Cripta MacKenzie este una dintre numeroasele mausolee din Greyfriars Kirkyard, Edinburgh, Scotia. Pâna aici nimic deosebit, însa istoria acestei zone este una care îti da fiori, Greyfriars Kirkyard fiind locul uneia dintre cele mai sângeroase persecutii religioase din secolul al XVII-lea.
Dar povestea din spatele Greyfriars Kirkyard paleste în comparatie cu cea a faimoasei cripte MacKenzie. Peste 350 de atacuri raportate în ultimele decenii; vizitatori taiati, loviti, muscati, zgâriati sau învinetiti, degete rupte, halucinatii vizuale si auditive, mirosuri stranii. Peste 170 de persoane lesinate în interiorul mausoleumului. Relatarile celor care au vizitat cripta sunt de-a dreptul terifiante. Începând cu anul 1990 si pâna în prezent, cripta MacKenzie a devenit epicentrul unor manifestari paranormale de o intensitate nemaiîntâlnita nicaieri în lume. Din aceasta cauza, cripta MacKenzie mai este denumita si„zona bântuita cea mai activa din lume”.
Persecutie religioasa, tortura si executii
Istoria sângeroasa a Greyfriars Kirkyard a început dupa 50 de ani de la semnarea„Pactului National” (pact care garanta faptul ca Scotia va ramâne o tara prezbiteriana), atunci când regele Charles al II-lea a urcat pe tron si a interzis prezbiteranilor sa-si mai practice, în mod liber, religia. Charles al II-lea le-a cerut acestora sa renunte la credinta lor si sa îmbratiseze noua doctrina nationala. Cei care nu se supuneau aveau sa suporte consecinte grave. Si asa s-a si întâmplat.
Pe 22 iunie, 1679, armata regelui s-a angajat într-o confruntare cu ultimele forte ale prezbiteranilor în ceea ce avea sa ramâna cunoscuta în istorie ca „sângeroasa lupta de la Bothwell Brig”. Depasiti numeric si neavând resursele pe care armata regelui le avea, prezbiteranii au fost înfrânti iar cei care au supravietuit au fost întemnitati în Greyfriars Kirkyard (cimitirul micutei parohii Greyfriars Kirk).
În lunile de iarna ce au urmat, prizonierii au fost supusi la torturi inumane, înfometati, decapitati, spânzurati, iar cei mai norocosi au fost exilati pentru totdeauna din Scotia. Toate acestea s-au petrecut sub atenta supraveghere a Lordului Avocat Sir George MacKenzie.
Poreclit de catre victimele sale „MacKenzie cel Sângeros”, Sir George MacKenzie poza ca un sot devotat, tata iubitor, scriitor respectat si intelectual desavârsit în viata de zi cu zi. Iar ororile savârsite în numele regelui erau atât de bine pastrate secret încât nici macar propria lui sotie nu stia absolut nimic despre ororile savârsite de MacKenzie.

Dupa luni întregi de executii odioase, aproape toti prezbiteranii capturati în urma luptei de la Bothwell Brig au fost ucisi. În total, se crede ca Sir George MacKenzie este responsabil pentru moartea a aproximativ 18.000 de conationali ai sai.
Însa perioada de teroare s-a încheiat brusc în 1691 odata cu moartea neasteptata a lui„MacKenzie cel Sângeros”. În mod ironic, Sir George MacKenzie a fost îngropat în Mausoleul Negru din cimitirul Greyfriars Kirkyard, la foarte mica distanta de locul unde victimele sale îsi dormeau somnul nelinistit.
Mausoleul Negru
Timp de trei secole, Greyfriars Kirkyard a fost locul unor activitati paranormale iesite din comun. Mii de persoane au raportat halucinatii vizuale si auditive, stari inexplicabile de teama, un miros neplacut în jurul Mausoleului Negru, sentimenul prezentei unei entitati malefice, dar si alte experiente neobisnuite în zona cimitirului.
Fara doar si poate, Mausoleul Negru, locul de odihna a lui Sir George MacKenzie, pare sa fie sursa fenomenelor inexplicabile si, totodata, locul celor mai evidende activitati paranormale înregistrate în întreaga lume.
Desi timp de aproape 300 de ani cripta lui George MacKenzie a reprezentat un punct important pe harta fenomenelor paranormale, locul a devenit cu adevarat faimos abia în anul 1998 dupa ce un vagabond, posibil în cautare de adapost, s-a strecurat în toiul noptii în mausoleu. Omul, din motive necunoscute, a vandalizat fiecare nivel al criptei pâna ce a ajuns la sicriul în care se afla trupul lui „MacKenzie cel Sângeros”. În momentul în care vagabondul a încercat sa îndeparteze capacul masiv al cosciugului, pardoseala criptei s-a surpat brusc iar acesta s-a prabusit într-un nivel inferior, nedescoperit pâna la acea data, unde s-a trezit înconjurat de ramasitele victimelelor torturate de MacKenzie.
Îngrozit ce ceea ce descoperise si oripilat de mirosul greu de ramasite umane în putrefactie, omul a fugit din cripta în toiul noptii. Din acea noapte, nu s-a mai auzit nimic de vagabond, desi autoritatile au încercat îndelung sa-l gaseasca. Omul se afla si acum pe lista celor disparuti fara urma.
Cripta MacKenzie – primele activitati paranormale documentate
A doua zi dupa ce cripta MacKenzie a fost vandalizata pe omul fara adapost, o femeie care, vazând usa mausoleului deschisa, a vrut sa arunce o privire în interior, a fost „aruncata de pe trepte de o forta întunecata„, asa cum ea însasi a declarat. Mai târziu, femeia a fost gasita zacând inconstienta în interiorul criptei, cu vânatai evidente în jurul gâtului, ca si cum cineva ar fi vrut sa o sugrume.
Este posibil ca omul fara adapost sa fi trezit un spirit malefic în interiorul Mausoleului Negru?
Imediat ce povestea a ajuns pe internet, fenomenul MacKenzie a devenit viral si a atras un numar impresionant de pasionati de paranormal. Însa o data cu afluxul de vizitatori, s-au înmultit si manifestarile paranormale. Pâna în prezent, au fost documentate peste 500 de atacuri în interiorul si în preajma Mausoleului Negru. Mare parte dintre acestea sunt foarte bine documentate, fiind însotite de relatari ale martorilor, de fotografii ale urmelor lasate pe corpurile victimelor si de documentare video.
Straniul eveniment din anul 2000
În anul 2000, Collin Grant, exorcist si preot la o biserica locala, a fost chemat sa savârseasca un ritual de curatare a criptei. În timp ce pregatea ritualul undeva aproape de centrul cimitirului, Grant le-a spus celor care îl insoteau ca simte cum este înconjurat de sute de suflete chinuite si spirite malefice.
Grant a oprit ritualul si a parasit imediat cimitirul Kirkyard spunând ca, ceea ce se întâmpla în acel loc este cu mult peste puterile sale si ca se teme pentru propria viata. Câteva saptamâni mai târziu, preotul a fost gasit mort în urma unui infarct survenit în mod straniu si neasteptat.
Dupa tragica moarte a preotului, consiliul local al orasului Edinburgh a închis cimitirul, care a ramas zona interzisa pâna când un istoric local, Jan Andrew Henderson i-a convins pe oficialii orasului sa redeschida o parte a Greyfriars Kirkyard pentru a deservi ca atractie turistica.
clubenigma.ro