Nuca de cocos este unul dintre cele mai mari daruri ale acestei planete. Nuca de cocos este un filtru natural de apa care filtreaza aprox. 9 luni fiecare litru de apa. Pentru a ajunge in nuca, apa leviteaza in sus prin nenumarate fibre care o purifica pana ajunge in nuca sterila. Aceasta apa pura de nuca de cocos este una dintre cele mai puternice surse de electroliti gasite in natura.
Apa de cocos este identica cu plasma din sangele uman, facand-o donatorul universal. Plasma face cam 55% din sangele uman. Restul de 45% este constituit din hemoglobina , care in mod esential este sange de planta transformat(clorofila). Atunci cand consumam o bautura care este facuta din 55% apa de cocos si 45% clorofila, practic avem parte de o transfuzie de sange instanta.
Nucile de cocos in momentul cand sunt mai tinere, au cele mai multe efecte de binefacere asupra sanatatii. Ele contin o “carne” moale care este formata din grasime pura saturata. Aceasta “carne” are calitatile remarcabile de a vindeca si a intineri tesuturile oxidate si deteriorate, de a imbunatatii functionarea sistemului nervos si de a reface fluidele sexuale la barbati.
Nucile de cocos paroase si maro sunt nucile mature. Aceastea contin de asemenea apa de de cocos dar “carnea” nu este moale ci fibroasa . Acesta “carne” fibroasa si bogata in proteine este mai putin gustoasa si nu la fel de digestibila chiar daca contine una dintre cele mai vindecatoare substante grase cunoscute. Alegeti nucile de cocos dupa gaurile , 3 la numar, pe care le au . Selectati-le pe cele care nu prezinta urme de mucegai.
Uleiul de nuca de cocos
Uleiul de nuca de cocos este obtinut din nucile mature. Spre deosebire de grasimea saturata de provenienta animala care contine colesterol si lanturi lungi de acizi grasi, grasimea saturata din nucile de cocos este formata din lanturi medii , usor asimilabile de corp si are cele mai putine calorii fata de alte surse de grasimi.
Lanturile medii de acizi grasi
Grasimile sunt lanturi de atomi de carbon(de diferite lungimi) inconjurate de diferite cantitati de hidrogen. Aranjarea hidrogenului in jurul unui lant de carbon, determina saturarea sa. Cu cat este mai mult hidrogen, cu atat exista mai multa saturatie si molecula este mai stabila.
Lungimea lantului de carbon la grasimi determina multe din proprietatile sale. Grasimile din nuca de cocos sunt saturate dar contin lanturi medii de acizi grasi de cate 8 pana la 12 atomi de carbon. Unele lanturi precum cele din grasimea de animale au intre 14 si 24 de atomi de carbon, in vreme ce cele din urina, unt sau otet au intre 2 si 6 carboni.
Lanturile medii din grasimile de nuca de cocos, au proprietati incredibile favorabile sanatatii. Lanturile medii mai scurte au nevoie de mai putina energie si enzime pentru a fi digerate.
Astfel pentru cei care sufera de digestie proasta si in mod special probleme de ficat sau bila , uleiul de cocos este preferabil oricarei alte surse de grasimi.
Nuca de cocos si cresterea sistemului imunitar
Uleiul de nuca de cocos contine urmatoarele lanturi medii de acizi grasi:
Acid caprilic
Acid capric
Acid lauric
Acid miristic
Toti acesti acizi au proprietati antivirale, antimicrobiale, antifungice. Acidul lauric are cea mai puternica activitatea antivirala. Acidul caprilic are cea mai potenta activitate care lupta cu ciupercile. Uleiul de nuca de cocos devine astfel benefic pentru cei care sufera de candida sau alte ciuperci . Chiar si unele forme de psoriazis pot fi combatute.
Desi este formata din grasimi saturate , uleiul de nuca de cocos nu contine colesterol . Din contra este eficient in coborarea colesterolului “rau” LDL. Este chiar mult mai eficient decat uleiul de masline in aceasta privinta . Cei care traiesc in zonele unde se consuma nuca de cocos au colesterol mai scazut decat cei din zonele unde se consuma mai mult ulei de masline. Acesta capacitate de a afecta in mod pozitiv colesterolul se trage de la abilitatea acestuia de a stimula functionarea glandei tiroide.
Doctorul Raymond Peat, cercetator endocrinolog de renume, vorbeste despre uleiul de nuca de coco si abilitatea acestuia de a regla activitatea hormonala la femei. Acesta spune ca in momentul in care uleiul de nuca de cocos este adaugat constant intr-o dieta sanatoasa, acesta coboara colesterolul la nivelele normale incurajand transformarea acestuia in pregnenolon, care este un precursor pentru o serie de hormoni importanti printre care si progesteronul. Doctorul Peat recomanda cresterea in dieta a pregnenolonului pentru femeile cu dereglare hormonala.
Pregnenolon este un compus gasit in uleiul de cocos si care ii da acestuia proprietatile de infrumusetare. Acesta creste circulatia in piele, da fetei un facelift, restaureaza pielea imbatranita, si reduce pungile de sub ochi. Pregnenolonul lupta cu oboseala creste memoria si protejeaza nervii de stres si are proprietati antianxietate.
Studiile arata ca uleiul de cocos dubleaza puterea corpului de a folosi antioxidantii omega 3. Datorita acestui fapt este de recomandat ca omega 3 sa se ia cu ulei de cocos.
Zaharul din sange
Pentru aceia dintre noi care folosesc uleiul de cocos in mod constant , una dintre schimbarile cele mai vizibile este abilitatea de a sta ore intregi fara sa mananci si de a simti foamea fara simptomele de hipoglicemie.
Schimband spre nuca de cocos ca si sursa de grasime normalizeaza zaharul din sange, creste energia, descreste stresul.
Glanda tiroida si slabitul
In 1940 fermierii au vrut sa-si ingrase animalele si le-au hranit cu ulei de cocos. Au descoperit insa ca in loc sa se ingrase animalele au devenit suple. Astfel peste 10 ani au ales sa le dea animalelor soia si porumb . Aceste alimente slabesc tiroida si fac animalele sa se ingrase fara sa manance prea mult.
Uleiurile gatite nesaturate derivate din seminte precum porumbul, floarea soarelui, rapita, margarina, dau peste cap metabolismul contribuind la hipotiroidie si la cresterea in greutate. Acest lucru se intampla nu numai pentru ca uleiurile gatite nesaturate suprima raspunsul nostru la hormonii tiroidei, dar de asemenea suprima transportul hormonului pe proteina transport. Consumul regulat de ulei de cocos reface functia tiroidei si creste rata metabolica ducand la pierderea in greutate.
Piele
Uleiul de nuca de cocos a fost folosit de mii de ani ca si hidratant, este ideal pentru pielea uscata, zbarcita si dura. Este un excelent balsam de buze. Elementele sale antiseptice tin pielea tanara si sanatoasa.
Toate uleiurile si grasimile prezente in toate lotiunile si cremele din magazine sunt absorbite de catre piele si au un efect negativ asupra acesteia. Pe moment e posibil sa dea impresia ca hidrateaza dar in timp acestea nu fac altceva decat sa slabeasca pielea. In mod general cu cat se folosesc mai multe creme comerciale cu cat se strica mai mult pielea.
Uleiul de nuca de cocos este bun de folosit pe fata, gat, palme chiar gingii sau dupa ce stam la soare.
Cum trebuie ambalat
Ca si cu orice alt unt sau ulei , acesta trebuie sa fie presat la rece si tinut in ambalaje inchise la culoare. Nu trebuie tinut la frigider.
Cum poate fi consumat
Uleiul de nuca de cocos poate fi consumat ca si mancare, amestecat in salate, sau smoothie. Daca se adauga si o formula de pudra verde avem o bautura excelenta. Doza zilnica recomandata este de 1 pana la 4 lingurite. Doza terapeutica este de minim 3 lingurite pe zi.
Daca trebuie sa gatiti ceva in ulei , folositi numai ulei de cocos. Este cel mai stabil si rezista cel mai bine la temperaturi inalte. Spre deosebire de alte uleiuri , grasimi, uleiul de nuca de cocos nu formeaza acizi grasi trans pentru ca este in mod complet saturat.
In tara noastra nucile tinere de cocos nu se gasesc. Insa ne putem bucura de nucile de cocos mature despre care daca le alegem corect avem garantia unui produs nemodificat genetic sau stropit si putem spune chiar de multe ori proaspat. Nuca de cocos, datorita invelisului lemnos, se autoconserva pentru perioade lungi. Atunci cand le cumparati incercati sa le alegeti pe cele care au cat mai multa apa inauntru si care par mai grele decat arata. Beti apa dupa ce le spargeti si bucurati-va de acest minunat dar al naturii : nuca de cocos. Cat despre uleiul de nuca de cocos , il puteti gasi pe internet sau in magazinele de specialitate.
viataverdeviu.ro