Drumurile mortii…

Prima dintre cele mai periculoase cai rutiere din lume chiar asa se numeste: The Death Road („Drumul Mortii”), el facând cumva intrarea într-o zona gri a existentei umane. Pentru ca, e adevarat, vorbim despre trasee extrem de grele, cele mai multe croite la înaltimi ametitoare, pe buzele unor prapastii fara fund, însa, pe de alta parte, trebuie spus ca acestea au o valoare cu atât mai mare, cu cât faciliteaza comunicatia între zone altfel rupte, practic, una de cealalta.Oricum, dincolo de cantitatea uriasa de adrenalina pe care parcurgerea acestor drumuri o genereaza, ai nevoie nu doar de curaj, ci si de o anume doza de inconstienta pentru a te aventura în asemenea locuri doar de dragul aventurii.

 Drumul-tunel Guoliang (China). Este suficient sa privesti doar câteva imagini ca sa-ti dai seama de ce acest drum a fost desemnat unul dintre cele mai periculoase din lume. Practic, este vorba despre un tunel sapat în stânca, lung de 1.200 metri. Tunelul are 5 metri înaltime si 4 metri latime si are o vizibilitate foarte redusa.

 Drumul Mortii, spuneam, cel mai periculos din lume, are doar 69 de kilometri si leaga capitala Boliviei, La Paz (situata la peste 3.500 de metri altitudine) de orasul Coroico din regiunea Yungas. Pe multe portiuni el are o singura banda de mers cu latimea de numai 3,5 metri. De remarcat ca nu exista nicaieri acel minimum de protectie prin parapet de prapastia ce însoteste, la zeci de metri mai jos, soseaua suspendata pe umarul abrupt al muntelui. Nu e deloc de mirare deci ca pe aceasta „artera rutiera” îsi pierd viata, anual, circa 200-300 de oameni.

 Nanga Parbat (Pakistan) este de fapt denumirea unei trecatori situate în muntele cu acelasi nume – al noualea cel mai înalt vârf din lume, cu înaltimea de 8.125 metri. Soseaua ce strabate trecatoarea nu are nici ea decât o singura banda si îi lipsesc barierele de protectie.

 Autostrada James Dalton (Alaska, SUA) este un drum comercial, acoperit cu pietris, care traverseaza tundra. Daca vrei sa-l parcurgi, trebuie sa ai mai mult decât o roata de rezerva si câteva parbrize. De altfel, companiile care închiriaza masini le interzic clientilor sa le conduca pe acest traseu deopotriva de dificil vara si iarna.

 Drumul siberian spre Yakutsk (Rusia) nu e situat în munte, dar constituie un cosmar de nedescris pentru soferii nevoiti sa-l parcurga. El face legatura între Moscova si Yakutsk, însa numai partea siberiana se prezinta infernal. Iarna, care în aceasta regiune dureaza si 10 luni, drumul este accesibil, dar când zapezile se topesc poti ramâne blocat pâna la urmatorul înghet, din cauza fluviilor de noroi imposibil de depasit.