În urma cam cu vreo 15 ani s-a întâmplat ceva cu totul neasteptat: a cunoaste a devenit ceva „cool” (cum altfel?). Internetul atotcuprinzator, site dupa site, a devenit câmpul de dezvoltare a tot felul de „adevaruri incredibile”, false în realitate, dar preluate si rostogolite la infinit. Adevaruri partiale, informatii tulburatoare, fapte ametitoare, fabuloase, incredibile si minunate, toate au fost aruncate în piata digitala cu frenezie, lumea mirându-se ca nu le-a stiut pâna atunci. Unele site-uri erau serioase, responsabile, altele pur si simplu preluau legende urbane pe care le catalogau drept „cunoastere”. Si cum dorinta de cunoastere a omului cultivat este fara margini, tot felul de astfel de „adevaruri” si-au gasit locul în societate, unde au fost înghitite pe nemestecate, devenind locuri comune. Iata câteva dintr-o lista facuta pe listverse.com.
Salvati de clopotel?
Ce se spune: expresia „salvat de clopotel” face trimitere la o realitate macabra. Oamenii obisnuiau sa instaleze un clopotel în cosciug pentru cazuri de înmormântare prematura. Adica, daca cel care era înmormântat revenea subit la viata, sa poata anunta acest lucru prin lovirea clopotelului, urmând de a fi scos afara de salvatorii aflati prin preajma, de unde si expresia.
În realitate: desi „cosciuge de salvare” cu clopotei au existat în realitate, ele nu au nicio legatura cu expresia: „Salvat de clopotel” vine din acelasi loc ca si alte expresii precum „a arunca prosopul” sau „a fi în corzi”. Si daca în cazul acestora nu exista o legatura cu moartea este pentru ca toate cele trei vin direct din box. Clopotelul (gongul) se refera la cel care „bate” la sfârsitul reprizei, iar salvarea vine atunci când un boxer facut KO scapa de numaratoarea pâna la zece, si se întoarce în coltul lui, doar pentru ca a fost „batut” clopotelul care anunta finalul reprizei. Asadar, în timp ce site-urile de Internet sunt pline de „informatia” ca expresia are legatura cu clopoteii din cosciuge, informatie preluata si în documentarele unor televiziuni serioase, în realitate ea vine dintr-o expresie argotica folosita în secolul al XIX-lea la cursele de cai.
Politicienii fac legi trasnite
Nu ca n-ar fi asa, chiar daca procentul e mic. Ce se spune: Stiti ca este ilegal pentru femei sa poarte pantaloni în Tucson, SUA? Sau ca oamenii din California trebuie sa posede un permis de vânatoare pentru a instala capcane de soareci în casa? Sau ca e legal sa omori un galez în Chester, Anglia?
În realitate: Majoritatea legilor trasnite despre care ati aflat pe Internet sunt fleacuri de doi lei. Ele sunt scornite sau ca afirmatii distorsionate pentru a obtine efecte comice. De exemplu, legea despre capcanele pentru soareci din California, pomenita mai sus vine din interpretarea deliberat eronata a unei legi din 2002, care stabilea niste restrictii noi pentru cei care pun capcane pentru a prinde mamifere cu scopul de a le vinde, dar îi exceptau pe cei care instalau capcane pentru a extermina soarecii sau sobolanii. În alte cazuri, legile sunt atât de vechi încât au fost abrogate de sute de ori. În 1403, regele Henric al IV-lea a ordonat ca toti galezii sa fie scosi cu forta din Chester, sub amenintarea cu moartea.
Din fericire pentru rezidentii galezi care traiesc azi în Chester legea a fost anulata, chiar daca, tehnic, ea nu a fost abrogata. La fel si cu legea din secolul al XIX-lea emisa în Tucson, despre femeile care se îmbraca precum barbatii (si viceversa). Doar pentru ca, mai demult, niste politicieni au votat o lege anume care pare ciudata pentru ochii nostri de azi, nu doar pentru ca mentalitatile s-au schimbat radical, dar si pentru ca ele nu mai sunt, de multa vreme, de actualitate. De altfel, în statul Mississippi, legea sclaviei a existat pâna a fost scoasa din carti în 2013, dar asta nu înseamna ca rezidentii actuali au avut vreo problema sa deschida o plantatie!
Crestinismul si religiile pagâne
Ce se spune: S-a nascut dintr-o femeie virgina, nasterea a fost anuntata de un înger, martori fiind trei ciobani. A fost crestinat la 30 de ani, a fost numit „pescar de oameni”, a avut 12 discipoli si a înviat un mort. În cele din urma, a fost crucificat si a reînviat trei zile mai târziu. Numele lui era Horus, un zeu egiptean care l-a precedat pe Iisus!
În realitate: Ideea conform careia Crestinismul a „furat” date din mitul lui Horus sau al lui Mithra s-a raspândit o data cu difuzarea documentarului Zeitgeist. Iar înainte de acesta a fost cartea lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci. Ideea i se pare un nonsens site-ului Listverse. Sunt si câteva argumente: tot ceea ce se atribuie pe Internet lui Horus este respins cu vehementa de egiptologii respectabili. Niciunul dintre acestia nu afirma ca Horus s-a nascut dintr-o femeie virgina, ca a avut 12 discipoli or ca i se spunea „pescar de oameni”. Nici ca ar fi înviat din morti. Cu toate acestea, Horus chiar a murit si a înviat, dar asta s-a întâmplat în copilarie. Scoala „amestecarii lucrurilor” afecteaza si legenda zeului roman Mithra despre care Dan Brown spune ca a murit si a reînviat dupa trei zile împotriva oricaror dovezi contrare.
Totusi, faptul ca unele date par asemanatoare între „biografia” lui Iisus si cele ale zeilor pagâni amintiti nu poate fi neglijat. Mai ales când este vorba despre legende. Precum nici faptul ca patru „autori” (evanghelisti) au scris cam acelasi „roman” (Evanghelii), avându-l în centru pe Iisus, personajul care a dat nastere bisericii crestine. Pentru credibilitate, cei patru se puteau „inspira” totusi din legende pagâne atât de cunoscute la acea vreme, chiar daca asemanarile nu mai puteau fi detectate de comunitatile care hotarâsera sa uite si sa desfiinteze tot ce fusese pre-crestin. Când e vorba de scrieri, orice idee poate fi fructificata atunci când telul este grandios.
Nikola Tesla a fost un mega-geniu
Ce se spune: Cercetarile lui au condus spre a doua revolutie industriala. Azi, numele Nikola Tesla si contributia lui la stiinta sunt aproape uitate.
În realitate: Fara nici o îndoiala, Tesla a fost un geniu singular, cu o minte exceptionala. E adevarat si ca istoria l-a cam uitat. Dar legenda lui s-a umflat atât de mult pe Internet încât oamenii îl crediteaza azi cu reusite de care Tesla n-a fost responsabil. De exemplu, curentul alternativ (AC), cel care intra în toate casele din lume, inventie care i se atribuie azi lui Tesla. Desi Tesla i-a luat-o înainte lui Thomas Edison (care miza eronat pe curentul continuu, DC), cei doi nu sunt singurii care au lucrat cu electricitatea. Galileo Ferraris a facut aproape aceleasi descoperiri ca si Tesla si exact în aceeasi perioada, ceea ce se întâmpla surprinzator de des în cazul marilor descoperiri.
Charles Bradley, Friedrich Haselwander, William Stanley si Elihu Thomson lucrau pentru a implementa un sistem energetic bazat pe AC. La fel si în cazul radarului care este pus exclusiv pe seama lui Tesla. Heinrich Hertz, Guglielmo Marconi si Christian Hulsmeyer lucrau la radar înaintea lui Tesla.
Si apoi chiar si indubitabilul geniu al lui Tesla avea nevoie de oameni precum Robert Watson Watt care sa vina dupa el pentru a perfectiona sistemul. Transmisia radio, la fel, nu se datoreaza doar unui geniu egocentric precum Tesla. Azi laudam opera lui Tesla, dar a spune ca el a fost autorul celor mai mari inventii ale secolului al XX-lea, înseamna a ignora contributia unor cercetatori care au ramas anonimi, este de parere autorul de pe listverse.com.
Revista Magazin