Una dintre tematicile favorite ale stiintifico-fantasticului o reprezinta „portalurile” – brese extraordinare prin timp sau spatiu care îi pot trimite pe oameni departe sau… demult, pe o scurtatura care pliaza universul, anulând distantele prin suprapunerea a doua puncte oarecare.
Recent, notiunea a dat semne de „alunecare” din tarâmul SF-ului înspre stiinta exacta, oarecum, prin descoperirea fizicianului NASA Jack Scudder de la Universitatea din Iowa, care a identificat „portaluri spatiale ascunse în câmpul magnetic al Pamântului, care se închid si se deschid de zeci de ori în fiecare zi”, potrivit datelor recoltate de cercetator de la instrumentele THEMIS, de la NASA si Cluster, ale ESA, concentrate asupra magnetosferei terestre înca din anii ’90.„Le denumim puncte X sau regiuni de difuzie a electronilor. Sunt locuri unde câmpul magnetic al Pamântului se conecteaza cu cel al Soarelui, creând un culoar neîntrerupt între atmosferele celor doua corpuri celeste aflate la o distanta de 150 de milioane de kilometri unul de celalalt”, sustine Scudder.
Portalurile sunt amplasate la câteva zeci de mii de kilometri departare de planeta noastra, acolo unde câmpul geomagnetic se intersecteaza cu vânturile solare. Majoritatea portalurilor sunt mici si efemere, în timp ce altele sunt larg deschise, vaste si sustinute. Fluxuri uriase de particule energetice pot trece prin deschiderile respective, încalzind atmosfera superioara a Pamântului, generând furtuni geomagnetice si declansând aurore polare stralucitoare.
O aparenta problema ar fi identificarea portalurilor, dar se pare ca Scudder a gasit o solutie pentru aceasta. Potrivit fizicianului, punctele X sunt create printr-un proces de „reconectare magnetica” în cadrul caruia liniile de forta magnetica ale Pamântului si ale Soarelui se întâlnesc si se intercaleaza prin Spatiu. Tocmai în aceste puncte de intersectie apar portalurile. O nava dotata cu instrumentele potrivite va putea masura aceste regiuni corect, identificând exact portalurile si studiindu-le, crede Jack Scudder.
Este, totusi, important de înteles ca denumirea de „portal” este folosita mai degraba în sens figurativ în contextul de fata, reprezentând zona de întâlnire a unor câmpuri magnetice si nu o poarta prin timp sau prin spatiu.