Scortisoara-potiunea din camara

Scortisoara de multe ori o gasim pe vreun raft de condimente in cele mai multe din bucatariile noastre. Avand in vedere utilizarea sa frecventa in dulciurile zaharoase si coapte, expertii trec cu vederea de obicei multele beneficii pe care le are scortisoara asupra sanatatii. Vazuta de secole ca o substanta vindecatoare, scortisoara nu a a avut, totusi, influenta pe care au avut-o alte condimente mult mai cunoscute in bucatariile europene.

Cu toate acestea, scortisoara, derivata din scoarta unui copac frecvent intalnit in Asia de Sud si regiunea Orientului Mijlociu, nu doar adauga aroma la placinte, ci ofera, de asemenea, si o serie de beneficii pentru sanatate.

Traditia antica de vindecare cu scortisoara din India

Ayurveda, sistemul de vindecare antic din India, foloseste adesea scortisoara pentru a stimula circulatia, precum si la cresterea bio-disponibilitatii altor plante medicinale

Vindecatorii Ayurveda, prescriu remedii pe baza doshei unui individ sau tip. Ayurveda vede scortisoara ca un remediu adecvat pentru persoanele care apartin de tipul kapha (caracterizate ca fiind robuste, grele, calme, incete si umede), precum si tipul de vata (subtire, rece, predispus la nervozitate), deoarece scortisoara tinde sa aiba un efect de incalzire si energizare. Persoanele care apartin de tipul pitta (foc, uleios, ascutite) pot folosi scortisoara dar in moderatie.

Medicina traditionala chineza si scortisoara

Botanisti si acupuncturisti din medicina traditionala chineza apreciaza valoarea scortisoarei pentru calitatile sale de incalzire. 

Acestia prescriu scortisoara, de multe ori in combinatie cu o alta substanta cu proprietati de incalzire cum ar fi ghimbirul, pentru a indeparta racelile. De asemenea vindecatorii chinezi pot prescrie scortisoara pentru afectiuni asociate cu meridianul rinichilor.

Antivirala

In timpul epidemiei de gripa din 1918, muncitorii de la fabricile de scortisoara pareau imuni la gripa spaniola care a decimat populatia in acel an. 

O forma noua mai puternica de extract de scortisoara poate proteja chiar impotriva HIV. Un cercetator israelian, luand ca sfat o referinta biblica despre preotii care foloseau un ulei ce continea scortisoara, in 2007, a dezvoltat un puternic extract de scortisoara, care poate proteja impotriva virusilor moderni, cum ar fi gripa aviara.

Controlul zaharului din sange

scortisoara

S-ar putea sa existe un dram de intelepciune antica in toate retetele, care combina scortisoara cu ingrediente bogate in carbohidrati si grasimi. 

Scortisoara poate atenua impactul acestor alimente asupra nivelului de zahar din sange, incetinind rata la care se goleste stomacul dupa mese si reducand astfel potentialul de varf de zahar din sange. 

Scortisoara poate oferi ajutor si pentru persoanele care au diabet de tip 2 prin prevenirea rezistentei la insulina si chiar a fost recomandata de catre Asociatia Diabetologilor din America. 

Cercetarile au aratat ca scortisoara surclaseaza medicamentele pentru diabetul zaharat. 

Intr-un studiu publicat in Jurnalul de Medicina Diabetica, subiectii carora li s-au administrat suplimente de scortisoara au experimentat o mai mare ameliorare a nivelului de zahar din sange decat cei care au primit medicamente standard de diabet zaharat.

Ratia musculatura – grasime

Studiile indica faptul ca suplimentele de scortisoara merg dincolo de imbunatatirea doar a nivelul glucozei din sange, ele pot reduce, de asemenea, procentul de grasime si ajuta la cresterea masei musculare.

Parfum

Daca la masa de sarbatori toata lumea pare mai alerta mai ales atunci cand placinta cu scortisoara si dovleac este servita, ar putea fi din cauza mirosului sau, nu doar datorita apetitului pentru dulciuri. 

Un studiu din 2004 a constatat ca mirosul de scortisoara contribuie la stimularea functiei cerebrale. 

Performanta participantilor la un studiu cu privire la sarcinile care implicau recunoasterea, memorie virtuala, procesele atentionale sau memoria de lucru, au fost masurate cu ajutorul unui calculator si au fost comparate efectele relative ale iasomiei, mentei, scortisoarei si nici un miros. 

Scortisoara a avut cel mai puternic efect pozitiv asupra abilitatilor participantilor. Aroma scortisoarei vine din cinnamonaldehyde, un ulei esential din scoarta copacilor de scortisoara.

Antimicrobiana

Scortisoara are capacitatea de a inhiba cresterea bacteriilor daunatoare, mucegaiuri si drojdii, inclusiv drojdia Candida. 

Intr-un studiu din 2003, doua loturi de supa de legume au fost refrigerate, una cu si una fara ulei de scortisoara. Supa cu ulei de scortisoara a fost rezistenta la agentul patogen Bacillus cereus timp de cel putin 60 de zile. 

Cercetatorii in acest studiu au observat ca scortisoara nu numai ca a servit ca un conservant eficient, dar, de asemenea, a imbunatatit aroma supei. 

Intr-un alt studiu, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Kansas au descoperit ca scortisoara elimina E. coli din cidrul de mere nepasteurizat.

Tineti cont de acest aliment minunat si folositi-l din abundenta atat pentru a da gust dar si pentru a contracara efectele negative ale bucatariei traditionale.

Nu poti sa folosesti niciodata prea mult din ceva ce este bun. Batoanele de scortisoara au un gust minunat usor intepator si confera o respiratie proaspata .

viataverdeviu.ro