Cum sa inveti o limba straina intr-un timp record

Se pare ca nu este nimic deosebit în a învata o limba straina, însa sunt anumite instrumente si tehnici care te vor ajuta sa obtii aceasta performanta mai repede… 

Atunci când cunosti mai multe limbi straine, universul tau îsi mareste hotarele. 

Chiar daca esti începator, nu trebuie sa îti fie frica. Mai jos îti prezentam o serie de sfaturi care te vor ajuta sa devii poliglot.

Învata cuvintele printr-o metoda corecta

Pentru a învata o limba noua este obligatoriu sa înveti cuvinte noi. Cât mai multe cuvinte. Cu siguranta multe persoane au o memorie slaba. Nu este,insa, nevoie sa cunosti toate cuvintele dintr-o limba (nici macar cuvintele din limba materna nu le cunosti pe toate).

Depunând 20% efort pentru învatarea unui nou vocabular, vei putea sa înveti 80% dintr-o limba. De exemplu, în limba engleza, 65% din texte contin 300 de cuvinte care se repeta. Si noi le utilizam frecvent, iar acest lucru este valabil pentru toate limbile straine.

Poti sa gasesti cartonase cu anumite cuvinte pe care sa le înveti. In acest caz te va ajuta aplicatia Anki (pentru computer si smartphone), care poate fi usor downloadata. Aceasta aplicatie contine o metoda eficienta de învatare a noilor cuvinte fara prea mult efort.

Învata cuvinte asemanatoare cu cele din limba ta

Crezi sau nu, însa chiar în acest moment detii o baza impresionanta pentru a învata o limba noua pentru ca stii, deja, câteva cuvinte din acea limba, înainte ca sa o studiezi intensiv. Sa înveti o limba straina de la zero nu este imposibil pentru ca tu deja cunosti o sumedenie de cuvinte din acea limba care sunt asemanatoare cu cele din limba ta materna.

De exemplu, limbile romanice precum franceza, spaniola, portugheza, italiana si altele au foarte multe cuvinte în comun.  «Action», «nation», «precipitation», «solution», «frustration», «tradition», «communication», «extinction» si alte mii de cuvinte care se sfârsesc în –tion, se scriu la fel. Pronuntia lor va fi un pic diferita. Schimba  –tion cu –ción, si voila! — acestea sunt spaniole, ele vor fi italiene cu terminatia – zione si portugheze cu terminatia –ção.

În multe alte limbi exista radacini comune. Chiar daca se scriu un pic diferit ar fi culmea sa nu le întelegi. De exemplu, în franceza «exemple»,  «hélicoptère», italiana «porto», «capitano», spaniola «astronomía», si «Saturno». Germana a mers un pic mai înainte si a împrumutat foarte multe cuvinte din engleza veche.

Aceasta este o caracteristica pentru limbile europene, însa cum ramâne cu cele mai îndepartate? Se pare ca si cele mai îndepartate limbi, cum ar fi japoneza, pot avea cuvinte care sa îti fie cunoscute. Pentru a întelege acest lucru, asculta piesa Animaniac’s “Nations of the World” – ea este în totalitate în japoneze, însa oricum vei întelege multe din versurile ele. Asta deoarece multe limbi au împrumutat cuvinte din engleza si le-au integrat în lexicul lor, schimbându-le accentul si pronuntarea.

Comunica în fiecare zi în limba pe care o studiezi 

Un alt motiv invocat de persoanele care nu învata o limba straina este ca nu pot sa ajunga în tara a carei limba o învata. Crede-ma, aerul din tara respectiva nu este magic si nu te va ajuta ca prin minune sa înveti limba respectiva.

Am cunoscut oameni care au petrecut ani întregi într-o tara straina si nu au învatat limba locala. Tehnologiile de astazi te vor ajuta cu usurinta în studierea unei limbi fara sa fii nevoit sa cumperi bilet.

Pentru a asculta limba pe care o studiezi, poti utiliza TuneIn.com, o aplicatie care îti permite sa asculti un radio live la care se vorbeste limba dorita. Pe YouTube gasesti o multime de filmulete în limba pe care o studiezi.

De asemenea, poti citi nu doar stiri în acea limba, dar si articole interesante de pe bloguri si alte site-uri cunoscute, deoarece fiecare tara are un asemenea top.

Comunica pe Skype pentru practica zilnica

Citind, ascultând posturi de radio sau muzica în limba pe care o studiezi, poti sa începi comunicarea cu un vorbitor nativ. Este necesar sa cunosti cuvinte simple pentru prima comunicare. Astfel vei întelege de ce ai nevoie, care sunt punctele slabe în comunicarea ta. Pentru început, pentru politete, este util sa înveti cuvinte precum „salut”, „multumesc”, „poti sa repeti te rog”, sau „nu înteleg”.

Unde ai putea sa gasesti un vorbitor nativ? Ai putea sa iei lectii private pe internet. Un ajutor în acest sens este italki.com, unde poti invata japoneza si chineza prin Skype, platind 5$ pe ora.

Ai putea utiliza chiar si Google Translate în timpul discutiei pentru a face rost de cuvintele necesare chiar în momentul când vei realiza ca nu le cuno?ti.

Aceasta este o metoda sigura care te va ajuta sa înveti o limba straina fara sa utilizezi metodele traditionale.

Economiseste banii. Cele mai bune surse pentru studiu sunt gratuite

Sunt o multime de surse online care te vor ajuta sa înveti o limba straina. Ele sunt gratuite si devin tot mai bune.

De asemenea poti sa-ti îmbunatatesti capacitatile de comunicare, absolut gratuit, cu ajutorul:

Întelege ca maturii pot învata mult mai usor o limba straina decât copiii

Acum ca ai o sumedenie de resurse pentru studiu, sa revenim la cea mai mare problema. Nu ma refer la gramatica, nici la lipsa de materiale, nici la vocabular, ci la îndoielile tale fata de potentialul de învatare.

Cea mai gresit gând pe care îl poate avea o persoana este: „Sunt prea batrân pentru a învata o limba straina”.

Te voi contrazice si îti voi spune ca o cercetare recenta a demonstrat ca maturii sunt mai capabili sa învete o limba straina decât copii. Studiul realizat la Universitatea din Haifa a demonstrat ca în anumite conditii, maturii înteleg mult mai bine regulile de gramatica decât colegii lor mai mici.

Îmbogateste-ti vocabularul mnemonic

Utilizeaza mnemonica pentru a memora mai bine cuvintele. (n.r – mnemonic,  adj. Care se refera la memorie; care ajuta memoria, mnemotehnic. DEX.ro).

Tot ce trebuie sa faci este sa îti povestesti o istorie banala, copilareasca, care sa fie asociata cu un cuvânt. Poti sa faci acest lucru singur sau poti utiliza o resursa perfecta si gratuita precum este memrise.com.

Accepta-ti greselile

Mai mult de jumatate din populatia planetei vorbeste mai multe limbi. Iar acest lucru nu este un fapt biologic, ci unul cultural. Atunci când o persoana matura nu poate învata o limba straina, nu este din cauza geneticii, ci din cauza faptului ca tehnicile lor de studiere nu sunt bune.

Sa înveti o limba straina nu este ceva simplu si banal, deoarece o limba straina este un instrument de comunicare între oameni. Limbile straine nu pot fi învatate mecanic, ele trebuie utilizate în practica.

Trebuie sa înveti o limba straina punând accentul pe comunicare. Nu poti sa fii cel mai bun la început – însa trebuie sa recunosti ca poti savârsi greseli.

Stabileste scopuri inteligente

O alta greseala pe care o savârsesc oamenii este ca nu stiu de fapt pentru ce au nevoie sa învete o limba straina. Cum vei întelege ca ti-ai îndeplinit scopul propus?

Scopurile inteligente sunt niste planuri clare, usor de atins, actuale si în pas cu vremea.

Pentru a stabili scopurile inteligente, trebuie sa cunosti Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi

Acesta este un sistem care îti va permite sa stabilesti planuri concrete în studiul unei limbi si sa-ti verifici progresul.

Prin urmare, A1  reprezinta nivelul introductiv (Breakthrough), A2 – nivelul de baza (Waystage), B1 – nivel intermediar (Threshold), B2 – nivelul post-intermediar (Vantage), C1 – nivelul autonom: pentru o folosire regulata în contexte de dificultate rezonabila si C2 – nivelul de stapânire desavarsita.

Tu la care nivel vrei sa ajungi?

Fii poliglot

Acesta este un articol care descrie pasii pe care sa îi faci pentru a învata o limba straina. Daca scopul tau final este sa vorbesti mai multe limbi, atunci poti sa repeti acest proces pâna atingi nivelul post-intermediar.

Poti invata foarte multe limbi in câteva luni. Tot ce trebuie sa faci este sa exersezi mult timp, sa îti îmbunatatesti cunostintele si sa le pui în practica.

Sursa

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: