ZENON (c.490-c.425 i.Hr.) si paradoxurile miscarii

„Intr-o intrecere, cel mai rapid alergator nu-l va intrece niciodata pe cel mai lent, atat timp cat urmaritorul trebuie mai intai sa ajunga la punctul de start al urmaritului, astfel incat cel mai lent va fi mereu in fata.” – Aristotel parafrazandu-l pe ZenonZENON (c.490-c.425 i.Hr.) si paradoxurile miscarii

Zenon – filosof grec- este cunoscut pentru paradoxurile sale, cateva dintre ele fiind concepute special pentru a arata ca Parmenide a avut dreptate in ceea ce priveste negarea realitatii miscarii. Dintre ele alegem 3 paradoxuri:

1.Dicotomia. Sa presupunem ca un alergator doreste sa ajunga de la inceputul pana la sfarsitul unei piste liniare. Pentru a ajunge la sfarsit trebuie, mai intai, sa ajunga la punctul de mijloc al distantei. Dar, ca sa ajunga pana la mijlocul distantei trebuie sa ajunga la mijlocul jumatatii distantei, respectiv sfertul distantei intregi. Mai inainte de a ajunge la sfertul distantei el trebuie sa ajunga la optimea distantei. Si asa mai departe, la saisprezecime etc…pana la infinit. In concluzie, pentru a putea termina cursa, alergatorul trebuie sa parcurga un infinit de distante finite. Nu exista o ultima si finala distanta de parcurs. Asadar, alergatorul nu va putea niciodata termina cursa. El nu poate acoperi nicio distanta, deci nu se poate misca. Astfel conchide Zenon.

2.Sageata. Considerati o sageata zburand de la arc catre tinta. Timpul pe care sageata il face de la arc la tinta este compus din momente sau clipe. In fiecare dintre aceste clipe sageata stationeaza. Dar, daca sageata sta pe loc in fiecare dintre aceste instante, nu conteaza cate instante sunt- sageata  nu se va misca. Aparenta miscarii sale este, asadar, inselatoare.

3.Ahile si testoasa. Ahile „cel iute de picior” fugareste o testoasa. Sa presupunem ca Ahile parcurge 10m/minut si testoasa 1m/minut. Testoasa pleaca cu un avans de 9m. Ahile trebuie sa parcurga 9m pana sa ajunga in locul din care a plecat testoasa. Dar, intre timp, testoasa se misca 0,9m inainte. Asadar Ahile are de parcurs si acesti 0,9m. De cate ori se va misca Ahile se va misca si testoasa, in avans. In concluzie, el nu va prinde niciodata testoasa.

Autor: Laurentiu Ursu