Un oras subteran a fost descoperit recent in Turcia

Un oras subteran a fost descoperit recent in Turcia

 Un oras subteran antic, vechi de aproximativ 5.000 de ani, folosit în Antichitate de zeci de mii de oameni pentru a se ascunde de invadatori, a fost descoperit recent în Turcia.Constructorii turci au descoperit din întâmplare unul dintre cele mai mari si mai complexe orase subterane din lume, în regiunea Cappadocia din estul Turciei, informeaza dailymail.co.uk.

un oras subteran a fost descoperit recent in turcia
Derinkuyu

Regiunea este renumita pentru formatiunile sale stâncoase spectaculoase, vaile adânci si ascunzatorile subterane, sapate în Antichitate în rocile vulcanice care alcatuiesc relieful acelei zone.

Savantii afirma ca noua descoperire reprezinta cel mai mare oras subteran din Cappadocia, constând într-o retea de tuneluri, întinsa pe o distanta de 7 kilometri, în care au fost construite locuinte, biserici secrete si morminte.

Orasul subteran dateaza din urma cu 5.000 de ani si a fost descoperit atunci când constructorii din regiune au gasit o retea de tuneluri, în timp ce executau o serie de lucrari de excavatie.

Tunelurile se afla sub cetatea antica Nevsehir si zonele adiacente acesteia.

Acea asezare umana, construita pe mai multe niveluri, includea spatii de locuit, bucatarii, pivnite pentru vinuri, capele si scari care duceau la suprafata, potrivit unui studiu publicat în revista National Geographic.

Structura subterana seamana foarte mult cu un alt oras subteran, Derinkuyu, aflat în apropiere, ce a fost descoperit în 1963.

Derunkuyu avea în trecut pâna la 20.000 de rezidenti, care locuiau sub pamânt, într-un oras subteran cu 11 niveluri si cu 600 de intrari.

Acel oras stravechi avea camere de dormit, grajduri, bucatarii, guri de ventilatie, morminte, camere comune si sali de baie.

Ca si Derinkuyu, orasul subteran Nevsehir a fost construit de rezidentii sai pentru a se proteja de invadatori.

Potrivit cercetatorilor turci, Nevsehir este însa mult mai mare, având o suprafata tripla fata de orasul subteran Derinkuyu.

Cercetatorii de la Universitatea Nevsehir au realizat recent un studiu al unei galerii care se întinde pe distanta de 4 kilometri, folosind tehnici de analiza geofizica si tomografii seismice.

Rezultatele preliminare sugereaza ca acele coridoare subterane ar ajunge pâna la o adâncime de 113 metri.

În urma cu milioane de ani, activitatea vulcanica din regiune a acoperit Cappadocia cu mai multe straturi de cenusa vulcanica. Eroziunea a creat apoi un peisaj neobisnuit, alcatuit din formatiuni de roci si piscuri spectaculoase, denumite „cosurile de fum ale zânelor”.

Roca vulcanica, denumita „tuf”, era moale si foarte maleabila, dovedindu-se ideala ca material de constructii.

un oras subteran a fost descoperit recent in turcia.la nevsehirjpg

Ideea construirii unor asezari subterane le-a venit locuitorilor din epoca pre-bizantina pentru a se ascunde atunci când regiunea lor era invadata de persi, arabi si turcii selgiucizi.

„Aceasta noua descoperire va fi adaugata ca o noua perla, un nou diamant, o noua mina de aur la bogatiile Cappadociei”, a declarat Hasan Ünver, primarul din Nevsehir, într-un interviu acordat publicatiei National Geographic.

Oficialul turc vrea sa construiasca în zona „cel mai mare parc de distractii antic”, care va include la suprafata hoteluri si galerii de arta, iar în subteran mai multe piste de mers pe jos si un muzeu.

„Intentionam chiar sa redeschidem si bisericile subterane”, a adaugat Hasan Ünver.

dailymail.co.uk