Regula de aur: Niciodata sa nu impui altora ceea ce tie nu ti-ar face placere.
Confucius, ca si Buddha, ofera o filosofie foarte practica, care contine sfaturi concrete. El considera ca o societate armonioasa si stabila se bazeaza pe anumite ingrediente, si anume:
1.Valori si traditii impartasite. Confucius ne invata ca valorile comune si traditiile functioneaza ca un adeziv care uneste oamenii in comunitati. El recomanda ca oamenii sa se stranga pentru a studia si practica ‘li’ – studiul formelor rituale de buna purtare si respect.
2.Grija pentru ceilalti. Confucius propune o versiune a regulii de aur – sa nu faci altora ceva ce nu ai dori sa ti se faca.
3.Oamenii sa-si indeplineasca rolurile sociale si familiale cu responsabilitate. Fiii si fiicele au anumite indatoriri fata de parinti, iar ministrii guvernului au indatoriri pe care trebuie sa le indeplineasca in mod corespunzator. Pentru a indeplini rolurile alocate oamenii trebuie sa aiba virtuti adecvate. Un ministru al guvernului, spre exemplu, ar trebui sa prezinte incredere si sa exercite respectul cuvenit fata de conducator.
Confucius crede in puterea exemplului personal. Un lider care-si indeplineste atributiile cu o mai mare responsabilitate va castiga loialitatea supusilor, care, in schimb, isi vor indeplini indatoririle cu o mai mare responsabilitate.
Regula de aur a lui Confucius nu ar trebui vazuta ca o interdictie stricta, ci mai degraba ca o aluzie etica. Cand cantarim optiunile pe care le observam atunci cand avem de ales intre mai multe cai, este posibil ca prin actiunile/deciziile noastre sa-i afectam pe altii, chiar si atunci cand este prezenta distanta fizica. Regula de aur ne aduce aminte sa reconsideram actiunile noastre din punctul de vedere al celor care ar putea fi afectati de ele. Daca ne gandim la Regula de aur ca la ceva ce ne invata sa actionam mai atenti/cu responsabilitate, si nu ca la ceva ce ne zice ce e bine sau nu e bine sa facem, atunci ea devine mult mai acceptabila.
Regula de aur mai este intalnita si in Crestinism, sub forma pozitiva, in porunca: ,,Comporta-te cu ceilalti asa cum ai vrea sa se comporte ei cu tine.,,
Autor: Laurentiu Ursu