„Omul din Luna „este rezultatul activitatii vulcanice

„Omul din Luna „,un ocean de pe luna rezultat in urma activitatii vulcanice …

Oceanus Procellarum, un vast bazin denumit de obicei „Omul din Luna”, este rezultatul activitatii vulcanice si nu impactului cu un asteroid. Folosind datele colectate de misiunea NASA GRAIL, cercetatorii MIT sustin ca au rezolvat un mister ce dateaza de la începuturile observarii Lunii si au deschis un nou capitol în întelegerea evolutiei satelitului natural al Terrei.Omul din Luna

Oceanus Procellarum (Oceanul furtunilor) este regiunea închisa la culoare ce poate fi observata în partea de vest a fetei vizibile a Lunii. Având o forma aproape circulara si un diametru de cca. 2600 km, a fost considerata rezultatul impactului cu un asteroid de mari dimensiuni în perioada de formare a Lunii. Coliziuni ulterioare cu asteroizi mai mici au marcat zona dând nastere la noi cratere.

Cele doua sonde spatiale ale misiunii GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory), denumite Ebb si Flow, au orbitat în jurul polilor Lunii la o altitudine de 55 km în perioada septembrie 2011 – decembrie 2012. Misiunea principala a fost de a alcatui cea mai detaliata harta gravitationala a unui corp ceresc pentru a ajuta la întelegerea modului în care s-au format planetele similare Pamântului.omul din luna este rezultatul activitatii vulcanice

Studiind aceste date, cercetatorii coordonati de Maria Zuber (MIT) au realizat o harta la rezolutie înalta a regiunii Procellarum si au descoperit ca nu este eliptica, ci poligonala. Având margini în unghiuri de cca. 120 grade, regiunea nu putea fi rezultatul impactului cu un asteroid, care ar fi creat o forma circulara. În schimb, oamenii de stiinta considera ca forma reliefului a fost produsa de fisuri uriase în scoarta Lunii care se racea în jurul magmei care iesea la suprafata.

Maria Zuber sustine ca aceste fisuri au format o retea în scoarta Lunii prin care magma putea circula si se ridica la suprafata. În timp, magma a umplut bazinele mai mici si a dat nastere la petele închise la culoare de pe fata vizibila, denumite de obicei „Omul din Luna”. Ipoteza a fost testata cu ajutorul unei simulari a câmpului gravitational în cazul în care regiunea ar fi continut intruziuni vulcanice, iar rezultatele au corespuns cu datele înregistrate de sondele GRAIL.

Pentru moment, ramâne un mister câta magma a iesit la suprafata si nu este înca exclus complet impactul cu un asteroid de mari dimensiuni care sa fi declansat activitatea vulcanica. Totusi, toate dovezile privind un asemenea impact au fost sterse complet si nu sunt vizibile acum pe Luna. Studiul „Structure and evolution of the lunar Procellarum region as revealed by GRAIL gravity data”a fost publicat în revista Nature.

Surse: NASA, MIT, Nature

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: