duminică, martie 3, 2024
Astronomie

NASA „se pregateste” pentru descoperirea vietii extraterestre

In septembrie 2014, NASA a organizat un simpozion intitulat „Pregatirea pentru descoperire”

In septembrie 2014, Agentia spatiala NASA si Biblioteca Congresului american au reunit oameni de stiinta, istorici, filosofi si teologi din întreaga lume pentru un simpozion de doua zile intitulat „Pregatirea pentru descoperire”. Agenda simpozionului viza explorarea modalitatilor în care omenirea se pregateste pentru descoperirea inevitabila a vietii extraterestre, indiferent daca va fi vorba despre simple organisme microbiene sau despre fiinte inteligente.

Organizatorul simpozionului, astronomul si fostul istoric sef al NASA, Steven J. Dick, declara: „Avem în vedere toate scenariile privind gasirea vietii. Daca gasim microbi este una. Daca gasim inteligenta e altceva. Daca ei comunica este iar altceva si, în functie de ceea ce comunica, va fi din nou altceva. (…) Important este sa nu asteptam pâna se va face o descoperire în acest sens, ci sa vedem care ar putea fi implicatiile în momentul în care descoperirea va fi facuta si sa încercam sa pregatim publicul în consecinta”.

Dick a declarat agentiei de presa The Huffington Post: „Cred ca motivele pentru care NASA sustine acest simpozion sunt recentele reusite în descoperirea de exoplanete si progresele în astrobiologie, în general”. Asa cum comenta agentia de presa, cautarea vietii extraterestre seamana cu o cautare, de dimensiuni cosmice, a acului în carul cu fân; dar pâna la data simpozionului fusesera identificate mai mult de 1400 de planete aflate în afara Sistemului Solar, în buna parte gratie telescopului spatial Kepler al NASA.

Dick a explicat ca „Oamenii iau la ora actuala ca fiind mult mai probabil faptul ca în viitorul apropiat vom gasi ceva – probabil microbi, la început, si poate mai târziu inteligenta (…) Forta motrice din spatele acestei credinte este, din punct de vedere stiintific, faptul ca acum pare mult mai plauzibil, decât acum câtva timp, ca vom gasi viata la un moment dat în viitor”.

Cum sa botezi un omulet verde

Un vorbitor care a facut ca persoanele prezente sa ridice din sprâncene a fost Guy Consolmagno, un preot iezuit, dar si astronom cu masterat la Massachusetts Institute of Technology (MIT) si cu titlul de doctor obtinut la Universitatea din Arizona, ambele în stiinte planetare. Dupa aceasta a efectuat un stagiu de cercetare post-doctorala si de predare la Harvard College Observatory si la MIT, iar la ora actuala este astronom al observatorului Vaticanului. El i-a declarat lui David Freeman, editor principal pentru stiinta al Huffington Post: „Eu cred ca viata extraterestra exista, dar nu am nicio dovada. As fi foarte încântat sa fie asa si asta ar face întelegerea mea asupra religiei mele mai adânca si mai bogata în modalitati pe care nici macar nu le pot anticipa la ora actuala; iata de ce ar fi atât de incitant”.

NASA se pregateste pentru descoperirea vietii extraterestre

Consolmagno a declarat public credinta sa, conform careia: „Orice entitate – nu conteaza cât de multe tentacule are – poseda un suflet”, mentionând ca el ar fi fericit sa boteze orice extraterestru care i-ar solicita aceasta. (…) Trebuie sa existe libertate atunci când faci stiinta. A fi un bun om de stiinta înseamna sa admiti ca niciodata nu avem tot adevarul – exista întotdeauna ceva în plus de învatat”. De asemenea, Consolmagno nu crede ca publicul va intra în panica în cazul în care s-ar anunta ca a fost descoperita viata extraterestra. „Eu chiar cred ca ar fi o minune care ar tine trei zile, dupa care vom merge înapoi la grijile noastre, privind serialele TV sau nebuniile care se întâmpla la Washington; asa sunt fiintele umane. Deoarece eu cred ca oamenii sunt la fel ca mine: de fapt, ne asteptam ca ei sa fie acolo. Iar reactia noastra ar fi: «Ia te uita, multumesc Cerului! Era si timpul.»”.

Pamântul nu mai este centrul Universului si nici nu este plat – cel putin asta e gândirea acceptata de majoritatea oamenilor de stiinta actuali. Iar acum mai stim, în mod concludent, ca exista mult mai multe planete decât cele din propriul nostru sistem solar.

Seth Shostak, astronom principal la Institutul SETI din California, declara pentru Huffington Post: „Numarul de lumi locuibile în galaxia noastra este de ordinul zecilor de miliarde, cel putin; si nu am vorbit despre sateliti. Iar numarul de galaxii pe care le putem vedea, altele decât propria noastra galaxie, este de aproximativ 100 de miliarde”.

La simpozionul NASA / Biblioteca Congresului, Shostak a mai evocat câteva cifre cu privire la imensitatile cu care ne confruntam. Vorbind despre numarul de stele din acea parte de Univers pe care o putem vedea el a spus: „Este un numar mare: zece mii de miliarde de miliarde. Si azi stim ca majoritatea acestora – cam 70 sau 80 la suta – au planete. Daca toate aceste planete ar fi sterile si tu ai fi singurul lucru interesant care se întâmpla în Cosmos, ar fi un miracol. Un fapt exceptional dus la extrem. Deci, abordarea de mijloc ar fi sa spunem «tu nu esti un miracol, tu esti doar o alta rata într-un sir de rate» (…) O stea din cinci ar putea avea o planeta de tipul Pamântului. Asta înseamna o multime de lumi locuibile, si, într-adevar, numarul de Pamânturi în propria noastra galaxie ar putea fi de ordinul a 50 de miliarde”.

Sunt numere mari, la care merita sa reflectam. Fara îndoiala ele vor fi precizate si completate de lung-anticipatul succesor al lui Hubble, telescopul spatial James Webb. De dimensiunile unui teren de tenis, acest observator spatial este programat pentru lansare în 2018 si va orbita dincolo de Luna noastra. Telescopul Webb se va concentra pe noi descoperiri planetare si pe colectarea de date privind atmosfera planetelor, cautând acele detalii pe care le-am putea considera eventuali indicatori ai vietii.

Unele interventii au fost neasteptate. Linda Marino Kimmela, de la Centrul de Aparare a Animalelor, a vorbit despre „Peisajul Inteligentei”, subliniind ca în toate cautarile inteligentelor extraterestre am gândit si am actionat ca si cum inteligenta umana ar fi standardul de aur, ignorând de cele mai multe ori constiinta animalelor inteligente aflate în preajma noastra. De pilda, exista pasari care utilizeaza unelte pentru a face alte unelte.

Antropologul John Traphagan a reamintit ca „gândirea noastra este ghidata de imaginatia noastra”. În particular, tot ce spunem despre inteligenta extraterestra se bazeaza doar pe ceea ce credem ca stim. Realitatea ar putea fi cu totul alta. Oamenii par sa uite acest adevar. Traphagan a subliniat de asemenea ca nu exista nicio dovada care ar putea lega evolutia culturala de progresului moral sau etic. „Civilizatia nu este în mod necesar un proces care îmbunatateste lucrurile”, a spus el.

Un univers rece si mut

Prezentatorul cel mai trist si mai demn de compasiune a fost Eric Chaisson, care si-a consumat tot timpul cât a stat la podium deplângând faptul ca, desi a stat mai mult de 40 de ani sa asculte Cosmosul prin unde radio, nu a primit înca niciun mesaj de la extraterestri. Dar în loc sa se întrebe daca propria metodologie a acestei ascultari ar trebui pusa sub semnul întrebarii, el se întreba cu voce tare daca nu cumva mesajul a fost chiar faptul ca nu a primit niciun mesaj. Se pare ca a scapat din vedere faptul ca, daca nimeni în preajma noastra nu comunica prin radio, nu înseamna neaparat ca suntem singura civilizatie din Univers, ci doar, cel mult, ca suntem singurii care mai folosim acest mijloc de comunicare.

La conferinta au fost înscrisi 23 de vorbitori. Între acestia au fost prezente si personalitati cunoscute, cum ar fi Michio Kaku, ufologii Jacques Vallée, Nick Pope sau Stanton Friedman, care au facut fiecare o prezentare de aproximativ 10 minute. Dar a pune o întrebare privind OZN-urile în timpul expunerilor ar fi provocat probabil o revolta, întrucât organizatorii, NASA în general, au fost, în multe rânduri, destul de ostili fata de fenomenul OZN si de cele asociate. Asa ca întrebarile pe aceasta tema a fost mai bine sa fie adresate în timpul pauzelor.

telescopul spatial James Webb
Viitorul telescop spatial James Webb

Huffington Post l-a întrebat pe astrobiologul Steven J. Dick care este opinia sa privind continua crestere a numarului de rapoarte OZN în întreaga lume. Raspunsul a fost: „Încerc sa-mi pastrez mintea deschisa privind acest subiect. Nouazeci si ceva la suta din observatii pot fi explicate prin fenomene naturale etc. Întrebarea este ce facem cu cele 3 sau 4 la suta ramase. Parerea mea este ca ar trebui sa fie studiate mai bine. Prin definitie, ele sunt ceva ce noi nu stim. Ar putea fi fenomene fizice, psihologice, sau sociale necunoscute. Dar nu cred ca e cazul sa sarim la concluzia ca sunt extraterestre. Nu vad dovezi în acest sens. Nu am studiat suficient de aproape cazurile pentru a spune ca exista o inteligenta în spatele lor. Dar am vazut destule ca sa stiu ca sunt niste lucruri inexplicabile. Ar trebui sa ne uitam mai mult la ele, iar la ora actuala, guvernul SUA nu face asta”.

Singurul astrobiolog adevarat care a vorbit la acest simpozion de astrobiologie pare sa fi fost, dupa aprecierile comentatorilor, Dirk Schulze-Makuch, al carui mesaj a fost cât se poate de clar si de simplu: „viata si mediul sunt strâns legate între ele” si de la aceasta premisa trebuie sa pornim. El a avut de spus o multime de lucruri interesante despre cum ar arata diverse fiinte extraterestre, în functie de mediul particular în care au evoluat. Folosind ca exemplu furnicile si termitele, el a enuntat ideea: „Daca puneti laolalta o multime de vietati lipsite de inteligenta, veti obtine viata inteligenta”. Afirmatie ce ar putea constitui una dintre concluziile valabile ale conferintei.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum