O noua ipoteza in privinta aparitiei vietii

De unde venim? Exista mai multe raspunsuri la aceasta întrebare, iar cel pe care îl vei obtine, de multe ori, depinde de cine întrebi.

De exemplu, un astrofizician ar putea spune ca componentele chimice ale corpului nostru au fost falsificate pentru prima data în focurile nucleare ale stelelor. Pe de alta parte, un biolog evolutionist s-ar putea uita la asemanarile dintre ADN-ul nostru si cel al altor primate si sa zica ca am evoluat din maimute.

Lisa Randall, un fizician de la Universitatea Harvard, are un raspuns diferit despre originea omenirii pe care îl descrie în cartea ei „Materia întunecata si dinozaurii”. Fizicianul postuleaza ca disparitia dinozaurilor a fost necesara pentru aparitia oamenilor , acest lucru este legat de materia întunecata. Materia întunecata este o problema misterioasa, invizibila, despre care astronomii afirma ca ar constitui 85% din toata materia din universul nostru.O noua teorie in privinta aparitiei vietii

Disparitia unei specii este începutul pentru alta.

Paleontologii sunt de acord, în mare masura, ca în urma cu aproximativ 66 de milioane ani un corp gigantic ceresc de 15 km lungime, probabil o cometa, a lovit Pamântul. Impactul a sters 75% dintre speciile de pe întreaga planeta, inclusiv dinozaurii.

Randall descrie o materie  întunecata sub forma unei clatite dens ambalate în galaxia noastra, care ar putea fi responsabila pentru aparitia noastra ca specie.

În general, materia întunecata tinde sa fie concentrata în inele în jurul galaxiei sau în bule gigantice. Dar Randall crede ca aceasta materie ar putea exista, de asemenea, într-un asa-numit disc întunecat din interiorul stelelor, planetelor si norilor de gaz din galaxia noastra.

Discul întunecat

Randall mai lanseaza ipoteza ca atunci când trecem prin discul întunecat, gravitatia de la materia întunecata influenteaza regiunea exterioara a sistemului nostru solar, numit norul Oort.

Norul Oort se afla între aproximativ 1.000 – 100.000 de unitati astronomice (de la 150 de miliarde la 15.500 miliarde de km) de la Soare si contine miliarde de obiecte de gheata de cel putin 19 km latime.o noua teorie in privinta aparitiei vietii- norul lui oort

Daca ceva de 19 km ar lovi Pamântul astazi, ar însemna sfârsitul vietii asa cum o stim noi. Randall crede ca este exact ceea ce s-a întâmplat cu dinozaurii acum 66 de milioane de ani, fapt care a deschis usa pentru evolutia primatelor pe scara larga.

În concluziile sale, Randall scrie: „Într-un sens global, noi toti suntem descendenti ai Chicxulub (orasul în care meteoritul mortal a afectat dinozaurii). E o parte a istoriei noastre care ar trebui sa se vrea a fi înteleasa. Daca este adevarat, ridurile suplimentare aparute în timp ce scriam aceasta carte ar elucida ca nu numai materia întunecata e responsabila pentru schimbarea irevocabila a lumii noastre, dar ca o parte din ea a jucat un rolul crucial în a permite existenta noastra.”

sursa: Mediafax

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: