luni, decembrie 11, 2023
Stiinta si tehnica

NASA testeaza EMDrive, motorul care ar putea fi echivalentul tehnologiei Warp Drive din Star Trek

NASA a testat o tehnologie de propulsie spatiala electromagnetica, denumita EMDrive, care pâna acum a fost extrem de controversata. Se pare chiar ca aceasta tehnologie este posibila, aducând la realitate un îndeungat vis al comunitatii Sci-Fi.

EMDrive este o tehnologie care ar putea ieftini simtitor lansarea satelitilor si în acelasi timp poate fi solutia de rezolvare a crizei energetice prin captarea energiei solare de catre sateliti si transmiterea ei pe Pamânt.

Aceasta tehnologie a fost gândita si dezvoltata de un om de stiinta britanic, Roger Shawyer, care a fost ridiculizat multi ani de comunitatea stiintifica, desi compania Boeing a licentiat EMDrive.nasa-testeaza-emdrive-motorul-care-ar-putea-fi-echivalentul-tehnologiei-warp-drive-din-star-trek

NASA a testat pentru o perioada aceasta tehnologie si a confirmat pe 29 Aprilie ca cercetatorii de la Centrul Spatial Johnson au pus în practica cu succes un sistem cu propulsie electromagnetica în vid si ca, desi tehnologia parea imposibila, a functionat.

Masuratorile fortei de propulsie a lui EMDrive sfideaza fizica traditionala, ale carei principii sustin ca o cavitate închisa (microunda) ar fi neutilizabila pentru propulsie spatiala conform legii de conservare a impulsului.

Aceste rezultate au fost publicate de José Rodal, Jeremiah Mullikin si Noel Munson pe blogul Nasa Spaceflight.

EMDrive se bazeaza pe teoria relativitatii speciale care sustine ca este posibil sa convertim energia electrica în impuls fara necesitatea de a arunca niciun agent reactiv.

Criticii lui Shawyer spun ca potrivit legii de conservare a impulsului, teoria lui nu functioneaza, deoarece pentru ca un corp sa fie împins înainte, el trebuie sa arunce înapoi la spatele lui, în directie opusa, un agent reactiv.

Totusi EMDrive conserva impulsul si energia – pe scurt, electricitatea este convertita în microunde iar aceastea aruncate în spatele dispozitivului, l-ar împinge în directia opusa.

Mai mult, motorul imaginat în Star Trek – cu efect Warp, ar putea fi posibil. Practic NASA a inventat accidental motorul warp, folosind tehnologia EMDrive. Cu  aceasta tehnologie s-ar putea propulsa navele spatiale cu viteze mai mari decât viteza luminii.

Cercetatori de la NASA care au postat pe forumul Nasa Spaceflight , sustin ca directionând raze laser în camera de rezonanta EmDrive, au observat ca acestea se deplasau cu viteze mai mari decât viteza luminii – ceea ce este de fapt principiul warp din faimosul serial si film SF.

Într-o alta postare se sustine ca modelul matematic de interferenta gasit în EmDrive este similar cu cel din tehnologia Warp.

Nu-mi ramâne decât sa va spun: ”Engage!”

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d