miercuri, februarie 28, 2024
Istoria ca o poveste

O mega-structura, apartinand Culturii Cucuteni, a fost descoperita la Botosani

Arheologii botosaneni, în colaborare cu specialisti din Iasi si Suceava, au facut o descoperire unicat pentru arheologia româneasca. Acestia au gasit, în cadrul celei mai mari asezari a misterioasei culturi Cucuteni, o megastructura de peste 1.000 de metri patrati care a fost cel mai probabil un urias templu de acum 7.000 de ani, situat probabil în centrul asezarii.

Uriasa mega-structura a fost descoperita în cadrul campaniei de sapaturi începuta acum 2 saptamâni. ”Aceasta mega-structura, este unicat deocamdata în preistoria româneasca”, spune convins arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judetean de Istorie Botosani.  

Mega-templul de pe malurile Prutului  

Uriasa asezare cucuteniana, în interiorul careia a fost scoasa la lumina structura, se afla pe malul Prutului în apropiere de localitatea Ripiceni.O mega-structura, apartinand Culturii Cucuteni, a fost descoperita la Botosani

Specialistii spun ca nu s-a mai descoperit o structura de dimensiuni atât de mari, veche de acum 7000 de ani, în arealul culturii Cucuteni din România. Deocamdata cercetarile continua, inclusiv cu determinari magnetometrice, care au reliefat dimensiunile gigantice ale structurii.

Ca sapatura, doar 100 de metri patrati au putut fi cercetati la spaclu si periuta.   

Au fost enuntate câteva ipoteze.

În primul rând ar putea fi vorba de un templu urias, de acum 7000 de ani, un loc de veneratie si pelerinaj poate pentru mai multe comunitati din aceasta zona. Arheologii cred însa ca ar putea fi si locuinta sau centrul de putere al unei capetenii de trib cucuteniene, ce domina politic ambele maluri ale Prutului. ”Gânditi-va ca este o locuinta de 1000 de metri patrati. Deocamdata s-ar parea unicat pentru Cucuteniul din România. Poate fi un templu, poate fi locuinta sefului de comunitate, de trib”, spune arheologul Aurel Melniciuc. Uriasul templu sau locuinta de sef de trib a fost cercetata si de reputatul arheolog Dumitru Boghian, conferentiar universitar doctor la Universitatea ”Stefan cel Mare” din Suceava. Acesta spune ca aceasta structura este de-a dreptul uriasa.

Conform specialistului din Suceava, mega-structura era dotata inclusiv cu palisada si val de pamânt, structuri de aparare. ”Spatiul interior are aproximativ 1000 de metri patrati, împreuna cu incinta, împreuna sa spunem cu constructia, santul cu palisada lutuita, în jur de 1500 de metri patrati. Este foarte mare. În alte sit-uri, o asemenea megastructura ar reprezenta întregul sit”, spune Dumitru Boghian.  

Uriasa locuinta era ridicata pe o structura de lemn si era construita dintr-un soi de chirpici. Despre posibilitatea ca acesta structura sa fi fost un centrul politic al unei capetenii care domina regiunea, specialistul arata ca ipoteza unor structuri paleopolitice poate fi luata în considerare, dar deocamdata imposibil de dovedit arheologic. ”Structuri paleopolitice, structuri organizatorice ale comunitatilor umane la nivel macro si micro, au existat din toate timpurile. Din punct de vedere arheologic, acestea fac parte din relatiile care sunt economice, sociale, spirituale care se fosiliseaza extrem de greu si din aceasta cauza arheologia dispune de foarte putine mijloace pâna în prezent pentru a avansa asemenea ipoteze. Dar nu trebuie exclus ca, acolo unde exista modele care se repeta pe anumite spatii, acolo unde exista de pilda o anumita uniformitate a manifestarilor materiale, sa existe ca un reflex firesc al acestora si anumite entitati mai mici sau mai mari care aveau rol administrativ-politic”, spune Dumitru Boghian.  

Misteriosul „oras„ de pe malurile Prutului  
O mega-structura, apartinand Culturii Cucuteni, a fost descoperita la Botosani (2)
„orasul” de pe malurile Prutului

Mega-structura descoperita în aceasta luna face parte dintr-o asezare uriasa, considerata printre cele mai mari descoperite vreodata pe teritoriul României, în cadrul culturii Cucuteni. Are nu mai putin de 25 de hectare, cu locuinte, dependinte, cu zone diferentiate. Aceata mega-structura este încojurata de un val de pamânt cu palisada pentru protectie.

Practic este ca o „metropola” cucuteniana de acum 7000 de ani. Situata pe malul Prutului, aceasta asezare a fost cercetata de 5 ani de zile, de specialisti în arheologie, si continua sa uimeasca. Asezarea acesteia pe malul Prutului, dupa cum arata specialistii, a favorizat schimburile economice si dezvoltarea unei civilizatii unicat si misterioasa, numita Cucuteni.  

Leaganul civlizatiei agrare  

Cei care au locuit în uriasa asezare de pe malul Prutului, dar si cei care au ridicat mega-structura din centrul ei sunt oameni ai Culturii Cucuteni de acum 7000 de ani. Este o civilizatie misterioasa, dezvoltata, dar mai ales uimitoare prin spiritualitatea ei, prin reprezentarile ei artistice unicat, care uimesc la nivel mondial.    ”Aveau si un nivel de trai suficient de ridicat, puteau sa construiasca aceste sate, unele cu locuri centrale care puteau sa aiba si functii administrative, poate religioase, poate de tipul acesta comercial, sa construiasca arme si unelte la nivel respectiv, sa foloseasca arama pe o scara destul de ridicata. Sa foloseasca o serie de inventii care au fost prezente în neoliticul si eneoliticul est-central si sud–est european sa le foloseasca pe scara larga si bineînteles expresia artistica atât de bine încetatenita în splendida ceramica pictata care nu este ceea ce pare la prima vedere, are o serie de coduri culturale bine încetatenite dar insuficient puse în valoare”, precizeaza Dumitru Boghian.

O mega-structura, apartinand Culturii Cucuteni, a fost descoperita la Botosani (3)

Totodata cucutenienii pastreaza secrete macabre, nefiind nici pâna astazi cunoscut vreun cimitir al acestei comunitati, fara sa se stie exact ce se întâmpla cu defunctii. Cultura Cucuteni este un adevarat brand al Botosaniului, prin numarul mare de asezari de pe teritoriul judetului, iar specialistii arata ca inclusiv aceasta zona a facut parte din leaganul agrar al civilizatiei europene difuzate apoi catre vestul Europei, ca factor civilizator. ”Avem aici în zona un punct forte în evolutia întregii civilizatii europene. Aici s-ar parea ca a fost leaganul de dezvoltare al civilizatiei agrare europene si nu neaparat în zonele vehiculate pâna acuma din Asia, de exemplu. Este una dintre zonele din care civilizatia agrara s-a extins ulterior catre vestul Europei”, precizeaza Melniciuc.

Adevarul.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum