luni, decembrie 11, 2023
Calatorind prin lume

Marele Canion si curiozitatile sale

Marele Canion are o lungime de 349 km, adâncime de 2133 de m si latime variabila între 6-30 km.

Marele Canion se pare ca a fost descoperit în anul 1540 de un grup de 13 spanioli condusi de López de Cárdenas si redescoperit în anul 1776 de doi preoti spanioli. În anul 1919, un sector de 90 de km a fost decretat parc national – Grand Canyon National Park, aici este zona în care ambele maluri ale canionului sunt accesibile.

Canionul constituie o bariera în calea vegetatiei care este diferita de la un mal la celalalt: pe malul sudic intâlnim vegetatie subtropicala cu specii caracteristice Mexicului, iar pe malul nordic întâlnim padure de conifere, plante caracteristice Canadei. In interiorul canionului vegetatia este saraca.

Nu stim cu exactitate ce vârsta are

Mult timp s-a crezut ca râul Colorado a început sa formeze aceasta minune naturala cu aproximativ 6 milioane de ani în urma.

Un studiu din 2012 a relevat un lucru socant: procesul de formare a canionului ar fi putut începe cu 70 de milioane de ani în urma. Cel mai probabil, Marele Canion (asa cum îl cunoastem astazi) s-a format dintr-o serie de canioane mai mici, acum 70 de milioane de ani.

Totusi, cea mai mare parte a Marelui Canion a luat forma mult mai recent.

Are propria sa clima

Alternantele bruste de altitudine au un impact enorm asupra temperaturii si precipitatiilor, deci clima variaza drastic, în functie de locul unde te afli în Marele Canion.

Clima cea mai rece si mai umeda este înregistrata la Statia Meteorologica Bright Angel Ranger aflata pe latura nordica (North Rim). Clima cea mai calda (si una dintre cele mai uscate) se înregistreaza la doar 12 kilometri distanta, la Phantom Ranch.

Fosile vechi de 1,2 miliarde de ani

Desi în Marele Canion nu se gasesc ramasite de dinozauri, aici au fost descoperite multe alte fosile. În Marele Canion au fost gasite fosile marine arhaice, vechi de 1,2 miliarde de ani.

De asemenea, au fost scoase la suprafata fosile de mamifere terestre relativ recente, care si-au lasat ramasitele în pesterile canionului cu aproximativ 10.000 de ani în urma.

Nu este cel mai adânc canion din lume

Marele Canion Yarlung Tsangpo, din Tibet, ajunge la o adâncime de 5.354 de metri. Este, deci, cu aproape 3.500 de metri mai adânc decât Marele Canion.

De asemenea, Yarlung Tsangpo este cu aproximativ 58 de kilometri mai lung decât Marele Canion.

Pestii sunt rari aici

Înainte de aplicarea masurilor moderne de control al inundatiilor, râul Colorado era un habitat foarte dificil pentru pesti, cu aluviuni masive, revarsari frecvente si temperaturi care variau între caldura extrema vara si temperaturi sub limita de înghet iarna.

Prin urmare, în Marele Canion traiesc doar opt specii de pesti, dintre care sase pot fi întâlnite doar în râul Colorado.

În Marele Canion exista un orasel

Desi nu sunt mentionati aproape niciodata, exista oameni care traiesc în aceasta minune naturala.

Satul Supai se afla la baza Marelui Canion, în Rezervatia Havasupai. Inaccesibil pe cale rutiera si cu o populatie de doar 208 persoane, satul este unul dintre putinele localitati din SUA unde corespondenta este înca adusa pe spinarile magarilor.

Straturi de roci lipsa

Canionul este unul dintre cele mai vizibile exemple ale fenomenului geologic global cunoscut ca „marea neconformitate” .

Mai precis, oamenii de stiinta au observat ca aici exista straturi de roca vechi de 250 de milioane de ani, care stau lipite de straturi de roca vechi de 1,2 miliarde de ani.

Practic, din Marele Canion lipsesc staturile de roca aferente celor 950 de milioane de ani care separa cele doua perioade. Ce s-a întâmplat cu aceste straturi ramâne un mister.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum

%d