O pestera artificiala cu simboluri ciudate: pestera Royston din Anglia

Pestera Royston este o pestera artificiala în Hertfordshire, Anglia. Nu se stie cine a creat pestera sau la ce a fost folosita, de-a lungul anilor existând mai multe speculatii. Unii cred ca a fost folosita de Cavalerii Templieri. Altii cred ca ar fi fost un depozit augustinian. O alta teorie este ca a fost o mina de cremene neolitica. Niciuna dintre aceste teorii nu au fost justificate definitiv, originea Pesterii Royston ramânând un mister.

O pestera artificiala cu simboluri ciudate pestera Royston din Anglia
Sculpturile din pestera Royston

Pestera Royston a fost descoperita în august 1742 de catre un lucrator care sapa gropi într-o piata. În acest timp el a dat peste o piatra de moara si, sapând în jurul ei s-o scoata, a gasit putul care ducea la intrarea în pestera.

Atunci când a fost descoperita, pestera era pe jumatate plina de murdarie si stânci. S-au depus eforturi pentru a elimina murdaria si stâncile, care au fost ulterior aruncate. Unii au crezut sau au sperat sa gaseasca o comoara în pestera. Cu toate acestea, îndepartarea murdariei nu a scos la iveala nicio comoara, dar în interior au fost gasite sculpturi si simboluri cioplite. Este de remarcat faptul ca, daca nu ar fi fost aruncat pamântul scos din pestera, tehnologia de azi ar fi putut permite o analiza a solului.

Sculpturile gasite în pestera sunt considerate a avea o vechime de aproximativ 800 de ani. Este posibil ca sculpturile sa fi fost initial vopsite, dar din cauza trecerii timpului, au mai ramas vizibile doar urme foarte fine de culoare. Imaginile sunt în majoritate religioase, ilustrând imagini ale Sf. Ecaterina, familia sfânta, rastignirea, St. Lawrence tinând grila pe care a fost martirizat, precum si o figura cu o sabie care ar putea sa fie Sf. Gheorghe sau Sf. Mihail. Gaurile situate sub sculpturi par sa fi fost facute pentru a sustine lumânari sau lampi care le-ar fi iluminat.

Una dintre principalele teorii cu privire la originea pesterii Royston este ca acesta a fost folosita de Cavalerii Templieri, înainte de dizolvarea lor de catre Papa Clement al V-lea în 1312. Unii cred ca pestera a fost împartita în doua nivele cu ajutorul unei podele de lemn. Figurile aflate în apropierea unei sectiuni deteriorate a pesterii arata doi cavaleri calarind pe un singur cal, care poate fi ramasita unui simbol al templierilor. Istoricul britanic de arhitectura Nikolaus Pevsner a scris ca data sculpturilor „este greu de ghicit. Ele au fost atribuite perioadei anglo-saxone, dar acestea au, probabil, date diferite cuprinse între C14 si C17 (perioada preistorica) „.

Pestera Royston
Unul din simboluri

O alta teorie este ca pestera Royston a fost folosita ca depozit augustinian. Asa cum sugereaza si numele lor, Augustinienii reprezentau un ordin creat de Sf. Augustin, episcop de Hippo, în Africa.

Fondat în 1061 d.Hr., ei au aparut în Anglia în timpul domniei lui Henry I. Din secolul al XII-lea, Royston în Hertfordshire a fost un centru de viata monahala si conducerea augustiniana a continuat fara pauza acolo timp de aproape 400 de ani.  Calugarii augustinieni, se presupune, au utilizat pestera Royston ca spatiu racoros de depozitare pentru legume si fructe, dar si drept capela.

În sfârsit, unii speculeaza ca este posibil sa fi fost folosita ca o mina de cremene neolitica înca din 3000 î.Hr., unde cremenea ar fi fost strânsa pentru a fi utilizata la confectionarea topoarelor si a altor unelte. Cu toate acestea, piatra din aceasta zona ofera doar noduli de cremene mici, în general, inadecvati pentru confectionarea topoarelor, si acest lucru poate arunca unele îndoieli asupra acestei teorii.

Pâna în prezent, ramâne înca învaluit în mister cine a creat pestera Royston si în ce scop. Este întotdeauna posibil ca grupul care a creat initial pestera sa o fi abandonat la un moment dat, pentru a fi utilizata de catre un alt grup. Misterul din jurul pesterei si sculpturilor sale face din aceasta un loc interesant pentru vizitatorii care doresc sa speculeze cu privire la originile acestei minunatii antice.

O pestera artificiala cu simboluri ciudate pestera Royston din Anglia (2)

Pestera Royston a necesitat efectuarea cu regularitate a întretinerii si restaurarii, deoarece s-a descoperit ca larvele insectelor si viermii au deteriorat peretii si structura pesterei.

Pâna în august 2014, eforturile pentru prevenirea acestor daune au fost considerate de succes. În loc sa foloseasca insecticide, muncitorii care au lucrat la conservarea pesterii au îndepartat o parte din pamânt, eliminând astfel sursa de hrana a viermilor. Se spera ca reparatiile ulterioare ale conductelor pentru a evita inundatiile, precum si alte lucrari pentru a preveni deteriorarea produsa de vibratiile traficului de deasupra pesterii, vor ajuta la protejarea pesterii în viitor.

Ancient Origin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: