duminică, aprilie 21, 2024
Astronomie

Colonii pe Marte

Tehnologia ce ne va ajuta sa ajungem unde nimeni nu a mai fost!

De cand Neil Armstrong a pus piciorul pe Luna, s-a infiripat visul de a coloniza alte parti ale Sistemului Solar, lucru ce devine din ce in ce mai realizabil datorita progreselor in cunoasterea spatiului cosmic, in realizarea calatoriilor spatiale si in imbunatatirea costumelor speciale.colonii pe Marte

„Voyager 1” a parcurs aproape 20 de miliarde de kilometri insa, pana acum, oamenii nu au ajuns decat pe Luna, aflata la doar…384.400 de kilometri departare. Principalele dificultati sunt legate de stocarea combustibilului, costuri si confortul astronautilor. Cel putin una dintre acestea trebuie compromisa pentru o lunga calatorie in spatiu si asta ne-a tinut mult timp pe loc, insa lucrurile sunt pe cale sa se schimbe.

Reactia dintre pudra de nano-aluminiu si apa creaza o explozie puternica de hidrogen si oxid de aluminiu. Aceasta ar asigura impulsul pentru ca o racheta sa poata fi lansata. Tehnologia solara, precum cea folosita pe sonda „Rosetta”, ar reduce de asemenea dependenta de combustibil, netezind astfel drumul.

Massachusetts Institute of Technology (SUA) a dezvoltat un costum de astronaut care, practic, se lipeste de piele, contrabalansand presiunea atmosferica. Costumul va fi mult mai usor si mai flexibil decat cele din prezent, facand perioadele lungi petrecute in spatiul cosmic mult mai tolerabile. Imprimarea 3D va usura si ea viitoarele misiuni in spatiu. Capacitatea de a proiecta si printa orice de la un surub la o antena de satelit ar insemna ca misiunile pot decola fara incarcaturi masive la bord.

Colonizarea planetei Marte

Toate aceste progrese in tehnologie au dus mai departe posibilitatea locuirii unei alte planete. „Mars One” este un proiect al carui scop este ca oamenii sa locuiasca pe Marte pana in 2025. Proiectul spera sa reuseasca aceasta prin trimiterea de „rovere” si unitati de sustinere a vietii in urmatorii ani, ce vor cauta un loc destul de aproape de poli pentru apa, destul de aproape de Ecuator pentru energie solara si suficient de plat pentru a se putea construi.

Unitatile de sustinere a vietii vor extrage apa din sol prin incalzirea ghetii de dedesubt. O parte va fi stocata si folosita pentru producerea de oxigen, azot si argon, ce ar trebui sa faca atmosfera respirabila pana la sosirea primilor oameni….

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum