luni, octombrie 2, 2023
Stiinta si tehnica

Un eveniment bizar din Oceanul Pacific poate avea efecte devastatoare asupra climei

O arie vasta de apa, anormal de calda, din Oceanul Pacific a dus la cresterea nivelului de ozon în vestul Statelor Unite, conform unui nou studiu.

Aceasta „pata” de caldura anormal de ridicata, care masoara aproximativ 9 milioane de kilometri patrati si se întinde din Mexic pâna în Alaska, a fost responsabila pentru schimbarea conditiilor oceanice; dar un nou studiu arata ca aceasta este responsabila si pentru schimbarea conditiilor atmosferice, relateaza Science Alert.

Dan Jaffe, de la Universitatea Washington, a specificat ca, „în ultima instanta, toate sunt asociate cu pata, care este cel mai neobisnuit eveniment meteorologic din ultimele decenii”.

Evenimentul a fost detectat prima data în 2013 si a continuat sa se raspândeasca în 2014 si 2015. Desi a fost mai putin evident în 2016, au existat indicii conform carora a persistat si în acest an.

Diminuarea faunei marine din Oceanul Pacific este de asemenea asociata acestui eveniment meteorologic neobisnuit. Mii de lei de mare au murit din cauza lipsei de hrana în ape cu 3 grade Celsius peste medie si cu o diminuare fara precedent a faunei de pasari marine.

„Nu pot oferi o explicatie a ceea ce se întâmpla acum”

În aprilie 2015, aceste efecte au putut fi vazute si în mediul terestru, cu o serie de evenimente meteorologice ciudate în Statele Unite. De asemenea, cresterea temeperaturii a dus la o explozie de alge toxice care se întind pe toata lungimea coastei de vest a Statelor Unite. Cercetatorii care au studiat aceste evenimente nu puteau spune multe. Ecologistul Jamie Jahncke a dezvaluit: „nu pot oferi o explicatie a ceea ce se întâmpla acum”.

Jaffe si echipa sa monitorizeaza nivelurile de ozon de deasupra Statelor Unite din 2004, astfel a putut observa în 2015 o crestere semnificativa. Pentru siguranta, au corelat aceste date cu altele de pe teritoriu Statelor Unite si au vazut ca se potrivesc: exista într-adevar o crestere semnificativa a nivelului de ozon.

Pentru a vedea daca este o legatura cu încalzirea Oceanului Pacific, au cartat pata într-un detaliu fara precedent, folosind mai multi sateliti pentru a monitoriza temperatura.

„Acest fenomen este ceva nou”

Apoi au comparat evenimentele cu înregistrarile temperaturilor suprafetelor din 1910 încoace si ce au gasit nu era ceva similar cu nimic cunoscut în istorie. „Acest fenomen este ceva nou”, a mentionat Chelle Gentemann, un membru al echipei de la Earth and Space Research, din Seattle.

Au descoperit ca efectele petei în mediul terestru sunt semnificative: temperaturi mai ridicate, nori la o altitudine mai joasa si presiune atmosferica ridicata. Acestea, combinate, produc mai mult ozon. Din iunie 2015, evenimentul a dus la cresterea nivelului de ozon, fiind cu 3-13 parti pe miliard mai ridicat decât în mod normal.

De asemenea, zone precum Salt Lake City si Sacramento, care aveau deja un nivel de ozon ridicat, au depasit nivelul maxim admis si prezinta riscuri majore.

În conditii normale, curentii atmosferici de-a lungul coastei vestice permit recircularea apei, apa din adâncime mai rece înlocuind-o pe cea mai calda de la suprafata. Dar cresterea temperaturii oceanului a însemnat o stagnare a acestui fenomen. Acest lucru a slabit curentii de-a lungul coastei, care nu mai puteau împinge apa calda departe de plaja coastei.

Temperaturile ridicate si presiunea atmosferica ridicata, alaturi de lipsa norilor, a dat posibilitatea reactiilor chimice care formeaza molecula de O3 (ozonul).

Poluarea cu ozon poate cauza numeroase probleme de sanatate, mai ales disfunctii severe de respiratie, precum pneumonie, astm si bronsita. Acest studiu arunca o lumina asupra modului în care nivelul de ozon poate creste, fiind asociat cu un eveniment anormal. Se arata, de asemenea, ca un eveniment în natura poate cauza o reactie în lant si un dezechilibru care poate fi extrem de nociv pentru mediul înconjurator.

sciencealert.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: