miercuri, iulie 24, 2024
Astronomie

A fost descoperita exoplaneta care se aseamana cel mai mult cu Terra

Într-un sistem solar îndepartat, telescopul Kepler a descoperit 8 noi exoplantele, dintre care una este, cred astronomii, remarcabil de asemanatoare cu Terra – mai mult decât oricare alta exoplaneta descoperita pâna acum.

a fost descoperita exoplaneta cea mai apropiata de terra

Cu aceste 8 noi planete, telescopul spatial Kepler detine „recordul”de  mai mult de 1000 de exoplanete descoperite.

Numai 3 dintre aceste 8 noi planete se gasesc în zona care poate fi locuita a stelei lor – la distanta potrivita pentru a permite existenta apei în stare lichida, conditie considerata indispensabila pentru existenta vietii -, dar numai una dintre ele, denumita  438b, este solida, ca Pamântul. Descoperirile au fost comunicate în cadrul unei întruniri a American Astronomical Society.

Cercetatorii cred ca planeta 438b ar fi asemanatoare cu Terra în masura chiar mai mare decât Kepler 186f, despre care se credea anterior ca seamana cel mai mult cu planeta noastra. 

438b este mai mare decât Terra cu aproximativ 12% si este mai calda, primind de la steaua ei cu 40% mai multa caldura decât primeste Pamântul de la Soare, estimeaza specialistii.

Dr. Doug Caldwell, din cadrul Seti (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) Institute, a explicat ca planeta se roteste în jurul unei stele mai reci, o pitica rosie, asa ca, daca am sta pe solul acelei planete, cerul ar aparea probabil de o nuanta mai rosiatica decât cerul pe care îl vedem de pe Terra. 

a fost descoperita exoplaneta care se aseamana cel mai mult cu Terra

Probabil ca omul nu va ajunge vreodata acolo(stiinta prezentului inca nu ne permite acest lucru), caci 438b se gaseste la 475 de ani-lumina departare de Terra.

Alte detalii despre exoplaneta – de pilda, compozitia ei – nu sunt cunoscute.

Prima exoplaneta a fost descoperita cu peste 2 decenii în urma. De atunci, numarul acestora a trecut de 1000. Pentru descoperirea lor, oamenii de stiinta folosesc metoda observarii tranzitului – a momentului când o planeta trece  prin fata stelei în jurul careia orbiteaza, întunecând pentru scurt timp stralucirea acelei stele. Însa, avertizeaza astronomii, nu orice diminuare de moment a stralucirii unei stele înseamna ca acolo exista o exoplaneta. 

Sursa: BBC News

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum