Transumanismul si singularitatea. Idei vechi si noi despre umanitate
În fiecare zi se petrec atâtea schimbari sau descoperiri notabile în stiinta, tehnologie, psihologie, medicina, sociologie etc…
Idei vechi si noi despre umanitate
Ne-am obisnuit cu ideea ca majoritatea descoperirilor stiintifice pe care le consideram universal valabile astazi au fost catalogate ca fiind ridicole, inutile sau absurde când au fost puse prima oara în discutie.
De exemplu, în anul 1900 Lordul Kelvin si colegii lui emeriti pretindeau cu convingere totala ca nu mai exista noi legi ale fizicii care sa nu fie stiute la momentul respectiv – si asta doar cu câtiva ani înainte de aparitia teoriei relativitatii si a descoperirii microcosmosului cuantic.
Falsa senzatie ca stim absolut tot ce se poate sti (si ca tot ce stim este complet adevarat) este imposibil de eradicat, dar cu toate acestea cei mai buni dintre noi continua sa cerceteze si sa descopere noi si noi adevaruri pe care noi nici nu le banuim înca. Cert e ca de fiecare data când mai aflam ceva despre natura si despre cum funtioneaza legile ei, ne dam seama ca stim si mai putin decât credeam ca stim.
Desi am trimis un rover pe Marte si începem sa ne gândim serios la colonii, trebuie sa fim constienti de cât de primitiva este înca gândirea noastra; din fericire, acest lucru este pe cale de a se schimba dramatic în urmatorii 30 de ani. 2045 va fi anul Singularitatii daca e sa ne luam dupa Ray Kurzweil, pe care ar fi indicat sa-l credem.
În ciuda faptului ca toata lumea o duce semnificativ mai bine decât au dus-o generatiile de dinainte, exista o discrepanta mai mare ca niciodata între nivelul cultural si social al locuitorilor planetei.
Gândul ca în prezent exista oameni ca Alain de Botton, care sustin crearea unui templu al ateilor, sau ca ne punem probleme despre moralitatea robotilor, sau ca modificam genetic virusi si preprogramam sanatatea copiilor nostri în clipa în care “în restul lumii” se întâmpla doar stagnare sau chiar involutie e vag frustrant, dar e clar ca lucrurile progreseaza cu o viteza coplesitoare.
Probabil pe masura ce tehnologia va deveni si mai ieftina, si mai accesibila (evolutia telefoanelor mobile este un lucru relevant, in acest sens) o sa vedem dovezi mai clare ale proverbialului shift de perspectiva si în “restul” lumii, care acumuleaza peste 80 la suta din planeta.
Deocamdata cei care spera la concretizarea inteligentei colective de pe net sunt mai putini si mai neimplicati decât oamenii care executa alti oameni cu pietre în piata publica – însa cu toate acestea se întâmpla din ce în ce mai rar sa gasesti un loc pe planeta care sa nu aiba conexiune la net, asadar acces liber la informatie.
Si pentru ca, conform legii lui Moore, lucrurile progreseaza exponential, cu siguranta o sa vedem în timp real impactul tehnologiei din urmatorii ani la nivel planetar. (Legea lui Moore suna în felul urmator: se estimeaza ca în aproximativ 20-30 de ani computerele vor depasi puterea de calcul a creierului uman, care este de ordinul a 10^14 operatiunii pe secunda. Extrapolând legea lui Moore, putem presupune ca în cei 100 de ani ai secolului 21 vom asista la o evolutie comparabila cu 20.000 de ani precedenti, daca se mentine curba exponentiala.)
E posibil sa sune absurd, dar ma refer la existenta implanturilor electronice, a cyborgilor si a vietii vesnice online mai curând decât va imaginati.
Inteligenta colectiva, implanturi si cyborgi
În principiu faptul ca 70% din omenire e cu zeci sau sute de ani în urma noastra (noi fiind minoritatea care sustine progresul tehnologic, descoperirile în stiinta si traieste în mod activ pe net) nu ne taie din optimism; noi ne-am angajat deja sa facem shiftul si sa trecem la comunitarism sau transumanism sau cum i s-a mai zis revelatiei colective care a început deja de o vreme încoace.

Ma refer la cazuri ca cel al lui Kevin Warwick, un profesor de Cibernetica la Universitatea Reading care si-a implantat în 1998 un ID de frecventa radio în brat.
Ca urmare, el poate activa lumina din degete sau poate sa simuleze o îmbratisare la distanta (sotia lui este si ea cibernetica). Cu toate acestea, Warwick nu vrea sa devina un robot ci doar un om mai bun.
Sunt din ce în ce mai multi oameni ca Warwick pe pamânt, care considera ca un implant cibernetic e la fel de justificat ca orice forma de chirurgie plastica, doar ca e de mii de ori mai util. La fel gîndeste si regizorul Rob Spence, care face filme cu ochiul lui cibernetic. I se spune Eyeborg si a facut un documentar despre implanturi si augmentari cibernetice.
Pe lânga oamenii cibernetici exista si o gramada de roboti, pentru uz personal sau nu, care presteaza serviciii de life hacking. De exemplu, Sand Flea poate sari printr-o fereastra sau de pe un acoperis (în timp ce filmeaza) ca apoi sa se rostogoleasca pe niste rotite pâna când e cazul sa mai sara o data.
RISE, un robot ca un gândac de bucatarie cu 6 picioare poate urca orice suprafata.
LS 3 Big Dog, un fel de câine mutant, e proiectat sa acompanieze soldatii care au nevoie de provizii si e capabil sa care pâna la 180 de kg pe teren accidentat.
SUGV, care are dimensiunea unei serviete, e gândit sa identifice si sa urmareasca oameni prin multime. Preferatele mele sunt dronele de supraveghere care arata fix ca un tântar si colecteaza probe de ADN.
Ideea din spatele transumanismului este dorinta oamenilor de a se folosi de masini nanometrice care sa optimizeze inteligenta, sa repare celule, sa vindece instant orice boala sau sa sincronizeze procesele mentale cu computere super-inteligente.
Transumanismul este o miscare intelectuala si culturala care profetizeaza si lucreaza în scopul transformarii fundamentale a conditiei umane prin dezvoltarea tehnologiei pentru a elimina îmbatrânirea si pentru a spori foarte mult capacitatile intelectuale, fizice si psihologice ale oamenilor. Scopul final este de a sustine viata pentru totdeauna, si, probabil, de a-i “învia” pe cei morti.

Se stie ca orice proges tehnologic depinde de puterea de procesare, si, din nou conform legii lui Moore, ea creste exponential, si anume se dubleaza din 7 în 7 ani.
Cel mai important sustinator al transumanismului este polimatul, futuristul si omul de stiinta Ray Kurzweil, care e cu siguranta cel mai important inventator al secolului 20 – probabil chiar acum folositi câteva lucruri pe care le-a patentat el. Precum va ziceam mai sus, 2045 va fi, conform lui, anul Singularitatii, sau momentul în care vom deveni una cu masinile. Clipa în care chiar o sa traim în totalitate si pentru totdeauna pe internet.
Multi dintre cei mai destepti si mai bogati oameni din Silicon Valley au îmbratisat de mult timp Singularitatea, ba chiar au facut si o facultate care se cheama asa.
Ei cred ca tehnologia ar putea fi singura cale de a rezolva viitoarele crize ale planetei, mai ales daca controlul procesului evolutiv va sta în mâinile noastre, ale tuturor.
Google lucreaza zi de zi pe construirea unui creier urias, care exploateaza puterea de gândire a oamenilor, în scopul de a depasi puterea mintii umane. Scopul acestui supercomputer este ca la un moment dat sa reuseasca sa faca ceea ce noi probabil nu o sa putem sa-l programam sa faca, si anume sa îsi scrie singur versiuni de soft si sa se upgradeze continuu fara sa mai intervenim noi în proces.
Ray Kurzweil glumeste ca daca se întâmpla cumva ca acest supercalculator sa devina un HAL, va trebui sa facem unul mai bun care sa îl opreasca, sperând ca acesta din urma n-o sa se alieze cu primul. Pâna atunci o avem pe SIRI, care, desi asa primitiva cum e ea, ne-a demonstrat ca robotii pot fi prietenosi.
Cum spuneam la început, toate ideile mari au parut neplauzibile la început. Daca acum 30 de ani nici nu ne imaginam ca toata lumea a treia va avea acces la telefonie mobila, si acum ne e greu sa concepem ca în 30 de ani vom avea de-a face cu supercalulatoare autonome. Probabil multi dintre noi nu vor accepta posibilitatea nici când ea va exista.
Unii dintre adeptii Singularitatii portretizeaza un viitor în care oamenii se vor împarti în doua specii: cei care au, (dotati cu inteligenta superioara si capacitatea de a trai timp de sute de ani) si cei care nu au – oameni care refuza sa renunte la formele lor invechite, atât fizice cât si mentale.
Viitorul suna interesant….