Exoplaneta cu cel mai lung an, descoperita recent

Exoplaneta cu cel mai lung an – 704 zile
 

Astronomii au descoperit exoplaneta cu cea mai lunga perioada în care îsi orbiteaza steaua-gazda – 704 zile terestre. În comparatie, Marte orbiteaza Soarele la fiecare 686 de zile. Cea mai mare parte a celor peste 1.800 de exoplanete cunoscute pâna acum se afla la o distanta mult mai mica fata de stelele lor si au perioade orbitale mult mai scurte.

exoplaneta cu cel mai lung an, descoperita recent
Kepler 421b

„Faptul ca am descoperit exoplaneta Kepler-421b a fost noroc pur”, spune autorul David Kipping, de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian (CfA). „Cu cât o planeta este mai îndepartata de steaua ei, cu atât este mai putin probabil ca ea sa tranziteze steaua din punctul de vedere al Pamântului. Trebuie sa se alinieze perfect”.

Kepler-421b orbiteaza o stea portocalie, de tip K, ce este mai rece si mai putin stralucitoare decât Soarele. Înconjoara steaua la o distanta de aproape 177 de milioane de kilomentri. Drept rezultat, aceasta exoplaneta de dimensiunea lui Uranus are o temperatura de -92 grade Celsius.

Dupa cum sugereaza si numele, Kepler-421b a fost descoperita folosind datele obtinute cu ajutorul telescopului spatial Kepler. Acesta a studiat un anumit petic al spatiului timp de patru ani, uitându-se dupa stele a caror stralucire scade în momentul în care o planeta trece prin fata lor.

Steaua-gazda, Kepler-421, se afla la aproape 1.000 de ani-lumina de Pamânt, în directia constelatiei Lira.

Sursa: Phys.org

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: