Mass-media ridica în slavi orice realizare stiintifica, prezentând cu mândrie avântul tehnologic pe care cercetatorii îl pun la dispozitia umanitatii. Printre acestea se numara si noile tehnologii care integreaza Inteligenta Artificiala (IA). Sunt însa si unii care trag un semnal de alarma. Totul a început cu niste filme stiintifico-fantastice, la moda acum 3-4 decenii.
Unul dintre acestea a fost Terminatorul, aparut în 1984 în regia lui James Cameron, unde se povestea despre posibilitatea ca robotii si inteligenta artificiala sa preia controlul asupra planetei prin intermediul Skynet, o retea de inteligenta artificiala bazata pe computere si sateliti. Cu 15 ani înainte, un alt computer „uman”, HAL, a vrut sa ia în stapânire echipajul unei nave galactice, în filmul 2001: Odiseea spatiala a lui Stanley Kubrick, dar acestia au reusit sa-l anihileze. Deci, acesta a fost începutul ideii ca IA poate deveni un pericol pentru creatorii ei, oamenii.
Oameni in fata masinilor
Astazi, noi scenarii, de data aceasta stiintifico-fanteziste, pentru ca nu mai sunt create de scriitori, ci chiar de oameni de stiinta, sunt puse pe tapet. Unul dintre acestea consta in teoria recenta ca oamenii ar putea disparea de pe Terra în mai putin de 100 de ani din cauza robotilor! Cine spune asta? Lordul Martin Rees, un astrofizician respectabil, care ocupa functia de Astronomer Royal la curtea Reginei Elisabeta a II-a. El crede, ca în filmele s.f. de altadata, ca robotii dezvoltati de oameni se vor revolta împotriva creatorilor lor! Asta în timp ce optimistii cred ca IA va rezolva toate marile probleme ale omenirii: cele energetice, poluarea, saracia si bolile grave. Cu amendamentul ca nici o tehnologie nu a rezolvat vreuna dintre marile probleme ale omenirii!
Dimpotriva mai toate tehnologiile, de la prima revolutie industriala, pâna la cea de azi, a patra, nu au facut decât sa aduca noi probleme aproape insurmontabile. IA este azi prezenta în forme diverse: de la aplicatiile Google, Microsoft sau Facebook, pâna la mari campioni mondiali la sah sau go, învinsi de supercomputere. Supercomputerul AlphaGo, dezvoltat de divizia DeepMind AI de la Google, a fost conceput sa prevada cele mai probabile mutari ale oponentului uman si sa reactioneze în consecinta. Multe dintre postarile pe care utilizatorii le vad pe Facebook sunt alese si afisate de reteaua de socializare cu ajutorul unui sistem bazat pe IA. Recent, boss-ul companiei, Mark Zuckerberg, a confirmat la o conferinta a dezvoltatorilor Facebook, ca se lucreaza la o interfata pentru creier, care sa le permita oamenilor sa comunice folosind doar puterea mintii.
Sunt si exemple mai serioase decât atât. Unul ar fi masinile fara pilot, dotate cu tehnologie AI, care fac primii pasi pe carosabil. Tehnologia le permite computerelor din automobile sa învete, sa evolueze si sa raspunda la situatii neprevazute. Dupa ce un sofer aflat într-o masina fara pilot a murit pe o sosea americana, aflam ca un automobil Tesla a „presimtit” un accident înainte ca acesta sa aiba loc, ceva ce un sofer uman nu ar fi fost capabil sa faca. Ca un prim pas spre computerul „neuronal” HAL, compania NVIDIA a lansat DGX-1, primul supercomputer capabil sa învete, creat special pentru sisteme de IA. DGX-1 are posibi-litatea de „deep-learning accelerate prin hardware, permitându-le cercetatorilor sa puna în practica noi concepte pentru sisteme de inteligenta artificiala, mai sofisticate si capabile sa proceseze cantitati uriase de informatie, respectiv sa învete si sa se auto-perfectioneze pe baza experientelor avute”. Totusi, pentru ca robotii sa ajunga la astfel de însusiri umane ar mai putea trece zeci de ani, zic optimistii, sute de mii de ani, spun cei mai realisti.
Deocamdata, un prim pericol reprezentat de robotii cu IA, îl reprezinta faptul ca ei sunt o amenintare imediata pentru oameni la locul de munca, idee dezbatuta si acum patru-cinci decenii. Dar futurologii merg cu imaginatia si mai departe. Un astfel de specialist britanic, pe nume Ian Pearson crede ca robotii vor înlocui oamenii chiar si în dormitor, estimând ca pâna în 2050 oamenii vor face mai mult sex cu roboti decât cu alte persoane: „La început o multime de oameni vor fi rezervati când va veni vorba de sexul cu roboti, dar, pe masura ce se obisnuiesc cu ei, acest lucru se va schimba”. Vor fi robotii „de sex feminin” mai sexosi decât femeile epuizate de programul de munca prelungit? Unii asa cred. RealDoll, de pilda, unul dintre cei mai de succes producatori de papusi pentru sex, care a si anuntat un sistem de inteligenta artificiala care va fi implementat în produsele sale. Sistemul va putea fi experimentat în realitatea virtuala. Primul model, numit Harmony 2.0, va fi livrat catre clienti în curând la un pret cam piperat de aproximativ 60.000 de dolari. Fericirea, fie ea si de o clipa, costa!
Toate bune si frumoase. Numai ca împotriva acestui fel de „fericire”, robotii IA de azi si de mâine, se ridica si voci care avertizeaza asupra pericolului pentru umanitate al folosirii IA. Printre acestia, nume cunoscute si larg mediatizate: Bill Gates, Stephen Hawking, Elon Musk. Elon Musk, de pilda, co-fondatorul Tesla Motors si fondatorul Space X, a declarat ca inteligenta artificiala este periculoasa: „Este mai periculoasa decât bombele nucleare”, scria el pe Twitter anul trecut. Culmea este ca el foloseste IA în proiectul sau AutoPilot de pe masinile Tesla care le permite automobilelor sa se conduca singure. Acest proiect fiind chiar o bomba cu ceas!
Sfârsitul civilizatiei?
La rândul lui, Bill Gates, cel mai bogat om din lume, nu întelege de ce oamenii nu sunt îngrijorati, atâta vreme cât „robotii au cel putin un avantaj incorect în fata angajatilor umani: nu platesc impozite pe venit”! Terifiat fiind, celebrul astrofizician Stephen Hawking este convins ca IA poate însemna „sfârsitul civilizatiei umane”, în ciuda faptului ca el însusi foloseste aceasta tehnologie pentru a putea comunica. Dezvoltarea în continuare a tehnologiei s-ar putea dovedi a fi „o greseala fatala”, crede astrofizicianul vizionar. Nu e mai putin adevarat ca multi oameni sunt convinsi ca inteligenta artificiala va fi folosita ca arma, de guverne sau grupari teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil sa învete, ar putea sa compromita orice sistem informatic si sa aiba acces la informatii extrem de importante. Cu amendamentul ca nu IA ar putea da nastere unui razboi, ci oamenii, marile puteri ar putea declansa un razboi prin intermediul unor tehnologii controlate de IA.
Cu atât mai mult cu cât azi este posibil ca prin trimiterea pe internet a unor virusi informatici sa se stearga urmele autorilor unui atac armat prin tehnica numita „false flags” (indicii false). Ca sa ne mai linistim putin, aflam ca Google lucreaza la un sistem prin care sa se poata opri robotii bazati pe inteligenta artificiala în cazul în care devin periculosi sau încearca sa preia controlul: „oamenii nu vor fi exterminati de roboti în viitor”.
Cercetatorii dezvolta un sistem care sa îi împiedice pe roboti sa se opuna unei comenzi date de oameni – de exemplu oprirea lansarii unei rachete nucleare. De fapt aici e miezul problemei: înarmarea prin tehnologii sofisticate IA si prevenirea sau declansarea unui razboi nuclear terestru sau circumterestru.