vineri, februarie 23, 2024
PsihologieStiinta si tehnica

Exista diferente intre creierul barbatului si cel al femeii?

Au barbatii si femeile creiere care functioneaza în mod diferit? Exista un creier masculin si unul feminin?

Cercetatorii au luat în serios aceasta întrebare si au efectuat un studiu cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare care a dat un raspuns oarecum asteptat: nu exista diferente între creierul masculin si cel feminin. Exista însa diferente importante de la persoana la persoana, care însa nu depind de sexul acesteia.

Mai în gluma, mai în serios, s-ar putea crede ca barbatii si femeile au creiere care functioneaza în mod diferit. Creierul este un organ extrem de complex, un mozaic de structuri cu diverse functii. Multe studii efectuate în trecut au reusit sa determine legatura dintre anumite regiuni din creier si diverse activitati si simturi, precum si a capacitatilor noastre. Ba mai mult, multor patologii neuronale li s-au gasit leacurile si persoane care în trecut aveau o viata dificila din cauza acestor patologii astazi duc o viata relativ normala.

exista diferente intre creierul barbatului si cel al femeii
Imaginile sunt un pamflet si trebuie tratate ca atare. Realitatea stiintifica este cu totul alta.

În urma progreselor în studierea creierului cu ajutorul instrumentelor din ce în ce mai sofisticate s-a putut studia si o problema care pâna în prezent avea un raspuns ambiguu: este creierul barbatilor diferit fata de cel al femeilor?

Din ce cauza ar putea exista aceasta diferenta? Se credea ca structura si functionarea creierului ar putea fi influentate de hormoni: de testosteron în cazul barbatilor si de estrogen în cazul femeilor. Anumiti cercetatori sustineau ca influenta acestor hormoni genereaza o structura diferita a creierului la barbati si la femei.

Recent, un grup de cercetatori de la Universitatea din Tel Aviv a publicat un articol în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), în care demonstreaza ca nu exista diferente între creierul barbatilor si cel al femeilor. Cu alte cuvinte nu exista un creier masculin si unul feminin.

Ce anume au facut cercetatorii?

Au analizat 1.400 de imagini obtinute cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare si s-au concentrat pe regiunile creierului în care existau, aparent, cele mai mari diferente între femei si barbati. Au definit la început un comportament masculin si unul feminin pe baza analizei imaginilor provenind din studiul a 169 de barbati si 112 femei, în 10 regiuni ale creierului, tinând cont de cele 33% cazuri unde existau cele mai mari diferente între femeile si barbati studiati.

Studii ulterioare ale creierelor altor persoane au demonstrat ca, pe baza definitiilor anterioare, doar 6% dintre persoane aveau un creier „masculin” sau „feminin”, adica cele 10 regiuni ale creierului, toate consistente cu definitia data.

Analiza a 600 de creiere ale unor tineri cu vârste între 18 si 26 de ani a aratat ca doar 2,4 % dintre acestia aveau creiere doar masculine sau doar feminine: marea majoritate avea creiere mixte – adica regiuni cu comportament feminin si alte regiuni cu comportament masculin.creierul-barbatului

Nu exista deci creiere feminine si masculine – exista o mare varietate de comportamente si fiecare dintre noi are în propriul creier un comportament mixt, un adevarat mozaic.

Cum se explica acest lucru?

Hormonii au desigur rolul lor, însa personalitatea fiecaruia, creierul la urma urmei, este rezultatul unui proces evolutiv extrem de complex. Pe lânga hormoni un rol important îl joaca mediul în care traim, educatia pe care o primim, dar si modul în care a decurs sarcina. Se pare ca în formarea creierului un rol important îl are stresul în timpul sarcinii; viitoarele mamici trebuie deci sa fie atente la conditiile de viata, acestea îsi lasa amprenta asupra viitorului copil.

Scientia.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum