O pagina de istorie romaneasca-luptele lui Alexandru cel Bun cu teutonii
În anul 1410, polonezii, sprijiniti de moldoveni si lituanieni, au atacat Castelul Marienburg al Cavalerilor Teutoni. Asediul s-a soldat cu un esec, însa în timpul bataliilor care au durat mai bine de doua luni, moldovenii lui Alexandru cel Bun s-au dovedit a fi foarte curajosi si bine pregatiti.
Batalia de la Marienburg din anul 1410 a reprezentat un asediu organizat de regele polon Vladislav II Iagello împotriva castelului din Malbork (Polonia) al Cavalerilor Teutoni.
Luptele s-au desfasurat între 18 iulie 1410 si 19 septembrie 1410. La aceasta batalie au participat si moldovenii condusi de domnitorul Alexandru cel Bun, care erau de partea polonezilor.
Cu câteva zile înainte de a începe asediul asupra Castelului Marienburg, Cavalerii Teutoni au fost învinsi de poloni în batalia de la Grunwald. Lupta decisiva a avut loc la data de 15 iulie 1410. La sfârsitul bataliei, cele doua parti au încheiat o pace de trei zile pentru a-si putea îngropa mortii ce si-au gasit sfârsitul pe câmpul de lupta.
În batalia de la Grunwald si-a pierdut viata conducatorul teutonilor, Ulrich von Jungingen, noul lider al cavalerilor devenind Heinrich von Plauen cel Batrân.

Conform istoricilor, regele polon Vladislav II Iagello a gresit când a fost de acord cu armistitiu de trei zile, considerat a fi prea lung. În zilele în care a fost pace, Cavalerii Teutoni au putut sa se reorganizeze si sa reziste asediului organizat de polonezi, care erau spijiniti de lituanieni si moldoveni.
Asediul asupra Castelului Marienburg a durat mai bine de doua luni de zile, perioada în care ambele parti au suferit pierderi însemnate. Polonii si aliatii lor au fost hartuiti continuu de catre teutoni.„Întâiu au dat a fugi de i-au însirat gonindu-i spre o padure, si aceias pedestrându-se, au sagetatu-le caii de le-au cautat a da dos Nemti”, se arata în Letopisetul Tarii Moldovei.
Alexandru cel Bun a trimis în sprijinul polonezilor un corp de oaste format din 400 de arcasi, care însa s-a descurcat destul de bine în fata atacurilor venite din partea Cavalerilor Teutoni. „Vazându-i putini la numar, Cavalerii Teutoni îi atacara. Moldovenii se reped la o padure, în care descaleca si se adapostesc de vedere. Cavalerii se iau dupa dânsii. Moldovenii îi primesc cu o ploaie de sageti, care culca la pamânt primul rând al Cavalerilor; restul se împrastie. Moldovenii se întorc, în tabara, cu prada si cu prizonieri”, a mentionat cronicarul polonez Jan Dlugosz.
La data de 19 septembrie 1410, atacatorii au încercat un asediu decisiv asupra castelului, însa cum nu au reusit sa-l cucereasca s-au retras înspre est. Polonii au pierdut undeva la 10.000 de soldati, în timp ce pierderile Cavalerilor Teutoni s-au rdiciat la 5.000 de ostasi. Desi au reusit sa reziste asediului de la Marienburg, înfrângerea de la Grunwald a fost una destul de grea pentru Cavalerii Teutoni. Acestia au suferit pierderi financiare însemnate, batalia de la Grunwald fiind considerata de foarte multi istorici începutul sfârsitului Cavalerilor Teutoni.
sursa: adev.ro