Un asteroid masiv va trece pe langa Pamant chiar de Halloween

Un asteroid masiv, ce a primit numele de catalog 2015 TB145, va trece foarte aproape de Pamânt chiar de Halloween, conform unui comunicat al NASA care nu stia nimic despre acest bolovan cosmic pâna acum zece zile, când a fost descoperit de observatorul Pan-STARRS din Hawaii, transmite SPACE.com.

Foto: (c) JPL-Caltech/UCAL/MPS/DLR/IDA/nasa.gov

Astronomii au calculat ca asteroidul va trece la aproximativ 500.000 kilometri de Pamânt, adica de aproximativ 1,3 ori distanta de la Pamânt la Luna, la 31 octombrie, la doar trei saptamâni dupa descoperirea sa de catre NASA, care da asigurari ca nu exista niciun fel de pericol de coliziune.

Aceasta trecere pe lânga Terra a asteroidului 2015 TB145, supranumit si „Spooky” pentru ca se va afla în vecinatatea planetei noastre tocmai de Halloween, este ultima a unui corp cosmic de aceste dimensiuni pâna în 2027. Diametrul lui „Spooky” este estimat între 290 si 650 de metri.

Cercetatorii NASA de la Jet Propulsion Laboratory, din Pasadena, California, se pregatesc sa-l urmareasca pe „Spooky” prin intermediul radiotelescoapelor de la Goldstone Deep Space Communications Complex din California, dar si prin Green Bank Telescope din West Virginia, si, posibil, de la Observatorul Arecibo din Puerto Rico.

„Aceasta trecere a asteroidului prin vecinatatea noastra reprezinta o oportunitate extraordinara de a-i studia proprietatile fizice”, conform NASA. Asteroidul se va deplasa cu viteza de 125.500 km/h si „se anunta una dintre cele mai bune tinte radar ale anului”.

Un asteroid masiv va trece pe langa Pamant chiar de Halloween

Daca ar fi fost pe o traiectorie incidenta cu Pamântul un asteroid de dimensiunea lui 2015 TB145 ar fi provocat distrugeri masive. Spre exemplu, asteroidul care a provocat celebrul „fenomen Tunguska”, care a culcat la pamânt aproximativ 2.070 km patrati de padure în Siberia, în 1908, ar fi avut doar aproximativ 40 de metri în diametru — adica doar 10% din dimensiunile lui 2015 TB145.

În apropierea relativa a Pamântului exista numerosi astfel de bolovani care ratacesc prin spatiu care nu au fost înca detectati. Estimarile oficiale vorbesc despre aproximativ 1 milion de asteroizi cu diametrul de cel putin 30 de metri, iar conform NASA, mai putin de 1% dintre acestia au fost descoperiti. Exista însa si vesti bune: modelele computerizate folosite de astronomi sugereaza ca aproximativ 95% dintre asteroizii foarte mari (cel putin 1 kilometru în diametru), cu potentialul de a pune capat civilizatiei terestre, au fost deja descoperiti si niciunul dintre ei nu se afla pe o traiectorie de coliziune cu planeta noastra.

http://www.agerpres.ro/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

bijuteriidinargint.ro perfect-tour.eu%20
%d blogeri au apreciat:
vegis.ro%20