Planete similare Pamântului, la doi pasi de noi în galaxie"/>

Planete similare Pamantului mai aproape decat ne-am imagina

 Planete similare Pamântului, la doi pasi de noi în galaxie
Astronomii au descoperit ca 6% dintre stelele pitice rosii au planete locuibile, similar Pamântului. Cea mai apropiata “noua Terra” ar putea fi la numai 13 ani-lumina de noi.

Folosindu-se de datele telescopului spatial Kepler, astronomii de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica (CfA), au descoperit ca 6% din stelele rosii pitice au planete habitabile similare Pamântului.

planete similare pamantului mai aproape decat ne-am imagina

Din moment ce aceste stele sunt cele mai întâlnite în galaxia noastra, cea mai apropiata planeta similara Pamântului ar putea fi la doar 13 de ani-lumina distanta, o estimare bazata pe distributia acestor stele în galaxia noastra.

„Am crezut ca va trebui sa cautam pe distante vaste ca sa gasim o planeta similara Pamântului. Acum realizam ca un alt Pamânt este probabil în propria noastra curte, asteptând sa fie descoperit”, a spus Courtney Dressing, de la CfA.

Stelele pitice rosii sunt mai mici, mai reci si mai putin stralucitoare decât Soarele nostru. O pitica rosie obisnuita are doar o treime din dimensiunea Soarelui si este de 1.000 de ori mai putin stralucitoare. De pe Pamânt, piticile rosii nu pot fi vazute cu ochiul liber.

În ciuda acestui lucru, piticele rosii sunt o tinta ideala pentru a cauta planete similare Pamântului. Aceste stele reprezinta 75% din totalul sorilor din Calea Lactee. Semnalul unei planete care tranziteaza prin fata stelei este mai puternic pentru ca steaua însasi este mai mica si planeta blocheaza mai mult din discul acesteia.

Dressing a identificat 95 de candidati planetari care orbiteaza pitice rosii. Asta a implicat faptul ca cel putin 60% din aceste stele au planete mai mici ca Neptun. Totusi, majoritatea nu au dimensiunea sau temperatura potrivita pentru a fi considerate similare Terrei. Trei candidati planetari au avut caracteristicile potrivite, deci, statistic, înseamna ca 6% din toate stelele pitice rosii ar trebui sa aiba o planeta similara Terrei.

Exoplaneta cea mai apropiata de Terra

O asemenea lume ar fi diferita de cea a noastra. Orbitarea atât de apropiata de steaua ei ar însemna ca planeta nu se roteste în jurul propriei axe. În ciuda acestui fapt, asta nu înseamna ca planeta nu poate gazdui forme de viata, din moment ce o atmosfera destul de groasa sau un ocean destul de adânc ar putea transporta caldura în jurul planetei. Si în timp ce planetele pitice rosii emit unde puternice de lumina ultravioleta, o atmosfera poate proteja viata pe suprafata planetei. „Nu ai nevoie de o clona a Pamântului pentru existenta vietii”, a spus Dressing.

Din moment de stelele pitice rosii traiesc mult mai mult decât stelele similare Soarelui, aceasta descoperire indica posibilitatea ca viata de pe o asemenea planeta sa fie mult mai batrâna si mai evoluata decât formele de viata de pe Pamânt.

Sursa: Astronomy magazine

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: