Arheologii au descoperit celebrul Oras Alb al Zeului Maimuta din Honduras

In 2012, un avion echipat cu un laser de explorare arheologica a survolat jungla din Mosquita, Honduras. Ruinele orasului mitic au fost puse clar in evidenta. In acea vreme coordonatele geografice si informatiile obtinute au devenit secret de stat. In timpul unui zbor din 1927 deasupra junglei din Hunduras, aviatorul american Charles Lindbergh a observat bizare constructii din piatra alba, trezind interesul arheologilor. O serie de exploratori au afirmat de-a lungul timpului ca au descoperit Orasul Alb al Zeului Maimuta (sau Cetatea Pierduta) dar n-au oferit nicio dovada in acest sens. Legenda spunea ca acest zeu viola femei, iar acestea dadeau ulterior nastere unor creaturi pe jumatate om, pe jumatate maimuta.

cercetatorii au descoperit orasul alb al zeului maimuta

 De-abia in 1940, in decursul expeditiei conduse de aventurierul american Theodore Morde, cautarile au fost incununate de succes. 

Mii de artefacte au fost transportate si scoase din tara. Nu a dezvaluit locul in care se afla monumentalul oras in care au ramas nenumarate artefacte pe care intentiona sa le recupereze. N-a revenit in acest loc fabulos din motive necunoscute. A reusit sa vânda insa cea mai mare parte din obiectele jefuite dobândind o avere colosala. In 1954 s-a sinucis. In urma cu un an, dupa ce decizia la nivel inalt a fost revizuita, s-a dat unda verde unei misiuni arheologice la care au participat cercetatori – arheologi, ingineri, specialisti in etnobotanica – americani si din Honduras, insotiti de soldati.

 De ce au fost si militari? Pentru a monitoriza activitatea cercetatorilor care nu aveau permisiunea de a deplasa vreun obiect. Totul trebuia sa ramâna intact. Li s-a permis doar sa degajeze ruinele de vegetatie, sa fie observate, inventariate, fotografiate si filmate.

arheologii au descoperit celebrul oras alb al zeului maimuta

 Sub vegetatia abundenta au fost descoperite ruine ale unor constructii publice sau inchinate ceremoniilor, ale unor retele de canale de irigatie si ale unei piramide din pamânt la baza careia se afla o cavitate umpluta cu zeci de obiecte sculptate in piatra destinate Zeului Maimuta, unul dintre ele reprezentând un cap de jaguar. Conform povestirilor si legendelor, acest tip de reprezentare sculpturala ar fi asigurat reincarnarea samanilor. Frustrarea cercetatorilor a fost uriasa. Isi doreau cu ardoare sa indeparteze sedimentele, sa faca sapaturi, sa studieze ruinele complexului arhitectural si artefactele.

 Orasul Alb al Zeului Maimuta a fost construit cu aproximativ 3.000 de ani in urma de o populatie misterioasa. Prezenta sa a fost mentionata pentru prima oara in secolul al XVI-lea de celebrul conchistador Hernándo Cortés intr-o scrisoare adresata regelui Carol al V-lea al Spaniei. Din 1920, arheologi si aventurieni au incercat, fara succes, sa il descopere pâna in 1940.

lost_city_monkey_god_crop_w4c

 Protocolul stabilit cu guvernul Hondurasului ii obliga pe toti cei care au participat la recenta expeditie sa pastreze cu strictete informatiile legate de amplasamentul Cetatii Pierdute. Si… regasite. Pe de alta parte, s-au luat masuri pentru a proteja acest sit exceptional. In curând va fi realizat un drum de acces pentru turisti. Ruinele vor fi degajate doar de vegetatie. Nu este exclusa insa o ampla misiune arheologica reala, care sa scoata la lumina intregul complex arhitectural.

Romania Libera si Revista Magazin

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: