miercuri, iunie 19, 2024
Astronomie

Astronomii au surprins nasterea unei planete

Astronomii au surprins primele imagini ale unei planete aflata în curs de formare, o descoperire de la care este de asteptat sa faca lumina cu privire la etapele premergatoare aparitiei planetelor gazoase gigantice, conform unui studiu publicat miercuri, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Astronomii au surprins nasterea unei planete (2)

Echipa de astronomi a folosit un telescop din Arizona pentru a observa o stea aflata la 450 de ani lumina distanta în constelatia Taurus (Taur). Steaua LkCa 15 este similara Soarelui nostru dar este foarte tânara, având o vârsta estimata la doar 2 milioane de ani.

Spre deosebire de steaua cu vârsta de 4,6 miliarde de ani din al carui sistem de planete face parte si Pamântul, LkCa 15 este înca înconjurata de discul de gaz si praf cosmic ramas dupa aprinderea sa si din care urmeaza sa se nasca un nou sistem planetar. În cadrul acestui disc a fost remarcat un spatiu gol care se întinde pe o distanta de aproximativ 50 de ori mai mare decât cea de la Pamânt la Soare.

Astronomii au banuit initial ca acest spatiu gol reprezinta orbita golita de ramasitele de praf si gaze a unei planete gazoase gigantice. Concluziile studiului publicate în ultimul numar al revistei Nature confirma aceasta banuiala, aducând în sprijin o serie de imagini ale planetei obtinute în spectrul infrarosu. Din aceste imagini astronomii au ajuns la concluzia ca planeta gazoasa gigantica mai are cel putin înca o planeta în apropierea sa, daca nu chiar doua.Astronomii au surprins nasterea unei planete

De asemenea oamenii de stiinta au observat pentru prima oara amprenta chimica a hidrogenului gazos supraîncalzit absorbit de planeta din discul de praf si gaze care formeaza maternitatea planetara – o dovada a faptului ca uriasa planeta este înca în curs de formare, conform coordonatoarei acestuii studiu, Stephanie Sallum de la Universitatea din Arizona.

„Acest tânar sistem solar ne ofera oportunitatea de a studia în premiera si în mod direct modul de formare a unei planete si interactiunea dintre aceasta si discul de praf si gaze cosmice din care se naste”, sustine Stephanie Sallum în materialul publicat de revista Nature.

Dintre cele peste 2.000 de exoplanete a caror descoperire a fost confirmata, niciuna nu mai este în stadiul de formare.

Într-un comentariu publicat tot de Nature, care însoteste acest studiu, astrofizicianul Zhaohuan Zhu de la Universitatea Princeton a sustinut ca aceasta descoperire îi va ajuta pe oamenii de stiinta sa-si verifice teoriile cu privire la modul de formare a planetelor.

LkCa15Location

Deocamdata, în acest caz, este nevoie de noi analize care sa explice de ce aceasta planeta se formeaza în locul în care se afla si de ce creste în continuare. De asemenea, oamenii de stiinta trebuie sa explice modul în care planeta îsi genereaza puternicul câmp magnetic care contribuie la mentinerea liniilor de alimentare cu hidrogen din discul de gaz si praf cosmic în care se formeaza, precum si sa estimeze cât de mult va creste respectiva planeta.

Sursa: space.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum