În anul 1998, scriitorul Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu si Dan Farcas, am luat initiativa de înfiintare a Asociatiei pentru Studiul Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (ASFAN), ca o organizatie de specialisti din diferite discipline relevante în cercetarea OZN. Ea a fost si a ramas singura organizatie non-guvernamentala si non-profit, cu personalitate juridica, dedicata exclusiv ufologiei, din România.
Pentru cei 21 de membri fondatori (ceruti de lege la acel moment), au fost selectate persoane extrem de calificate: matematicieni, astronomi, ingineri, specialisti în radar, aeronautica, meteorologie, foto-imagistica, informatica, medicina, precum si personalitati cu orientare interdisciplinara. Scopul principal a fost o abordare multidisciplinara si pluralista a fenomenului. Doua dintre propunerile lui Ion Hobana au definit caracterul asociatiei: utilizarea termenului mai adecvat: „fenomene aerospatiale neidentificate” în loc de „obiecte zburatoare neidentificate” (OZN) si metodologia (pe cât posibil) stiintifica interdisciplinara, în cercetarea acestui fenomen.
O pata rosie in intuneric
Un caz interesant s-a petrecut în seara zilei de sâmbata 30 iunie 2001 în localitatea Nanesti, din judetul Vrancea, situata la aproximativ 40 de km. de Focsani, pe soseaua ce leaga orasul Focsani de Galati. La început cazul a aparut în presa locala, apoi si nationala, iar la scurt timp, s-a deplasat la fata locului si o echipa din partea ASFAN, formata din Gheorghe Cohal si Alexandru Musat. Ei au stat de vorba cu mai multi martori directi, desi nici pe departe cu toti, întrucât s-a estimat ca fusesera cel putin 50.
În acea sâmbata seara, majoritatea satenilor vizionau o emisiune foarte populara, transmisa pe postul national de televiziune TVR1. Cerul era acoperit; în cursul zilei a plouat, iar spre sud-est ar fi trebuit sa fie Luna în descrestere, dupa faza de Luna Plina. În jurul orei 22.30 s-a întrerupt alimentarea cu energie electrica si tot satul s-a cufundat în bezna.
Dupa spusele satenilor, în perioada premergatoare, întreruperile de curent au fost foarte rare si pentru durate foarte scurte de timp. Dupa câteva minute de asteptare, oamenii fiind impacientati, au iesit afara sa vada daca si în satele vecine se semnala intreruperea curentului electric. Dar, spre supararea lor, în jur totul era normal; numai în Nanesti nu era „lumina”, ceea ce era greu de explicat, întrucât satul era alimentat cu energie electrica prin doua linii diferite de înalta tensiune si prin intermediul a trei transformatoare: doua pe linia dinspre Vulturu, si unul pe linia dinspre Tataranu.
Când au iesit din case, martorii au observat ca deasupra satului se manifesta un fenomen luminos. O pata rosie, rotunda, neconturata precis, usor difuza, se deplasa lent, se oprea, începea sa se învârteasca în jurul unei axe proprii si se transforma treptat într-un inel segmentat de lumina de culoare galben pal, inel care, în timp ce se se apropia de sol, continua sa se roteasca si se marea în diametru. Dupa ce ajungea aproape de nivelul pamântului, avea o raza de 100-200 de metri (dupa unii chiar mai mult). Apoi inelul începea sa se micsoreze, sa urce din nou, mentinându-si miscarea de rotatie, pâna ajungea în punctul din care a pornit, transformându-se din nou în acea pata sau obiect de culoare rosie.
Aparitia luminoasa se deplasa putin (sau disparea pentru unii), stationa un timp, apoi începea din nou miscarea de rotatie, se transforma în inelul segmentat, care cobora, se marea, se apropia de sol si iar urca. Acest ciclu a fost urmarit de unii martori cam de 8-9 ori, în 45 de minute, iar altii spuneau ca de aproape 20 de ori. O parte dintre martori afirmau ca obiectul avea în timpul rotatiei si o miscare de balans, ca o barca leganata de valuri. Una dintre martore a vazut pata circulara rosie disparând dincolo de orizont iar apoi revenind si reluând acest spectacol halucinant.
Rapoartele care au venit din alte parti ale satului descriau obiectul ca un nor, rosu închis, luminat din interior, care se împrastia circular într-o multime de patrate de lumina, ca niste ferestre ce ajungeau pâna la pamânt, apoi acestea se ridicau, adunându-se în punctul din care au plecat. Când patratele de lumina ajungeau la nivelul solului, martorii aveau senzatia ca satul era învaluit într-o lumina difuza, cetoasa, ca laptele.
Majoritatea martorilor, în jurul orei 23.00-23.30, dupa un timp de observare de 30-45 de minute, s-au plictisit si s-au retras în case. Dupa spusele martorului Stefan Stoian, care era paznic în tura de noapte la o întreprindere particulara de ulei vegetal din imediata vecinatate a satului, fenomenul s-a manifestat pâna în jurul orei 24.00, dupa care a încetat brusc. Nu au existat sentimente de teama sau de retinere si unul dintre martori a semnalizat chiar cu lanterna spre cer. Nu au fost facute fotografii sau înregistrari video.
În seara respectiva, în cladirea Caminului Cultural din localitate, se desfasura nunta fiului unui gospodar al satului – Stefan Necula. Dupa ce s-a întrerupt curentul, la ora 22.30, toti asteptau ca pana sa dureze putin. Dar, pe la miezul noptii, când nuntasii se pregateau sa plece acasa, nasul a hotarât sa intervina, cu o gaina fripta si cu vin, la centrala de la Vulturu. Dar acolo li s-a spus ca la ei totul este în regula si probabil defectiunea este la Focsani, deci sa mearga acolo.
Alimentarea cu energie electrica a revenit în jurul orei 02.00 noaptea, spontan, fara alte actiuni. În aceste conditii, nunta s-a reluat, iar nuntasii nu s-au mai interesat de cauza penei de curent.
O defectiune neelucidata
În urma contactarii ulterioare a societatii Renel, de distribuire a energiei electrice, a rezultat ca în evidentele lor oficiale nu erau consemnate defectiuni sau interventii în zona Nanesti în noaptea respectiva. Localnicii spuneau totusi ca cei de la Renel ar fi inspectat a doua zi transformatoarele si ar fi gasit la unul dintre ele o barza carbonizata, dând vina pe aceasta, dar, din câte se stie, berzele nu zboara noaptea iar intrebarea este de ce au cazut toate trei transformatoarele? si de ce si-au revenit toate, simultan si spontan, dupa o întrerupere de 3 ore si jumatate? Oricum am lua-o, explicatia cu barza nu se potriveste.
Cazul Nanesti a fost redeschis în 2012 când compania „Pioneer Productions” din Marea Britanie, a decis sa includa aceasta întâmplare într-un serial numit „UFO Europe Untold Stories” (în versiune româneasca – „Extraterestrii în Europa”), care a si fost difuzat în 2012 si 2013 pe canalul TV National Geographic. În acest scop, echipa „Pioneer Productions” împreuna cu patru persoane din partea ASFAN (Gheorghe Cohal, Vlad Cohal, Catalin Banica si Dan Farcas) au facut o deplasare la Nanesti pe data de 5 iulie 2012.
Dupa o întâlnire cu primarul, echipa a pus întrebari unui numar de martori. Tanasache Agafitei, profesor pensionar de limba româna, a acceptat doar un scurt interviu, mentionând ca respectabilitatea lui în sat ar putea fi amenintata prin asocierea cu un asemenea subiect. El a amintit ca fenomenul a fost vizibil pentru un timp foarte lung, de la aproximativ 22.30 pâna bine dupa 01.00. Fenomenul nu a fost însotit de niciun zgomot. Martorul estima ca „pata” sau „mingea” ar fi fost la o altitudine de aproximativ 500-700 de metri, generând un cerc stralucitor de lumina, care se rotea cu o viteza foarte mare. Atunci când lumina a ajuns la nivelul sau, profesorul s-a hotarât sa-si trezeasca sotia pentru a vedea fenomenul împreuna. Fiind speriata, ea s-a cramponat puternic de bratul sotului, temându-se ca lumina l-ar putea rapi. Profesorul a mentionat, de asemenea, ca recent vazuse o proiectie pe nori a unui reflector de discoteca, dar acesta nu seamana în niciun fel cu fenomenul observat de el în 30 iunie 2001.
Steluta Necula, mireasa de la nunta perturbata, a povestit ca ea si mama ei, la început au crezut ca întreruperea luminii e o farsa ori o rautate din partea unui consatean, dar când întunericul s-a prelungit si au vazut si fenomenul luminos, si-au dat seama ca era ceva mai straniu si nicidecum o gluma.