Eterna si fascinanta Romanie: Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaiei se gasesc la 40 km nord de Baile Herculane, pe Valea Cernei. Intrarea în chei este localizata la 400 m în amonte de Cerna-Sat, în imediata apropiere de confluenta Cernei cu râul Naiba ce vine din dreapta.

eterna si fascinanta Romanie Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaia reprezinta o rezervatie geologica naturala, la nivel national si arie protejata pentru habitat, la nivel international, fiind cea mai frumoasa forma de relief de pe Valea Cernei…

Cheile Corcoaia (sau Cheile Corcoaiei) sunt pe cursul superior al Cernei si au o suprafata de 10 ha si o lungime de 300 de metri, care prezinta formatiuni deosebit de spectaculoase: marmite, lapiezuri, cavitati de dizolvare. Peretele vertical al cheilor este impresionant, având un tunel de 50 de metri, care s-a format prin scurgerea apelor. Este amenajat cu o balustrada metalica, pentru a facilita vizitarea. Fundul cheilor este sapat în marnite de patru pâna la sase metri si formeaza o salba deosebita. Cheile Corcoaia permit studiul formarii si evolutiei canioanelor în zona, fiind un mic laborator morfogenetic.

Denumirea cheilor provine de la Corcoaia, personaj din mitologia locala. În functie de versiunile legendei, Corcoaia este fie o femeie batrâna care îl îndruma pe eroul Heracle (Hercule), fie însusi balaurul cu care acesta se lupta (si asa iau nastere formatiunile geologice de pe Valea Cernei), între Banat si Mehedinti. Romanii au numit izvoarele termale din apropiere apele sacre ale lui Hercule, iar numele bailor stabilit în timpul domniei împaratului habsburgic Franz-Josef I, Herkulesbad (Baile Herculane), a perpetuat traditia.

Cheile-Corcoaiei-20110207111337

O alta legenda relateaza despre un tanar foarte puternic si curajos pe nume Iovan Iorgovan in care si-au pus încrederea oamenii din asezarile care inconjurau muntii din aceasta zona.

Iovan Iorgovan a dus o lupta crancena cu un balaur infiorator cu sapte capete pentru a-si recapata iubita si pentru a-i salva pe oameni de grozaviile acestuia.

În rezervatia Cheile Corcoaiei a avut loc ultima batalie dintre eroul mitic Iovan Iorgovan si balaur, aici fiind retezat ultimul cap al acestuia.

Cheile, conform legendei, s-au format prin spintecarea acestora cu sabia lui Iovan Iorgovan pentru a ucide balaurul care s-a ascuns intre ele.

Si azi localnicii – mai ales ciobanii sau forestierii – iti arata ca Piatra Iorgovanului seamana aidoma cu silueta impietrita a voinicului din legenda, ce tine buzduganul in maini.

Ba unii iti mai arata si cum valea ce se desface de la stana din Campusel care duce pana la Pestera lui Iorgovan a fost adancita de starvul balaurului in timp ce viteazul il tara peste munte, dupa ce l-a rapus in lupta apriga ce a durat cat o zi de vara, din zori pana-n seara. Daca nu v-am convins sa le vizitati, urmariti cele cateva fotografii de mai jos…

cheile corcoaiei ttt cheile corcoaiei cheile-corcoaia Cheile-Corcoaia1

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: