Meteoritul „El Gancedo” din Argentina, descoperit recent, este al doilea ca marime de pe Terra

O stire recenta pomeneste despre un meteorit, descoperit de data aceasta în Argentina, considerat al doilea cel mai mare meteorit cazut si descoperit pe planeta noastra. Descoperirea meteoritului denumit Gancedo, de aproximativ 30.800 kilograme a fost facuta în Argentina într-o zona denumita de localnici „Campo del Cielo”, un fel de „Gradina Raiului”, în apropierea granitei dintre provinciile Chaco si Santiago del Estero, la 1.078 km nord-vest de Buenos Aires. Potrivit specialistilor, fragmentul, unul dintre cei mai mari de acest tip descoperit pâna acum pe Pamânt, ar fi cazut pe planeta noastra în urma cu circa 4.000-4.700 de ani, în timpul unei ploi de meteoriti.

 Greutatea sa face îi face pe oamenii de stiinta sa spuna ca meteoritul argentinian este al doilea cel mai mare meteorit identificat pâna acum pe Terra. Totusi, aceasta informatie nu poate fi considerata valabila pâna când nu vor fi efectuate teste suplimentare. Deocamdata, cu certitudine, cel mai mare meteorit descoperit pâna acum pe Pamânt ramâne „Hoba” in greutate de 60 de tone, descoperit in Namibia. Si asta deoarece expertii urmeaza sa stabileasca cu exactitate greutatea meteoritului „Gancedo”.

 Interesant de observat faptul ca rivalul la titlul de „al doilea cel mai mare meteorit gasit pe Terra” este „El Chaco”, un fragmentul de 28,8 tone descoperit în aceeasi zona a Argentinei ca si „Gancedo”, dar în anul 1980. Ideea este ca deocamdata greutatea exacta nu se cunoaste, ceea ce avem sunt doar estimari. „Desi ne asteptam sa cântareasca peste greutatea pe care o estimam, nu presupuneam ca el va avea 30 de tone. Dimensiunea si greutatea lui ne-au surprins”, a declarat Mario Vesconi, presedintele Asociatiei de Astronomie din Chaco. Interesant este faptul ca în aceeasi regiune din Argentina, o zona masurând circa 3 x 19,2 km, au fost descoperiti pâna acum 26 de meteoriti, printre cei mai grei, în afara de cei pomeniti, fiind si „La Sorpresa” (Surpriza) descoperit în 2005, cu o greutate de 15 de tone.

 Pâna acum pe Campo del Cielo au fost recuperati peste 100 de tone de material meteoritic. Sa mai spunem ca în momentul impactului meteoritului Gancedo cu solul s-au creat peste 20 de cratere în jurul lui, cel mai mare având un diametru de 100 metri. Despre Campo del Cielo trebuie spus ca el a fost descoperit de soldati spanioli în 1576, dar locul era cunoscut de indienii localnici care foloseau metalul din fragmentele de meteoriti pentru fabricarea armelor. În urma testelor care urmeaza sa fie efectuate asupra meteoritului „El Gancedo” provenit probabil dintr-o centura de asteroizi, cercetatorii au de stabilit nu doar greutatea exacta dar si daca obiectul este meteorit sau nu.

http://www.revistamagazin.ro