Piramida din Cholula, cea mai mare constructie descoperita pana acum

Piramida a fost folosita ca lacas de cult timp de aproximativ 1000 de ani.Piramida din Cholula, cea mai mare constructie descoperita pana acum

Desi Marea Piramida din Gizeh este, de departe, cea mai populara structura de acest tip din întreaga lume, ea nu este, însa, cea mai mare piramida construita pâna acum. Titlul este detinut de Marea Piramida din Cholula, un templu aztec din Puebla, Mexic, al carei volum este dublu fata de cel al constructiei antice din Egipt. Conform BBC, piramida ar putea fi chiar cea mai mare constructie realizata vreodata. 

Motivul pentru care piramida din Cholula nu este atât de cunoscuta este ca ea se afla sub straturi groase de pamânt, care o fac sa arate mai degraba ca un munte si nu ca un templu. Din aceasta cauza, constructia a trecut neobservata de Hernán Cortés, în momentul în care acesta a început curerirea teritoriului actual al Mexicului. 

Piramida din Cholula, cea mai mare constructie descoperita pana acum (2)

Originea piramidei este incerta, însa majoritatea istoricilor presupun ca ,,Tlachihualtepetl” (,,muntele facut de om”) a fost construita în jurul anului 300 î.Hr., de comunitati diferite, pentru a-l onora pe zeul Quetzalcoatl. Structura a fost construita din chirpici, are o baza de lungime 450 x 450 metri si o înaltime maxima de 66 de metri. Volumul total de constructie este aproximativ 4,45 milioane de metri cubi. 

Istoricii presupun ca Marea Piramida din Cholula a fost folosita ca lacas de cult vreme de aproape 1000 de ani. ,,A fost abandonata în jurul secolelor VII sau VIII d.Hr. Populatiile de aici au continuat apoi sa foloseasca un templu aflat în apropiere, pe care spaniolii l-au distrus”, sustine David Carballo, cercetator la Universitatea din Boston. 

Piramida din Cholula, cea mai mare constructie descoperita pana acum (3)

În momentul în care Cortés si trupele care îl însoteau au ajuns în Cholula, în octombrie 1519, au masacrat 3000 de locuitori într-o singura ora si au distrus toate edificiile de cult care le-au iesit în cale. În 1594, dupa ce s-au stabilit în oras, spaniolii au construit în vârful piramidei acoperite cu vegetatie o biserica pe care au denumit-o ,,La Iglesia de Nuestra Señora de Los Remedios” (,,Biserica Maicii Noastre Vindecatoare”). 

Piramida a fost descoperita de-abia la începutul anilor 1900, în momentul în care s-a hotarât construirea unui spital de psihiatrie în apropiere. Primele cercetari arheologice au fost realizate aici în anii ’30, iar primii turisti au început sa apara în aceeasi perioada.

 

Sursa: sciencealert.com

Save

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: