marți, aprilie 16, 2024
Eterna si fascinanta Romanie

Descoperire uriasa in judetul Arad: Cetatea Veche din Santana este de patru ori mai mare decat Troia

Descoperire arheologica fara precedent în judetul Arad, dar si în întreaga tara si chiar în Europa de Est: o fortificatie uriasa, care se întinde pe aproape 90 de hectare, si care a fost ridicata în urma cu aproximativ 3.400 de ani, în epoca bronzului.

Cetatea Veche, cum a fost denumita de arheologi, a fost descoperita pe raza teritoriala a orasului Sântana, primele sapaturi efectuate acolo datând din anul 2009. Numai ca, în ultimii doi ani, o echipa mixta româno-germana a intensificat cercetarile si au scos la suprafata descoperiri uriase.

Rüdiger Krause este profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt si este cel care a pus bazele acestor sapaturi. Alaturi de el l-a luat pe profesorul Florin Gogâltan, de la Institutul de Arheologie si Istorie a Artei al Academiei Române, din Cluj-Napoca. Cei doi, alaturi de echipele lor, au ajuns la concluzia ca Cetatea Veche din Sântana a fost ridicata în secolul XIV înainte de Hristos, respectiv cu aproximativ 3.400 de ani în urma. „Ne-am propus sa facem cercetari la Sântana pentru o perioada de trei ani de zile. Lucrarile arheologice beneficiaza de finantare din partea landului Hesse, din Germania”, a explicat Krause.

Dupa aceasta introducere, profesorul german a vorbit despre importanta descoperirilor de la Sântana. „Cetatea de la Sântana este una dintre cele mai mari fortificatii realizate în perioada mentionata. Scopul nostru este sa aflam de ce a fost realizata aceasta fortificatie, de ce a fost nevoie de o asemenea constructie”, a mai spus profesorul din Germania.

Mai mare ca Troia

Despre cetatea greceasca Troia a auzit toata lumea. Au fost realizate nenumarate filme care prezinta ceea ce era, la vremea respectiva, o civilizatie avansata. Dar descoperirile realizate la Sântana indica faptul ca Troia era foarte mica fata de cetatea de la Sântana. „Troia avea o suprafata de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai putin de 89 de hectare. Cladirile din Troia au fost realizate din piatra. La Sântana, constructiile au fost realizate din lut si lemn, semn ca civilizatia era mai dezvoltata si se adapta la materialele de constructie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuita cu santuri de aparare adânci de peste patru metri, dar si cu valuri de pamânt de peste 20 de metri. Ne aflam în fata uneia dintre cele mai mari si impunatoare cetati din Europa”, a explicat Florin Gogâltan.

Rezultate din Germania

Echipele de arheologi au efectuat sapaturi în situl arheologic, dar au reusit sa descopere doar o mica parte din uriasa cetate de la Sântana. În schimb, cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie, au fost efectuate masuratori magneometrice, cu ajutorul carora a fost „desenata” cetatea. „Am cercetat aproximativ 55 de hectare din cele aproape 90. Si, în urma masuratorilor, am descoperit rezultate care ne sperie: un palat urias, cu lungimea de 100 de metri si latimea de 40 de metri. Vrem sa continuam sapaturile si, pe cât posibil, vrem sa facem aceasta cetate sa fie mareata, la fel cum a fost în urma cu peste 3.000 de ani. Pentru ca trebuie precizat faptul ca, la vremea respectiva, cetatea de la Sântana era o capitala a Europei”, a mai declarat profesorul Florin Gogâltan.

Si un muzeu

Directorul Complexului Muzeal Arad, Constantin Inel, a anuntat ca îsi doreste ca la Sântana sa fie realizat un muzeu. „Putem vorbi chiar de un muzeu în sit, cum sunt multe alte cazuri în Europa. Vrem sa valorificam o parte din situl arheologic. Este imposibil sa punem în valoare întreaga fortificatie. Dar, potrivit cercetarilor efectuate, monumentul în sine s-a pastrat foarte bine, este intact”, a anuntat Constantin Inel.

Au parte de sprijin

La conferinta de presa organizata pentru anuntarea acestei descoperiri au participat si Claudia Boghicevici, vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, si primarul din Sântana, Daniel Tomuta. Ambii au anuntat ca echipele arheologice vor avea parte de tot sprijinul autoritatilor. „Dincolo de mândria locala, aceasta cetate poate fi un simbol turistic al zonei. Chiar ne dorim sa introducem în masterplanul de turism acest sit arheologic, sa cream un pol turistic la Sântana”, a declarat primarul din Sântana.

aradon.ro

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum