Traim într-o lume a posibilitatilor nelimitate. Chiar daca avem un job care ne ocupa cea mai mare parte a timpului, acesta nu este o piedica pentru a începe ceva nou. De exemplu, ai putea crea aplicatii pentru smartphone-uri sau mici start-up-uri, proiecte de design sau altceva. De ce nu? În aceste vremuri, multi sunt în cautarea unor surse suplimentare de venituri, dupa care demisioneaza de la joburi.
Exista trei factori care ne împiedica sa ne încercam fortele într-un domeniu nou:
- Neîncrederea în fortele proprii.
- Senzatia ca nu avem destule resurse si timp.
- Lipsa de motivatie.
De aceste gânduri putem scapa cu ajutorul mai multor metode. Una dintre ele este planificarea în detalii. Iata 10 pasi care te vor ajuta sa îti creezi o noua afacere:
1. Ia-ti mai multe responsabilitati
Este cel mai important pas de la care incepe si se sfarseste totul. Nu gândi dupa formula „ar trebui sa…”– asta nu înseamna o responsabilitate. Trebuie sa decizi clar care sunt urmatoarele activitati pe care le vei avea si pe care sa le începi chiar de astazi. Analizeaza cum îti petreci timpul acum. Cum trec zilele tale? La ce trebuie sa renunti? Cu siguranta, cea mai mare parte a timpului o petreci pe retelele de socializare, jocuri online si alte activitati distractive. Trebuie sa îti rezervi macar câteva ore în graficul tau.
2. Scrie o lista cu punctele tale forte si cu ceea ce te intereseaza
Ce abilitati trebuie sa îti dezvolti? Probabil ca deja posezi toate capacitatile pentru noua schimbare din viata ta, iar daca nu, atunci se pare ca a venit timpul sa iei anumite decizii pentru a învata ceea ce nu stii.
Mai mult decât atât, trebuie sa întelegi ca daca nu ai destule abilitati, asta nu înseamna ca nu trebuie sa faci anumite schimbari. Trebuie sa gasesti metode care nu au nevoie de anumite capacitati.
3. Verifica-ti ideea de afacere
Multe persoane talentate sunt sigure ca pot si stiu sa faca totul. Însa regulile businessului si ale pietei nu au fost anulate. Verifica daca cineva va avea nevoie de serviciile tale.
Înainte de a lansa o afacere, pune-te în locul clientului si întreaba-te: De ce as cheltui banii pe asa ceva?
4. Creaza-ti avantaje în fata concurentilor
Avantajele concurentiale apar atunci când tu oferi un serviciu cu mai multe posibilitati decât concurentii tai. Nu are rost sa îti deschizi o afacere daca nu vei putea vinde mai ieftin sau nu vei putea sa oferi o calitate sau un serviciu mai bun.
Trebuie sa analizezi totul în detalii. Însa nici atunci nu trebuie sa fii sigur ca o sa îti reuseasca. În business trebuie sa fii flexibil – sa poti sa te adaptezi la schimbari bruste. De asemenea, trebuie sa îti dezvolti gândirea.
5. Stabileste scopurile în detaliu, cu o analiza cat mai realista cu putinta
Probabil nu vrei sa începi un drum atât de lung fara sa stabilesti destinatia. Fara idei inteligente nu ajungi undeva. Fa-ti un plan pentru o zi, o saptamâna, o luna sau un an. Asta te va ajuta sa detii controlul asupra procesului.
6. Creaza o harta a drumului pe care îl va parcurge serviciul sau produsul pe care îl oferi
Ea arata foarte simplu: din punctul A în punctul B, apoi în punctul C. Asta nu înseamna ca trebuie sa respecti cu strictete ceea ce este pe harta, deoarece în proces pot aparea noi factori. Însa sa ai un asemenea plan este indispensabil. Fiecare punct de pe harta înseamna o problema care trebuie rezolvata. Din timp pregateste solutii pentru fiecare dintre ele si încet mergi dintr-un punct într-altul.
7. Partile slabe lasa-le pe seama altora (outsourcing-ului n.r. trad din engleza: outsourcing – o strategie/un proces prin care o organizatie încredinteaza (deleaga) functionalitati standard catre o entitate externa)
Acest lucru îmbunatateste concentrarea. Sunt o multime de site-uri destinate freelancerilor. Daca crezi ca ai atins un nivel mai bun, atunci poti sa-ti concentrezi atentia asupra unor lucruri mai importante. Tine minte ce poti sa faci cel mai bine, iar celelalte lucruri lasa-le pe seama altora.
8. Întotdeauna cauta un feedback constructiv
Îti vei oferi serviciile si produsele unor oameni vii, de aceea trebuie sa le respecti ideea lor despre businessul tau. Fa-ti prieteni printre oamenii de afaceri si pune-le intrebari.
9. Nu combina job-ul cu afacerea
Nu combina ambele domenii pentru ca vei esua si intr-un caz si in celalalt. Fa-ti treaba si fa-o bine. Dupa ce termini, concentreza-ti atentia asupra businessului. Înca nu a venit timpul ca sa îti dai demisia.
10. Atinge o masa critica înainte de a-ti lasa jobul
Acum a venit timpul sa mergi mai departe. Ce înseamna masa critica în acest caz? Asta înseamna ca ai obtinut o suma importanta de bani care îti va ajunge sa traiesti cel putin jumatate de an, în caz ca afacerea ta va pieri. Tot asta înseamna ca veniturile din afacere le-au întrecut pe cele obtinute din job. Odata ce acest lucru s-a întâmplat, poti sa îti dai demisia si sa te dedici 100% afacerii tale.