Descoperire impresionanta sub scoarta de praf de pe Marte

Marte are câteva mii de ghetari îngropati sub scoarta sa acoperita de praf, care au împreuna o cantitate de apa suficient de mare pentru a acoperi întreaga suprafata a acestei planete cu un strat de gheata ce ar avea grosimea de 1,1 metri, informeaza Reuters.

Ghetarii au fost descoperiti în doua lanturi muntoase de pe Marte – unul la jumatatea emisferei nordice, altul la jumatatea celei sudice. Datele transmise prin radar, colectate de satelitii care se afla pe orbita martiana, combinate cu modelele computerizate de simulare a ciclului gheturilor au aratat faptul ca aceasta planeta detine aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de apa, ramasa captiva în blocuri de gheata, potrivit unui studiu publicat în editia din aceasta saptamâna a revistei Geophysical Research Letter.

descoperire impresionanta sub scoarta de praf de pe Marte

„Gheata de la jumatatea unei emisfere reprezinta un important rezervor de apa pentru Marte”, a declarat Nanna Bjornholt Karlsson, cercetatoare la Institutul Neils Bohr din cadrul Universitatii Copenhaga din Danemarca.

Oamenii de stiinta încearca de foarte multa vreme sa înteleaga felul în care Marte s-a transformat dintr-o planeta calda, umeda, probabil asemanatoare cu Terra, în istoria ei timpurie, în planeta rece, uscata si desertica din zilele noastre.

În urma cu câteva miliarde de ani, Marte, care este lipsita de un câmp magnetic protector, si-a pierdut aproape întreaga atmosfera. Mai multe studii sunt în prezent în derulare si încearca sa calculeze cantitatea de apa care a disparut în acel moment de pe Marte si cantitatea de apa ramasa blocata în depozitele de gheata subterane.

„Presiunea atmosferica de pe Marte este atât de scazuta, încât gheata pur si simplu se evapora si devine abur”, a precizat acelasi institut danez.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca ghetarii martieni au ramas intacti pâna în zilele noastre datorita faptului ca sunt acoperiti cu un strat gros de praf.

Pe lânga dovezile care au demonstrat deja existenta pe Marte a unor vai de râuri, izvoare si minerale hidratate, oamenii de stiinta care studiaza anumite molecule cu rol de marker din atmosfera martiana au ajuns, luna trecuta, la concluzia ca aceasta planeta a avut probabil în trecutul ei un ocean cu o adâncime de peste 1,6 kilometri si care acoperea mai mult de jumatate din emisfera ei nordica. Marte a pierdut de-a lungul istoriei circa 87% din cantitatea ei totala de apa, spun autorii acestui studiu.

În prezent, cele mai mari rezervoare de apa cunoscute de pe Marte se afla în calotele ei polare.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: