Cateva lectii de succes de la Jeff Bezos, cel mai bogat om al planetei

 La 10 ianuarie 2018, potrivit The Bloomberg Billionaires Index,  averea lui Bezos se ridica la 106 miliarde de dolari. 

Bezos nu este doar un om de afaceri de succes. Este o persoana implicata in foarte multe proiecte. Pe lânga renumita platforma online Amazon, el este proprietarul publicatiei The Washington Post si al companiei aeronautice Blue Origin. Cu toate acestea, este modest: interviurile cu el le poti numara pe degete. Cu ceva timp în urma, Jeff Bezos a oferit un interviu pentru TechCrunch în care a dezvaluit câteva secrete importante pentru a avea succes.

1. Alege-ti cu mare grija sotul sau sotia

Jeff si MacKenzie Bezos sunt casatoriti de 24 de ani. Înainte de a se întâlni cu Mackenzie, Jeff încercase sa-si creeze o  viata personala de mai multe ori. La recomandarea prietenilor a mers la o „întâlnire pe nevazute”. A fost un esec. Mai târziu a înteles ca el cauta la o femeie anumite trasaturi specifice: sa-i fie muza si sa fie ingenioasa.  

„Aveam nevoie de o femeie care sa ma poata scoate din rândurile persoanelor de clasa medie, sa-mi dea o idee, sa ma ajute la realizarea ei”, a explicat Jeff. ”Cu Mackenzie, am avut nevoie de câteva fraze ca sa înteleg ca este inventiva si ca este exact ceea ce cautam. Fara alte variante”.

2. Renunta la multitasking

”Încerc sa-mi îndeplinesc sarcinile pe rând. Daca am cina cu prietenii sau cu familia – merg la cina. Daca îmi verific e-mailul – asta fac.  Si nu vreau sa fiu distras de nimic altceva”, spune miliardarul.

Cercetatorii au demonstrat ca multitasking-ul reduce productivitatea, asa ca Bezos are dreptate.

3. Accepta provocarile si expune-te riscurilor. Iesi din zona de confort

Fiecare dintre noi are doua scenarii dupa cum îsi poate trai viata. Primul – o viata linistita si confortabila. Al doilea – o viata plina de riscuri, experimente, succese si esecuri. Bezos a ales a doua varianta.

În 1994 a lucrat ca specialist în dezvoltarea software-ului financiar pe Wall Street. A fost o slujba buna, confortabila, care i-a oferit lui Jeff „pâine si unt” si îi permitea sa nu-si faca griji pentru viitor.

Când într-o zi, Bezos ia spus sefului ca vrea sa demisioneze pentru a-si deschide propriul magazin online, managerul a fost cu adevarat uimit: „Aceasta este o idee buna, dar este potrivita pentru cineva care nu are statutul si jobul tau. Esti gata sa renunti la tot?”

Jeff era gata.

Descriind drumul care l-a dus în cele din urma la crearea Amazonului, Bezos spune: „Stiam ca atunci când voi avea 80 de ani, nu voi regreta ca am riscat. Doar vazând ce este Internetul, mi-am dat seama: exact asta îmi poate transforma viata. Trebuie doar sa fac asta. Chiar daca as fi esuat, m-as fi dispretuit mai putin decât daca n-as fi încercat. ”

 4. Întotdeauna sa ai alternative

Întrebat cine ar fi fost, daca afacerea Amazon ar fi esuat, Bezos a dat doua raspunsuri.

În primul rând: „Cel mai probabil, as fi un programator foarte fericit. Nu sunt obisnuit sa încep de la zero.”

În al doilea rând: „Aveam o fantezie ca as putea deveni barman. Un barman foarte bun. Doar ca unul foarte încet. Îmi place sa pregatesc cocktail-uri. As fi facut din aceasta lipsa de viteza atuul meu. În barul meu ar fi fost o tablita cu anuntul: <<Vrei sa fie rapid sau vrei sa fie bine?>>”

5. Tinte minte: esecurile sunt necesare pentru a învata anumite lectii

În educatia copiilor lor, Jeff si sotia sa folosesc metode destul de controversate, dar eficiente. Astfel, Bezos a permis mostenitorilor sa foloseasca cutite ascutite de la 4 ani. Putin mai târziu, copiii au avut acces la uneltele electrice.

Permitând ceea ce ar ingrozi parintii obisnuiti, Jeff explica ca: „Cine nu face greseli si nu simte sentimentul de durere si apasare al greselilor, atunci pierde capacitatea de a învata. As prefera sa fiu tatal unui copil cu noua degete decât al unui copil care nu are ocazia sa cunoasca lumea reala”.

6. Mentine un echilibru între viata personala si munca

Bazos este adeptul conceptului work-life balance. „În acest context, prefer „armonia” si nu „echilibrul”. Munca si viata personala trebuie sa fie independente si în acelasi timp sa se completeze reciproc, ca yin si yang. Daca sunt fericit acasa, ma face cel mai bun angajat, cel mai bun sef la serviciu. Daca sunt productiv si solicitat la locul de munca, ma face sa fiu un sot si un tata mai echilibrat si mai vesel acasa”.

Jeff este categoric împotriva orelor suplimentare, precum si a apelurilor „familiale” în timpul programului de lucru. Secretul unui cocktail armonios în viata este sa nu amesteci ingredientele, atunci cand nu este cazul.

7. Pastreaza-ti curiozitatea copilareasca

„Lumea este atât de complicata, încât uneori trebuie sa devii un adevarat expert pentru a gasi o solutie”, spune Jeff Bezos. ”Din pacate, de îndata ce devii expert, risti sa cazi în capcana dogmei informationale. Începi sa stii „cum trebuie facut corect” si pierzi ocazia de a afla „cum ar putea fi posibil”. Pentru a nu intra în aceasta doctrina dogmatica, din care este extrem de dificil sa iesi, este important sa iti pastrezi curiozitatea copilareasca. Din nou si din nou forteaza-te sa pui întrebari: „Pot sa fac asta? Sau asta? Ce se întâmpla daca? Toti inventatorii si dezvoltatorii lumii sunt experti cu gânduri de începatori. Ei nu obosesc sa se întrebe si sa caute noi cai.”

https://techcrunch.com/2017/11/05/jeff-bezos-guide-to-life/

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d blogeri au apreciat: