marți, iulie 16, 2024
Istoria ca o povestePersoane si personalitati ale istoriei

Hammurabi, conducatorul babilonian care a reformat justitia

Hammurabi a domnit în urma cu aproximativ 3.800 de ani în Babilon si este cunoscut pentru Codul de legi care îi poarta numele.

Regele babilonian Hammurabi este unul dintre cei mai faimosi oameni din istorie si asta datorita sistemul sau de legi care a fost înscris pe stâlpi de piatra de dimensiuni mari pe care i-a asezat în orasele pe care le stapânea.

Sistemul de 282 de legi a fost doar una dintre realizarile unui lider care a transformat Babilonul, dintr-un oras-stat în puterea dominanta a Mesopotamiei antice, noteaza History.

În timpul domniei sale, care a durat din 1792 pâna la moartea sa în 1750 înaintea erei noastre, Hammurabi a fost un model al artei de a conduce, combinând puterea militara, finetea diplomatica si abilitatile politice pentru a construi si a controla un imperiu care se întindea de la Golful Persic spre interiorul Peninsulei Arabice  de-a lungul a mai bine de 400 de kilometri între râurile Tigru si Eufrat.

Regele unei puteri regionale

Hammurabi a devenit cel mai puternic conducator al regiunii, deoarece era „un om de stat întelept”, dupa cum explica Kelly-Anne Diamond, asistenta a catedrei de Istorie la Universitatea Villanova, SUA, a carei expertiza include istoria si arheologia antica a Orientului Apropiat. Ea explica modul în care acest rege si-a manevrat cu îndemânare drumul spre dominatia totala a Mesopotamiei.

„Hammurabi nu a avut probleme cu formarea aliantelor si apoi cu ruperea lor dupa cum considera de cuviinta”, spune Diamond. „Avea o retea complexa de diplomati si spioni care lucrau pentru el pentru a se asigura ca era cel mai informat conducator din zona”.

În cea mai mare parte a domniei sale, Hammurabi s-a bazat pe diplomatie pentru a proteja interesele Babiloniei, în timp ce îsi extindea armata. În timp însa a început sa foloseasca si forta pentru atingerea scopurilor sale. Acesta a fost un plan pe termen lung pe care l-a putut pune în aplicare deoarece a fost încoronat la o vârsta mult mai frageda decât alti monarhi din regiune.

Hammurabi, regele-razboinic si regele-constructor

Când Hammurabi a devenit rege în 1792 înaintea erei noastreBabilonul nu era un competitor pentru rivalul sau din sud, Larsa, al carui rege Rim Sin I l-a învins pe tatal lui Hammurabi în lupta. Dar Hammurabi a început repede sa-si consolideze orasul-stat.

El a devenit primul rege babilonian care a ridicat ziduri de protectie în jurul orasului, potrivit istoricului Susan Wise Bauer. În acelasi timp, regele s-a asigurat ca primeste sprijinul supusilor sai, emitând o proclamatie prin care le-a anulat toate datoriile, un gest pe care îl va repeta de patru ori în cursul domniei sale.

La fel ca un edil care vrea sa îsi creasca popularitatea prin repararea drumurilor si construirea podurilor în circumscriptia sa, Hammurabi si-a întarit pozitia si mai mult politic, lansând o serie de proiecte masive de infrastructura. El a construit temple, grânare si palate, a construit un pod peste râul Eufrat care a permis orasului sa se extinda pe ambele maluri si a sapat un canal de irigatii care, de asemenea, a protejat pamântul agricol de inundatii.

Pe masura ce Babilonul s-a dezvoltat treptat într-un oras bogat si prosper, Hammurabi s-a asigurat, de asemenea, ca toata lumea stie ca este responsabil pentru aceasta crestere a nivelului de trai. Când si-a construit canalul, de exemplu, s-a asigurat ca toata lumea stie ca îsi respecta  datoria fata de zei, care îi încredintasera pamântul.

„Am transformat malurile sale în teren cultivat”, ar fi proclamat Hammurabi, potrivit istoricului Will Durant, autorul seriei The Story of Civilization. „Am oferit gramezi de grâne, am oferit apa nesfârsita pamânturilor … Oamenilor împrastiati pe care i-am adunat si le-am oferit pasuni si apa si i-am asezat în pamânturi pasnice.”

Dupa câteva decenii de consolidare a puterii Babilonului, Hammurabi a fost gata sa poata purta razboaie de cucerire, asa cum scrie Stephen Bertman. În succesiune rapida, s-a îndreptat spre Eschnunna în est, Asiria în nord, Larsa în sud si Mari în vest.

Hammurabi avea un mod abil, desi duplicitar, de a combina forta si diplomatia, dupa cum detaliaza Ancient History Encyclopedia, el va forma aliante cu alti conducatori si apoi le va rupe ori de câte ori era convenabil sa faca acest lucru. De asemenea, a purtat razboiul în moduri ingenioase, unul dintre trucurile sale preferate era acela de a bloca rezerva de apa a oraselor pentru a-i forta pe liderii sai sa se predea. Astfel, el îi ameninta cu însetarea populatiei sau cu inundatii devastatoare.

Codul lui Hammurabi

Codul juridic elaborat al lui Hammurabi acoperea aspecte care variaza de la siguranta cladirilor si mosteniri pâna la disciplina sclavilor si taxele pe care ar trebui sa le primeasca medicii veterinari antici pentru a consulta boii si magarii.

Nu a fost primul sistem juridic si, dupa cum subliniaza Diamond, Hammurabi a inclus de fapt legi create de regii anteriori. Dar ceea ce a rezonat a fost ideea unei societati construite pe principiul legii si ordinii, aplicat tuturor.

„Exista multe legi pe care astazi le-am clasifica drept dure sau barbare, dar exista altele care reglementeaza îngrijirea si responsabilitatea pentru grupurile marginalizate”, mai explica Diamond.

Bogdan

Pentru fiecare de ce trebuie sa existe un cum