vineri, martie 29, 2024
Astronomie

Astronomii australieni au descoperit o galaxie veche de 5 miliarde de ani

O galaxie situata la 5 miliarde de ani lumina de Terra a fost descoperita cu un telescop performant amplasat într-o zona izolata din Australia, anunta un comunicat de presa difuzat luni de agentia federala de cercetare stiintifica din aceasta tara, ”The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation” (CSIRO).

Aceasta descoperire — la care au contribuit mai multe universitati australiene — va ajuta la cunoasterea unei perioade putin studiate din istoria Universului.

Astronomii australieni au descoperit o galaxie veche de 5 miliarde de ani

Galaxia a fost detectata, într-o emisie de radiatii care circula catre Pamânt, de telescopul performant SKA Pathfinder (ASKAP). Colectivul de cercetatori, condus de James Allison, a folosit o metoda speciala pentru a detecta modificarile undelor radio provenite din centrul stralucitor al galaxiei PKS B1740-517, care se afla în apropiere de constelatia Ara (Altarului).

Emisia de radiatii cu o vechime de 5 miliarde de ani era ”marcata” de hidrogenul gazos prin care a calatorit pâna pe Terra. Gazul absoarbe unele dintre radiatii, generând slabe scaderi ale semnalului. „Acestea sunt mascate de zgomotul de fond la multe observatoare, dar al nostru le-a perceput cu claritate”, a explicat James Allison.

Tehnica absorbtiei va fi utilizata cu ASKAP pentru a gasi sute de galaxii situate la o distanta de pâna la 10 miliarde de ani lumina   si pentru a determina cât hidrogen gazos contin ele. Cu ajutorul acestor date, oamenii de stiinta vor putea întelege de ce formarea stelelor, care este întretinuta de hidrogenul gazos, a scazut în Univers dupa punctul maxim atins în urma cu 10 miliarde de ani.

 

http://www.agerpres.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum