marți, aprilie 16, 2024
Psihologie

Cativa pasi spre fericire

Cine dintre noi nu viseaza sa fie fericit? O casa mare pentru toata familia, bani destui pentru a calatori în toata lumea, un job care sa ne aduca satisfactie, membrii familiei sanatosi si desigur, o persoana iubita care sa fie întotdeauna alaturi.

Doar ca dorintele noastre nu corespund realitatii. De foarte multe ori întâlnim oameni simpatici si comunicabili, care sufera de lipsa unui om drag, oameni bogati care sunt rapusi de boli incurabile sau oameni care pur si simplu îsi urasc jobul si se simt nefericiti.

Insuccesul dintr-un domeniu al vietii nu ne permite sa ne simtim fericiti, iar noi ne grabim sa ne alaturam gloatei de oameni nefericiti.

Nimeni nu se naste fericit sau nefericit. Fiecare poate obtine aceasta stare de fericire, daca va merge în directia corecta si, zi de zi, pas cu pas, va fi mai aproape de ceea ce îsi doreste cu adevarat. Daca întelegi acest fapt, daca esti gata sa depui efort pentru a fi fericit, noi îti vom spune cum sa obtii aceasta stare de bine.

Raspunsul la întrebarea: «Cum sa ai o viata armonioasa si fericita?», este foarte simplu. Trebuie sa respecti cateva reguli simple si trebuie sa îti doresti asta cu adevarat.

Iubeste-te asa cum esti

Unul dintre cele mai simple sfaturi, dar pe care putini îl respecta. Persoanei, careia de la o vârsta frageda i s-a spus ca este urâta, incapabila de a face ceva si ghinionista, îi va fi greu sa creasca o persoana care sa aiba încredere în sine, capabila sa mute muntii din loc. 

Sa te iubesti pe tine nu înseamna sa fii egoist sau sa îti ierti toate faptele urâte pe care le faci. Sa te iubesti înseamna sa nu te autodistrugi. Înseamna sa te descoperi pe tine însuti, sa îti întelegi neajunsurile si limitele si sa muncesti ca sa le îndepartezi, sa îti întelegi punctele forte, sa le dezvolti si sa le pretuiesti.

Nu avea asteptari prea mari de la cei din jurul tau

Dese ori ne simtim nefericiti pentru ca oamenii apropiati nu corespund standardelor pe care le avem fata de ei. Copiii se supara pe parinti pentru ca ei nu le-au asigurat acea viata fara nevoi, iar parintii se supara pe copii pentru ca nu au facut acea facultate si nu au obtinut acea profesie pe care ei si-au dorit-o sau nu îsi traiesc viata asa cum si-au dorit parintii.

În drumul spre recunoasterea propriei individualitati, noi suntem pur si simplu obligati sa recunoastem individualitatea oamenilor din jurul nostru.

Ei sunt asa cum sunt. Este mai corect sa îi iubesti si sa îi pretuiesti pentru ceea ce sunt si ca în momentele grele ale vietii sunt cei care îti vin în ajutor. 

Gaseste-ti un job pe plac

Daca e sa facem un sondaj în care sa întrebam oamenii daca sunt fericiti cu locul lor de munca, 9 din 10 vor raspunde sincer ca au un job neplacut, insa nu isi dau demisia pentru ca trebuie sa îsi câstige banii necesari pentru un trai normal si pentru a-si întretine familia.

Oare acest lucru nu este o cauza a faptului ca avem atât de multi oameni nefericiti? Pentru ca locului de munca îi dedicam jumatate din viata noastra, daca ne vom trezi în fiecare dimineata cu gânduri negative despre acesta, iar seara venim acasa încarcati de stres si nemultumire, atunci niciodata nu vom mai fi fericiti.

Exista vreo solutie în acest caz?

Da. Multi oameni ar fi mai fericiti daca vor avea mai multa încredere si respect fata de sine si vor decide sa-si gaseasca acel job care într-adevar le va aduce fericire. Cu siguranta exista un lucru de care esti pasionat, pentru care esti gata sa-ti sacrifici timpul liber si care îti va aduce satisfactie si bucurie.

Gaseste-ti un hobby dupa plac

Este bine sa ai un job preferat, însa uneori trebuie sa te mai si odihnesti. Fericit este acel om care are un hobby preferat. E acea actiune care îl face sa se simta liber si usor, îi permite sa se întâlneasca cu prietenii si sa-si petreaca timpul între oameni interesanti.

Nu conteaza daca este vorba de colectionarea monezilor, crearea hainelor sau participarea la diferitor meciuri, pescuit, yoga sau constructia casei visurilor tale. Daca esti cu adevarat pasionat de o anumita activitate, te poti numi un om fericit.

Ia-ti un animal de companie

Unele persoane sunt categoric împotriva animalelor de companie, motivând ca abia le ajunge timpul pentru copii.

Conform experientelor, oamenii care traiesc alaturi de animalele de companie sunt mai fericiti, în comparatie cu cei care nu le poseda.

Da, animalele de companie înseamna cheltuieli mai multe, atât financiare cât si de timp si atentie, dar patrupezii ne vor face viata mai colorata, ne vor oferi caldura si fidelitate. Iar prezenta unui câine în viata noastra ne va îmbunatati viata, deoarece vom fi nevoiti sa mergem la plimbari în aer liber.

Mai mult decât atât, animalele de companie îi va face pe copii nostri sa creasca oamenii responsabili, buni, grijulii si sa iubeasca natura, iar acestea sunt niste calitati bune pentru o viata frumoasa.

Odihneste-te si relaxeaza-te

În goana dupa o viata asigurata si datorita rutinei zilnice, uitam sa ne odihnim si sa ne relaxam.

Oboseala adunata ne strica starea de bine si ne creaza senzatia ca suntem nefericiti. Prin urmare, pentru ca organismul si creierul nostru sa perceapa o viata armonioasa, trebuie sa ne odihnim mai mult. Multi gresesc confundând odihna sanatoasa cu navigarea pe net, privitul la televizor sau somnul.

Cu siguranta toate acestea trebuie sa existe în viata ta, însa nu trebuie sa uiti si de alte modalitati de odihna.

Fa-ti o regula ca macar o data pe saptamâna sa te întâlnesti cu prietenii sau sa îti vizitezi rudele, sa petreci timpul discutând cu cei dragi, sa mergi la cinema sau în excursii.

Invata sa uiti tot ceea ce este rau

Fiecare dintre noi avem o valiza plina de sperante esuate si suparari pe oamenii care odata ne-au jignit sau ne-au ranit. Obidele, minciunile sau dezamagirile sunt niste piedici în viata noastra. Ne inducem singuri o stare de nefericire, amintindu-ne de momentele în care am avut de suferit.

Trebuie pur si simplu sa treci peste aceste încercari. Învata-ti lectia si mergi mai departe. Trebuie doar sa crezi în tine si în fortele tale.

Nu invidia

Comparându-te cu cei din jurul tau, nu vei deveni mai bun. Invidia va distruge totul în interiorul tau. Invidia nu este ceva genetic, ci este o calitate pe care ne-au „cultivat-o” parintii  si oamenii din jurul nostru.

Poti scapa de invidie foarte simplu. Daca ai decis ca a venit timpul sa traiesti în armonie cu cei din jur, jumatate din problema este rezolvata. A ramas doar sa nu te mai compari cu cei din jur, recunoscând individualitatea fiecaruia dintre noi. 

Si nu sta locului! Descopera cât ceva în fiecare zi, dezvoltându-te!

Fotografiaza momentele fericite

În viata noastra nu sunt atât de multe momente de neuitat, din acest motiv ar fi bine ca sa le imortalizezi.

Primul pas al bebelusului tau, odihna placuta alaturi de prieteni, plimbarile romantice cu iubitul/iubita, momentele vesele, care peste ani te vor face sa zâmbesti, toate acestea merita sa fie fotografiate si pastrate pentru amintiri.

Nu te mai plânge

Nu este rau sa te plângi de ceva, pentru ca sunt momente în care avem nevoie ca cineva sa ne asculte durerea si sa ne ofere un anumit sprijin.

Aici este vorba despre persoanele care permanent se victimizeaza si cauta sa fie compatimite. Rolul de „victima” nu este doar o metoda de manipulare, ci si o metoda de a atrage în viata ta mai mult rau. Un asemenea rol niciodata nu te va face sa fii fericit.

Înceteaza sa te mai plângi si sa-ti expui nemultumirile! Renunta la rolul de victima! Incearca sa îti rezolvi singur problemele!

Toti oamenii trec prin momente dificile, toti sunt testati de soarta la un moment dat.

Trebuie sa întelegem ca fericirea este un proces lung, ce presupune multa munca! 

Ai grija de tine! 

 

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum