Luminile misterioase si muntele piramida, gasite de NASA pe planeta Ceres

Noile fotografii publicate de NASA arata o structura imensa sub forma de piramida si mai multe puncte luminoase misterioase pe suprafata planetei pitice Ceres.

Noile imagini, publicate luni, au fost capturate de sonda spatiala Dawn si sunt cele mai clare imagini cu aceasta planeta pitica din sistemul nostru solar.luminile misterioase si muntele piramida,gasite de NASA pe planeta Ceres

Într-un articol publicat luni pe website-ul sau, NASA a declarat ca noile imagini “dezvaluie cu claritate un vârf în forma de piramida care se ridica deasupra unui peisaj relativ plat … un munte cu pante abrupte înaltându-se de pe zona relativ plana a suprafetei planetei pitice. Structura se ridica la aproximativ 5 km deasupra suprafetei.”

Se stia ca Ceres are câteva puncte luminoase misterioase si mari în craterele sale, dar în noile imagini “cel putin 8 puncte pot fi vazute lânga cea mai mare zona luminoasa”, despre care se crede ca ar avea aproximativ 9 km latime. De asemenea, se crede ca un material extrem de reflectorizant, precum gheata si sare, ar putea fi responsabil pentru luminozitatea acelor puncte, desi savantii iau în considerare si alte posibilitati.

maxresdefault

“Suprafata planetei Ceres a dezvaluit multe lucruri interesante si trasaturi unice. De exemplu, lunile înghetate din afara sistemului solar au cratere cu abisuri în zona centrala, dar pe Ceres, aceste abisuri centrale în craterele mari sunt mult mai raspândite. Acestea si alte trasaturi ne permit sa întelegem structura interioara a planetei Ceres pe care nu o putem vedea direct”, a declarat Carol Raymond, investigator principal adjunct pentru misiunea Dawn, cu sediul la Jet Propulsion Laboratory, un centru federal de cercetare si dezvoltare al NASA situat în Pasadena, California.

Ceres, care este cel mai mare obiect din cadrul centurii de asteroizi din sistemul nostru solar si are un diametru de aproximativ 963 km, urmeaza o orbita între Marte si Jupiter într-o perioada de 4,6 ani pamânteni.piramida

Cea de-a doua planeta pitica ca marime din centura de asteroizi este Vesta, cu un diametru de 525 km si care îsi completeaza orbita în 3,6 ani pamânteni.

Sonda spatiala Dawn, lansata de NASA în 2007 cu misiunea de a studia aceste doua planete pitice, a ajuns pe orbita planetei Vesta în 16 iulie 2011 si a parasit-o la sfârsitul anului 2012. În cele din urma, sonda a ajuns pe orbita planetei Ceres în 6 martie 2015 si se presupune ca va ramâne acolo pâna la finalizarea misiunii sale.

CNN.com si Space.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: