vineri, aprilie 19, 2024
Misterele umanitatii

Sabia Goujian sfideaza trecerea timpului

Universul este plin de mistere care schimba cunostintele noastre actuale. 

În urma cu 50 de ani, într-un mormânt din China a fost descoperita o sabie neobisnuita, ale carei proprietati i-au uimit pe arheologi si cercetatori. Desi faurita acum mai bine de 2000 de ani, sabia era neatinsa de rugina iar arheologul care a îndraznit sa-i testeze ascutimea taisului pe un deget a udat metalul cu sânge. În pofida vechimii sale, sabia parea neatinsa de scurgerea timpului.

Pe lânga calitatea sa cu totul exceptionala, lucratura sabiei era deosebit de migaloasa, lucru uimitor având în vedere timpul când a fost faurita. Considerata o comoara în China, sabia are pentru poporul chinez aceeasi valoare pe care Excalibur, celebra sabie a regelui Arthur o are pentru vestici.

Descoperirea sabiei Goujian

În 1965, arheologii au descoperit 50 de morminte în provincial Hubei, la circa 7 kilometri de ruinele din Jinan, capitala vechiului stat Chu. În timpul excavarii acestora, arheologii au descoperit în jur de 2000 de artefacte, printre care si sabia Goujian.

Potrivit sefului echipei de arheologi care s-a ocupat de excavarea mormintelor, sabia a fost descoperita într-o cutie de lemn închisa aproape etans, asezata lânga un schelet. Arheologii au fost profund uimiti când au vazut-o. Odata scoasa din teaca, sabia a înfatisat vederii o lama neatinsa de rugina, desi a zacut sub pamânt timp de doua milenii.

Sabiile Jian

Sabia Goujian este una dintre cele mai vechi sabii Jian – un tip de sabii drepte, cu doua taisuri – descoperite pâna acum. Sabiile Jian sunt printre cele mai vechi tipuri de sabii din China si sunt asociate cu mitologia chineza. Sabiile de tip Jian sunt cunoscute de chinezi ca având reputatia celor mai stilate sabii si sunt considerate una dintre cele patru arme de importanta capitala, alaturi de baston, sulita si sabia curbata.

Relativ scurta în comparatie cu alte sabii vechi, sabia Goujian este faurita din bronz cu o mare concentratie de cupru, ceea ce o face mai flexibila si mai putin susceptibila sa se sparga. Muchiile contin mai mult staniu decât restul sabiei, ceea ce le face mai dure si mai taioase vreme îndelungata. Metalul mai contine si o mica cantitate de otel, plumb, precum si sulfura si sulfat de cupru, în proportie ridicata, ceea ce face sabia rezistenta la rugina. Gravuri negre „tes” o plasa de romburi pe ambele fete ale sabiei iar mânerul este încrustat cu turcoaze si cristale albastre.

Sabia are o lungime de 55,7 centimetri (din care 8,4 cm reprezinta mânerul). Lama are o latime de 4,6 centimetri, iar greutatea sabiei este de 875 gr.

Inscriptia de pe sabie

Pe o latura a sabiei au fost inscriptionate doua coloane de text, având în total opt caractere, scrise în chineza veche. Scrierea, cunoscuta ca pasari si viermi este dificil de citit. Initial, au fost descifrate doar sase din cele opt caractere Regele din Yue a facut aceasta sabie pentru folosinta (sa) personala. Cele doua caractere care nu au fost înca descifrate reprezinta, probabil, numele regelui.

Identitatea regelui care a detinut sabia a stârnit dezbateri aprinse printre arheologi si specialistii în chineza veche.

Statul Yue a existat în perioada (510 î.Hr. – 334 d.Hr) si a fost condus de noua regi. Dupa circa doua luni de dezbateri, expertii au ajuns la concluzia ca primul stapân al sabiei a fost regele Goujian (496 – 465), ceea ce ar însemna ca sabia are o vechime de 2500 de ani.

Goujian a fost un faimos rege chinez care a domnit asupra statului Yue în Perioada Primaverii si a Toamnei (771 – 476 î.Hr.), perioada marcata de haos în timpul dinastiei Zhou si al carei nume vine de la Analele cu aceeasi denumire. Perioada Primaverii si a Toamnei a fost renumita pentru expeditiile sale militare. Specificul vremii a dus la perfectionarea armelor pâna la punctul în care acestea au devenit incredibil de rezistente si periculoase. Forjarea armelor dura ani de zile, însa acestea rezistau apoi secole de-a rândul.

Povestea regilor Goujian si Fuchai (regele statului Yu), care s-au luptat pentru suprematie în zona, este faimoasa în întreaga China. Chiar daca regatul lui Goujian a fost initial înfrânt de statul Wu, 10 ani mai târziu Goujian si-a condus armata spre victorie.

Proprietati unice

Multi cercetatori s-au întrebat cum de sabia a putut scapa neatinsa de rugina desi a stat îngropata într-un mediu umed timp de mai bine de 2000 de ani si cum au fost gravate delicatele decoratiuni ce împodobesc arma. Sabia lui Goujian este si astazi la fel de ascutita ca în zilele când a fost faurita, iar lama sa nu a fost întinata nici macar de un singur strop de rugina.

Cercetatorii au analizat mici fragmente din bronzul sabiei, animati de speranta ca vor reusi sa descopere un mod de a replica tehnologia prin care a fost creata arma. Au descoperit ca sabia este rezistenta la oxidare datorita sulfatarii metalului. Aceasta, plus etanseitatea tecii au facut ca sabia sa fie gasita într-o stare atât de buna.

Cercetarile au mai relevat ca în timpul Perioadei Primaverii si a Toamnei, fierarii din statele Wu si Yue ajunsesera la un asemenea nivel de maiestrie încât învatasera sa încorporeze aliaje anti-rugina in sabiile lor, astfel încât acestea sa reziste timp de milenii, fara ca rugina sa muste din ele.

epochtimes-romania.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum