miercuri, iunie 19, 2024
Misterele umanitatii

Megalitii din Valea Bada, o enigma nedescifrata

La aproximativ 15 km distanta fata de Parcul National Lore Lindu din insula indoneziana Sulawesi, într-o zona cunoscuta sub numele de ,,Valea Bada”, exista peste 400 de megaliti sculptati asemanatori statuilor Moai din Insula Pastelui. Dintre toate sculpturile îngropate astazi pe jumatate în pamânt, 30 înfatiseaza figuri umane.

Desi statuile au fost descoperite în urma cu peste 100 de ani, nu se cunoaste nici pâna în momentul de fata cine si când le-a realizat. Teoriile emise pâna acum propun ca perioada de datare a sculpturilor intervalul cuprins între anii 3.000 i.Hr. si 1.000 d.Hr.

Pe baza sexului personajelor (detaliu evidentiat de zonele care înfatiseaza organe genitale), localnicii au dat statuilor diferite nume si au creat legende în jurul acestora. De exemplu, sculptura cea mai masiva (având aproximativ 4 metri înaltime) a fost denumita ,,Palindo” (,,Comedianul”), pentru ca se spunea ca ea întruchipa bufonul de la curtea unnui rege. O alta statuie înfatiseaza personajul Tokala’ea, un violator transformat în piatra pentru faptele imorale pe care le-a relizat.

În valea Bada exista si o serie megaliti în forma de vase si  bazine, pe care localnicii îi cunosc sub numele de ,,kalamba”. Localnicii spun ca obiectele din piatra au fost folosite de regi drept cazi de baie, însa istoricii presupun ca ele au fost, mai degraba, vase de depozitare a cerealelor. 

În ciuda numarului foarte mare de statui descoperite pâna acum, în zona nu au fost identificate niciun fel de dovezi care sa ateste prezenta unor comunitati umane. 

Sursa: amusingplanet.com

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum