duminică, septembrie 8, 2024
Stiinta si tehnica

Ce este Teoria Relativitatii?

Faimoasa Teorie a Relativitatii enuntata de Albert Einstein este compusa de fapt din doua teorii. Teoria sa speciala despre relativitate, publicata în anul 1905 în periodicul The Electrodynamics of Moving Bodies si teoria sa generala despre relativitate, publicata în anul 1916 sub titlul de Fundamentele Generale ale Teoriei Relativitatii. Einstein a cautat sa înteleaga si sa explice situatiile în care fizica pe principii newtoniene era inutila în încercarea de a întelege fenomenul relativitatii. Teoria lui Einstein a dus la schimbari revolutionare în conceptele omenesti despre timp, spatiu si gravitatie.

ce este teoria relativitatii

Conceptul de baza prezent în aceste doua teorii este acela ca timpul si distantele unui eveniment oarecare masurate de doi obsevatori distincti au, în general, valori diferite, dar se supun întotdeauna acelorasi legi fizice. Teoria relativitatii se mai bazeaza pe doua mari postulate, primul sustine ca viteza luminii este constanta pentru toti observatorii, iar al doilea sustine ca observatorii care se misca la viteze constante se supun acelorasi legi fizice. Urmând aceasta logica, Einstein a teoretizat ca timpul se schimba conform vitezei unui anume obiect fata de punctul sau de observatie. Cercetatorii au testat ulterior teoria prin experimente, demonstrând spre exemplu ca un ceas atomic ticaie mai încet atunci când circula cu viteze mari decât în lipsa oricarei miscari.

 
Esenta teoriei lui Albert Einstein este ca atât spatiul, cât si timpul sunt concepte mai degraba relative decât absolute. Materia si energia sunt echivalente una alteia, si o singura particula de materie poate fi transformata într-o cantitate imensa de energie. Cum teoria relativitatii functioneaza doar în lipsa unui câmp gravitational, Einstein s-a straduit timp de 11 ani sa introduca factorul gravitational în ecuatia sa pentru a descoperi în cele din urma cum teoria relativitatii poate functiona si în aceste conditii.
descopera.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum