Bot-Boti, robotii care „invata” singuri

Nu se dezvolta doar Internetul Lucrurilor, ci si tehnologiile de a gestiona cantitatea gigantica de date pe care le traficam zilnic. Pentru a controla acest trafic, trebuie sa folosim tehnicile de învatare ale dispozitivelor care folosesc Inteligenta Artificiala (IA). Pentru a obtine cât mai mult din volumul de date transmise pe Internet de imensa cantitate a dispozitivelor care folosesc IA conectate la Internet, este nevoie sa aplicam tehnicile de învatare ale dispozitivelor volumului foarte mare de seturi de date, motiv pentru care este nevoie si de solutiile tehnologiilor inovatoare care sa faca asta, si bine, pentru a crea noi modele de afaceri bazate pe date.

Lectiile oferite de roboti

 Exista deja o mâna de companii de generatie viitoare care, desi sunt hulite pe motiv de concurenta, sunt construite pe ideea de folosire inovatoare a datelor culese, cum ar fi Uber, LinkedIn, Airbnb sau Concur. Ele obtin rezultate reale cu ajutorul aplicatiilor care proceseaza informatiile despre totul si orice. Pentru a face asta, e nevoie de dispozitive noi, masini care sa stie sa o faca, deoarece pentru om e imposibil sa extraga informatii valabile din volumul urias de date doar cu forta sa bruta. E nevoie de masinarii care stiu sa foloseasca algoritmii. E bine de stiut ca oamenii nu pot controla decât vreo zece-douasprezece variabile în acelasi timp, în vreme ce masinile care învata algoritmi pot gestiona câteva mii!Robotii care invata singuri

 Deja putem observa câteva beneficii din folosirea acestor sisteme inteligente sofisticate, de la noi produse si servicii, pâna la schimbarile în aplicatiile existente. Vedem azi cum intra în scena acei roboti (prescurtat bot-boti) care folosesc IA într-un fel pe care nu-l puteam imagina în urma cu doar câtiva ani. De exemplu, azi, rapoartele financiare nu sunt scrise de jurnalisti umani, ci de jurnalisti-boti, iar agentia de presa Associated Press foloseste boti pentru a transforma câstigurile trimestriale de bursa în articolele de stiri. Dar chiar si domenii pe care le credeam departe de centrul tehnologiilor de ultima ora, cum ar fi agricultura, cresc în valoare prin aplicatiile IA.

 Astfel, prin procedeul de învatare al masinilor, fermierii pot acum identifica maladiile care se dezvolta în plante. Folosind un set foarte mare de fotografii ale plantelor bolnave si ale celor sanatoase, un algoritm de învatare da posibilitatea unui computer sa distinga si sa analizeze starea de sanatate sau boala a plantelor. Sistemul poate identifica cu exactitate 14 specii de recolta si 24 de boli, în 99,35 la suta din cazuri doar din noile imagini care sunt descarcate în sistem. Si el continua sa învete de la fiecare noua imagine pe care o primeste!Bot-Boti, robotii care invata singuri

 Rezultatul este uimitor, si asta pentru ca în conditii normale, fara ajutorul acestei aplicatii, atunci când un fermier observa ca planta a contractat o maladie, el alearga la magazinul de specialitate si cheltuieste o multime de bani si timp pentru a obtine erbicidele si pesticidele recomandate. În viitor, IA va ajuta fermierii sa identifice rapid si cu precizie natura maladiei, facând asta în timp real si automat cu echipamentul de pe câmp. În SUA, fermierii folosesc milioane de tone de erbicide în ideea „spray and pray” („stropeste si spera”). Adica stropeste si roaga-te sa aiba efect!

 Acum, cu un tractor echipat cu o aplicatie robotizata de învatare, denumita LettuceBot (robot pentru salata), sunt facute 5.000 de fotografii în fiecare minut ale plantelor de salata verde. Algoritmul folosit de LettuceBot poate discerne între rasadul de salata si o buruiana si poate astfel sa stropeasca numai buruienile cu o precizie de 6 milimetri, ceea ce înseamna o reducere a cantitatii de erbicid cu 90 la suta!

Monitorizare totala si permanenta

 Aplicatiile pe telefoanele inteligente (smartphone) ne-au schimbat modul de a interactiona cu lumea în care ne miscam. De la felul în care navigam în oras sau între orase, pâna la felul în care socializam sau în care ne facem cumparaturile online si în timp real. Toate bune si frumoase, dar mai este un aspect pe care utilizatorii telefoanelor inteligente îl ignora: faptul ca, atunci când folosesc aceste aplicatii, extrem de utile, ei ofera cu generozitate si inocenta o imensa cantitate de informatii personale. Si asta, pentru ca majoritatea aplicatiilor monitorizeaza prezenta, oriunde ne-am afla, tot timpul, chiar si atunci când nu folosim aplicatia!

 Analiza acestor informatii poate determina cu precizie locul unde traim, unde muncim, unde ne facem cumparaturile si chiar si ce cumparam. Un articol din mai 2015, publicat de Harvard Business Review, scotea în evidenta faptul ca 75 la suta dintre cei intervievati nu stiau ca prin telefon se transmit informatii despre locatia în care se aflau si 86 la suta nu stiau ca majoritatea companiilor colecteaza istoricul navigarii lor pe Net!

 Nu e mai putin adevarat ca acele companii care detin aplicatiile folosesc datele colectate pentru nevoi legitime, cum ar fi crearea algoritmilor pentru dezvoltarea unor produse si servicii mai bune pentru utilizatori. Utilizatorii accepta acest tip de „simbioza”, dând la schimb datele private în schimbul folosirii în continuare a aplicatiilor. Pentru ca, pâna la urma, cine ar vrea sa se mai întoarca la hartile tiparite pentru o simpla navigare printr-un oras atunci când are o aplicatie precum GoogleMaps, dotata cu localizare prin GPS?telefoanele-viitorului

Îmbunatatiri umane pentru anul 2020

 Ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca suntem într-o relatie în evolutie permanenta cu tehnologia IA. Iata câteva exemple ale acestei relatii, posibile pâna prin 2020.

 Pielea inteligenta. Acest organ inteligent poate prinde viata datorita unei echipe de ingineri de la Universitatea din Wisconsin-Madison care a pus la punct „cel mai rapid circuit integrat portabil care se poate plia si întinde”, asemenea unei bucati de piele umana. Circuitul cu pricina este si wireless si poate fi aplicat pe piele ca un tatuaj temporar, oferind astfel o multime de utilizari, mai cu seama medicale, în unitatile de terapie intensiva unde semnele vitale ale unui pacient pot fi monitorizate de infirmiere, de la distanta. Noua realizare, care foloseste tehnologia de transmisie 5G, poate pune capat spitalelor pline de cabluri si senzori adezivi.

 Implanturi cu microcipuri. Desi ideea a aparut în filmele de la Hollywood, pentru Amal Graafstra, fondatorul unei companii de bio-hacking, este o realitate. Ideea lui este un dublu implant, câte un microcip în fiecare mâna. Mâna lui dreapta contine un cip rescriptibil pe care el îl foloseste pentru a descarca informatia de pe si spre telefonul sau inteligent. Cipul din mâna stânga contine un numar de identificare, acesta servind la deschiderea usilor sau logarea la un computer.

Revista Magazin

Save

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: