Ai auzit de cel mai spectaculos „rau subacvatic” din lume? Cum rau subacvatic? Pai simplu, asta este impresia pe care ti-o creeaza o scufundare in Cenote Angelita, o caverna subterana situata in Tulum, Mexic.
Primii 29 de metri de scufundare iti dezvaluie o priveliste fascinanta unde apa dulce are o nuanta azurie si o claritate de oglinda. Insa coborand in adancuri ai parte de o surpriza de proportii!
La 30 metri adancime vei avea brusc senzatia ca nu vezi bine. Si nu, nu este de la claritatea apei, care se mentine, ci vei admira in toata spelendoarea lui un…rau. Cu copaci in jur, cu mal, chiar si cu frunze moarte cazute alaturi. Sau cel putin asa vei crede.
Caci in realitate nu este vorba de niciun rau, ci doar de un strat gros de hidrogen sulfuros, format la imbinarea apei dulci cu cea sarata, strat care confera o senzatie ireala de ceata miscatoare.
Intre 30 si 60 de metri culoarea se schimba brusc in verde, apoi in cenusiu si vizibilitatea scade dramatic.
Insa fascinatia acestui loc a adus aici sute de pasionati care au realizat sedinte foto superbe, cum este cazul si cu scafandrul profesionist Anatoly Beloshchin.
De unde vine numele Cenote Angelita?
Cenote reprezinta niste gauri subterane, de regula subacvatice, formate in zonele muntoase sau cu activitate vulcanica prezenta sau trecuta.
Pentru civilizatia Maya, aceste locuri cum este Cenote Angelita reprezinta zone cu puternice conexiuni magice catre divinitate. Cenote in traducere maya inseamna chiar „grota sacra” si se pronunta „say-no-tay”, fiind derivat din cuvantul mayas „dzonot”.
Aceste grote subacvatice s-au format in decursul a mii de ani in toata Peninsula Yukatan din Mexic si si-au creat ecosisteme proprii, cu formatiuni calcaroase impresionante.
Iata doua filmari din adancuri si imaginile surprinse de Anatoly Beloshchin in Cenote Angelita: