luni, decembrie 11, 2023
Astronomie

Primul om in spatiu- Yuri Gagarin

Pe 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin a devenit primul om care a ajuns in spatiul cosmic, deschizand drumul unei noi ere a civilizatiei umane!

Vistok 1 a fost prima dintr-o serie de misiuni spatiale intreprinse de Uniunea Sovietica si, mai mult, a insemnat primul zbor spatial cu echipaj uman din istoria omenirii. Aceasta a avut 3 elemente: nava spatiala Vostok 3 KA, vehiculul de lansare R-7 Vostok-K ( o racheta balistica intercontinentala modificata ) si un om imbracat in costumul spatial SK-1 Sokol ( Falcon ).Acest om a fost Yuri Gagarin si, prin indeplinirea cu succes a misiunii, el a devenit primul om care s-a aventurat in spatiu.Primul om in spatiu-Yuri Gagarin

Scopul misiunii a fost unul simplu: lansarea navei in spatiu, realizarea unei orbite complete in jurul Pamantului si apoi aterizarea, inapoi, pe teritoriul Uniunii Sovietice. Problema era ca, pana atunci, un singur satelit-Sputnik 1- fusese lansat pe orbita de catre Uniunea Sovietica, un numar mare de misiuni de testare, fara oameni la bord, realizate intre 1957 si 1961, sfarsind prin esec. Pentru ca misiunea sa fie un succes, lansarea de la cosmodromul de la Baikonur ( astazi in Kazahstan ) trebuia sa fie fara greseala. Totodata, existau o serie de necunoscute, cum ar fi faptul ca astrofizicienii nu erau siguri cu privire la modul in care corpul uman va reactiona la zborul in spatiu.

Gagarin a fost ales pentru aceasta misiune dintre alti 200 de candidati datorita pasiunii pentru astrofizica si a conditiei fizice excelente-ambele caracteristici fiind esentiale pentru a pilota 3KA-ul.

Misiunea Vostok 1 a fost lansata la 6:07 a.m.( ora universala ) si, dupa numai 10 minute, nava era plasata pe orbita. Gagarin a raportat ca totul decurgea normal.

3KA-ul a trecut apoi pe deasupra Pacificului de Nord si a Insulelor Hawaii, a traversat Ecuatorul, inainte de a patrunde in Pacificul de Sud la ora 6:48 a.m. La 7:45 a.m. Gagarin ajunsese deasupra coastei de vest a Africii, declansand in acel moment sistemul automat de reintrare in atmosfera terestra a navei.

Motorul de franare a vehiculului spatial s-a declansat deasupra Angolei ( Africa ), la aproximativ 8.000 de kilometri departare de locul unde era programat sa aterizeze. In timpul reintrarii in atmosfera terestra, Gagarin a experimentat forte extreme de peste 8g si, la 7:55 a.m., nava se afla deasupra Rusiei, la numai 7.000 de metri deasupra suprafetei terestre. Aceasta a fost, de altfel, si altitudinea la care cosmonautul s-a catapultat din capsula. Cele doua parasute, a lui Gagarin si a capsulei, s-au deschis si, si zece minute mai tarziu, acestea aterizau langa Engels,Regiunea Saratov.

Yuri Gagarin a decolat, a zburat in jurul lumii si a revenit pe Pamant in numai 108 minute.

 Cate ceva despre Yuri Gagarin

Yuri Gagarin a fost fiul unui dulgher si a absolvit scoala profesionala, ca turnator-topitor, in 1951. Mai tarziu, el a intrat in Fortele Aeriene Sovietice.

gagarin

In august 1960, Gagarin era unul din cei 20 de candidati ramasi pentru misiunea Vostok 1. A fost selectat datorita calitatilor sale generale.

In mod surprinzator, dupa indeplinirea performantei record, Gagarin nu a mai mers in spatiu din nou, antrenandu-se in schimb ca pilot de vanatoare.

Gagarin a fost pasionat de sport, jucand hochei si baschet, in mod regulat.

Gagarin a  murit, la numai 34 de ani, intr-un accident neelucidat, in timp ce pilota avionul de antrenament MIG-15.

Calatoria spre…misiunea Vostok

1957- Primul satelit al lumii, Sputnik 1, a fost lansat pe orbita de catre Uniunea Sovietica. Acesta a declansat inceputul erei spatiale.

1958- Dupa ce si-a obtinut licenta de pilot pe un MIG-15, Gagarin a fost trimis la Baza Aeriana Luostari din Murmansk. El devine locotenent in Fortele Aeriene Sovietice.

1959-Primul stadiu pentru trierea celor 200 de candidati pentru misiune incepe. Cei 20 ramasi sunt trimisi pentru teste la centrul de antrenament din „Orasul Stelar”, de langa Moscova.

1960- Sovieticii realizeaza o serie de teste de zbor spatial fara oameni la bord, de la cosmodromul Baikonur,acestea culminand cu succesul Korabl-Sputnik 5, din martie 1961.

Pe 12 aprilie, misiunea Vostok 1 incepe prin lansarea lui Gagarin in vehiculul spatial 3KA, propulsat cu ajutorul unei rachete Vostok-K.

Terra Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d