luni, decembrie 11, 2023
Stiinta si tehnica

Acum 13.000 de ani, fragmentele unei comete au lovit Terra si au determinat incendii violente, urmate de o racire brusca a climei

Într-un nou studiu al cercetatorilor de la Universitatea Kansas, cercetatorii au ilustrat o imagine a felului în care o zecime din suprafata Pamântului a fost acoperita de incendii violente acum aproximativ 12.800 de ani.

S-a observat ca furtuna de foc rivalizeaza cu cea care a dus la extinctia dinozaurilor si a fost provocata de fragmente dintr-o cometa care ar fi avut un diametru de 100 de kilometri, scrie Science Alert.

Cenusa a acoperit Pamântul si a ocupat straturile superioare ale atmosferei, determinând racirea accentuata a climei. Terra s-a aflat astfel într-o Era Glaciara acum peste 10.000 de ani, într-o perioada în care tocmai începuse sa se încalzeasca din perioada rece de 100.000 de ani care a facut ca o parte însemnata din suprafata planetei sa fie ocupata de calota glaciara.

„Ipoteza este ca o cometa mare s-a fragmentat si bucatile au lovit planeta, cauzând dezastrul”, a precizat Adrian Melott, un membru al echipei de cercetare. „Un numar de diferite chimicale – dioxid de carbon, nitrati, amoniac si altele – par sa indice ca 10% din suprafata Pamântului (sau 10 milioane de kilometri patrati) a fost consumata de foc”.

Markerii izotopici si geochimici au fost prelevati din 170 de locuri din întreaga lume. În plus, analizele asupra polenului au sugerat ca o padure de pini a ars si a fost înlocuita de una de plopi – o specie cunoscuta pentru ca acopera regiuni pustii, ceea ce ar fi fost cazul daca planeta ar fi fost lovita de foc.

S-au gasit concentratii mari de platina, element gasit în abundenta în comete si asteroizi. În ceea ce priveste efectele, cea mai elocventa dovada este descoperirea aerosolilor care apar în urma combustiei, precum amoniacul si nitratii – ceea ce dovedeste arderea masei organice.

O alta ipoteza pentru racirea atmosferei în aceasta perioada a fost schimbarea directiei curentilor oceanici, dar noul studiu arata ca Era Glaciara de acum 12.800 de ani a fost declansata de o furtuna imensa de foc care a dus la generarea unei cantitati mari de aerosoli care au acoperit lumina solara. De asemenea, cantitatea de platina gasita în unele locuri aduce un argument în plus pentru teoria conform careia furtuna a fost cauzata de impactul cu o cometa. Plantele au murit, susrsele de hrana au fost arse, iar gheata care incepuse sa se retraga si-a reluat inaintarea. Oamenii au fost nevoiti sa se adapteze la aceste conditii, urmarea fiind o scadere a numarului populatiei. Profesorul Adrian Melott, a mai precizat ca ”Impactul ar fi epuizat stratul de ozon, acest lucru determinand mai multe cazuri de cancer de piele si alte efecte negative asupra sanatatii”.

sciencealert.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d