Exoplaneta cu cel mai lung an – 704 zile
Astronomii au descoperit exoplaneta cu cea mai lunga perioada în care îsi orbiteaza steaua-gazda – 704 zile terestre. În comparatie, Marte orbiteaza Soarele la fiecare 686 de zile. Cea mai mare parte a celor peste 1.800 de exoplanete cunoscute pâna acum se afla la o distanta mult mai mica fata de stelele lor si au perioade orbitale mult mai scurte.

„Faptul ca am descoperit exoplaneta Kepler-421b a fost noroc pur”, spune autorul David Kipping, de la Centrul pentru Astrofizica Harvard-Smithsonian (CfA). „Cu cât o planeta este mai îndepartata de steaua ei, cu atât este mai putin probabil ca ea sa tranziteze steaua din punctul de vedere al Pamântului. Trebuie sa se alinieze perfect”.
Kepler-421b orbiteaza o stea portocalie, de tip K, ce este mai rece si mai putin stralucitoare decât Soarele. Înconjoara steaua la o distanta de aproape 177 de milioane de kilomentri. Drept rezultat, aceasta exoplaneta de dimensiunea lui Uranus are o temperatura de -92 grade Celsius.
Dupa cum sugereaza si numele, Kepler-421b a fost descoperita folosind datele obtinute cu ajutorul telescopului spatial Kepler. Acesta a studiat un anumit petic al spatiului timp de patru ani, uitându-se dupa stele a caror stralucire scade în momentul în care o planeta trece prin fata lor.
Steaua-gazda, Kepler-421, se afla la aproape 1.000 de ani-lumina de Pamânt, în directia constelatiei Lira.
Sursa: Phys.org