joi, aprilie 25, 2024
Istoria ca o poveste

Arheologii au descoperit cele mai vechi hieroglife cunoscute

In 2017, arheologii de la Universitatea Yale au descoperit, în orasul antic Elkab, cele mai vechi hieroglife egiptene cunoscute, care dateaza de aproximativ 5.200 de ani.

Aceste noi inscriptii nu au fost înregistrate anterior de catre nicio expeditie si sunt de mare importanta în istoria sistemelor de scriere antice egiptene, potrivit egiptologului John Coleman Darnell, profesor la Yale’s Department of Near Eastern Languages and Civilizations at Yale, co-responsabil al Elkab Desert Survey Project.

„Acest sit nou descoperit de arta rupestra de la El-Khawy pastreaza unele dintre semnele cele mai vechi si mai mari din etapele de formare a scrierii hieroglifice si furnizeaza dovezi ale modului în care vechii egipteni si-au inventat sistemul lor unic de scriere”, spune Darnell într-un comunicat.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, o imagine gravata în roca înfatisând o turma de elefanti, care a fost realizata între 4.000-3.500 î.Hr.. Unul dintre elefanti are un elefant mai mic în el, care, potrivit Darnell, „este un mod incredibil de rar de a reprezenta un animal de sex feminin gravid”.

Arheologii au identificat, de asemenea, un grup de patru semne, create în jurul anilor 3.250 î.Hr., scrise de la dreapta la stânga – directia dominanta a scrierilor în textele egiptene ulterioare – care reda imaginile unui cap de taur, urmat de doua berze asezate spate în spate cu o pasare ibis cheala deasupra si între ele.

Dispunerea simbolurilor este comuna în reprezentarile egiptene ulterioare ciclului solar si cu conceptul de luminozitate. „Aceste imagini pot exprima conceptul de autoritate regala asupra cosmosului ordonat”, spune Darnell.

Darnell spune ca echipa sa a fost „absolut uimita” de aceasta descoperire, din cauza volumului mare nu numai de scene individuale, ci si de elemente individuale.

„Aceasta descoperire nu este noua, în sensul ca nu este prima data când cineva a vazut aceste hieroglife. Dar acum este pentru prima data când cineva le-a vazut pe o scara atât de larga. Aceste hieroglife individuale masoara fiecare mai mult de jumatate metru înaltime, iar imaginea de ansamblu este de aproximativ 70 de centimetri înaltime. Semnele descoperite anterior aveau o dimensiune de doar unul sau doi centimetri”, spune Darnell.

Zona în care cercetatorii au localizat inscriptiile se afla în nordul desertului Elkab. Aceasta zona, împreuna cu Hierakonpolis, situata pe cealalta parte a râului si cunoscuta ca orasul sau geaman, erau centre importante în Egiptul antic, spune Darnell, si demonstreaza ca sistemul de comunicare de aici nu se limiteaza la simboluri mici sau etichete comune.

Darnell explica faptul ca aceste descoperiri arata ca nu a existat o dezvoltare lenta a scrierii, în principal pentru utilizarea birocratica cum se credea anterior, ci scrierea hieroglifica a fost mult mai raspândita geografic si topic diversa la acel moment, sau la scurt timp dupa dezvoltarea sa.

„Acest lucru sugereaza, de asemenea, ca exista o utilizare mult mai extinsa a sistemului de scriere timpuriu decât cea indicata de catre un alt material arheologic descoperit”, spune Darnell.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum