Craniile din Paracas, o enigma
O analiza recenta a Craniilor din Paracas incearca sa dezlege misterul acestora
Paracas este o peninsula desertica situata în provincia Pisco din regiunea Inca, pe coasta de sud a statului Peru.
In 1928 arheologul peruvian, Julio Tello, a facut o descoperire uimitoare: morminte masive si elaborate intr-un cimitir care contin ramasitele unor persoane cu cele mai mari cranii alungite gasite pana acum pe Terra. Acestea au ajuns sa fie cunoscute sub numele de „Craniile Paracas”. În total, Tello a gasit mai mult de 300 de cranii alungite, care au fost datate cu 3000 de ani in urma.
O analiza ADN a fost realizata la unul dintre cranii si expertul antropolog Brien Foerster a lansat informatii preliminare cu privire la aceste cranii enigmatice.
Este bine cunoscut faptul ca cele mai multe cazuri de cranii alungite sunt rezultatul deformarii intentionate a craniului prin legarea capului intre doua bucati de lemn. Aceasta metoda schimba forma craniului, dar nu modifica volumul, greutatea sau alte caracteristici ale unui craniu obisnuit.
Craniile Paracas sunt diferite. Volumul cranian este cu pana la 25% mai mare si craniul cu 60% mai greu decât cele umane conventionale, ceea ce inseamna ca nu au fost deformate în mod intentionat prin aplatizare. Acestea contin, de asemenea doar o placa parietala, in loc de doua. Cauza alungirii este un mister.
Dl Juan Navarro, proprietar si director al muzeului local, numit Muzeul de Istorie Paracas, care adaposteste o colectie de 35 de cranii de acest tip, a permis prelevarea de probe de la 5 dintre acestea. Probele au constat din par, un dinte, un os al craniului si piele, iar acest proces a fost atent documentat prin fotografii si clipuri video. Probele de la trei cranii au fost trimise la un specialist in genetica iar acesta nu a dat publicitatii nicio informatie in prealabil pana sa vina rezultatele de laborator.
Rezultatele unei analize ADN a unuia dintre cranii au fost dezvaluite, in urma cu putin timp, de Brien Foerster, autor a peste zece carti despre culturile precolumbiene si o autoritate in domeniu.
Acest craniu a avut un ADNmt (ADN-ul mitocondrial), cu mutatii necunoscute la om ( ADN non-uman, s-a exprimat el ), primata, sau animal de pâna acum. Câteva fragmente din aceste esantioane indica faptul ca avem de a face cu o noua rasa umana, cel mai probabil, foarte îndepartata de Homo sapiens, neandertalieni si Denisovani ( o specie umana, descoperita recent, ruda cu homo sapiens si cu omul de Neanderthal ).
Implicatiile sunt, desigur, foarte mari. „Eu nu sunt sigur ca se va potrivi la un arbore genetic cunoscut pana acum”, a scris biogeneticianul care face analizele. El a adaugat ca, daca indivizii Paracas au fost atât de diferiti biologic, ei nu ar fi putut sa se încruciseze cu oamenii.
Rezultatul este doar o faza din multele analize care vor urma. Urmatoarele teste vor implica si celelalte cranii, urmand sa se faca o comparatie intre ele pentru a vedea daca exista caracteristici specifice „Craniilor Paracas”. Va vom tine la curent cu concluziile acestor teste…
BBC Science